Проектът за никарагуанския канал на мистериозна китайска група бе обявен

...
Проектът за никарагуанския канал на мистериозна китайска група бе обявен
Коментари Харесай

Колосалният проект за никарагуански канал се изпари във въздуха

Проектът за никарагуанския канал на мистериозна китайска група бе разгласен като най-амбициозния в Латинска Америка, а в този момент наподобява се е изпарил във въздуха, ставайки жертва на финансови усложнения и на дипломатическия интерес на Пекин към прилежаща Панама.

С бюджет от 50 милиарда $ планът " загуби изцяло финансирането си, тъй като не съумя да отговори на нужните условия за надеждност ", съобщи пред Агенция Франс Прес някогашният народен представител от опозицията и академични учител Елисео Нусес.

Преди пет години китайският магнат Ван Цзин, притежател на компанията HK Nicaragua Development Investment (HKND), съумя да издейства с доста старания концесия от държавното управление на президента Даниел Ортега, с цел да възнамерява, построи и да ръководи в продължение на век канал, свързващ два океана и дълъг 276 километра.

Новината провокира реакция на интернационално ниво поради декларираната на всеослушание упоритост за конкуренция с Панамския канал, без който е невъобразим морският товарен превоз сред Тихия океан и Атлантическия.

При церемонията за началото на строителните действия в края на 2014 година Ван Цзин съобщи, че желае да трансформира Никарагуа в най-богатата страна в района, откакто по това време тя бе една от най-бедните. Шансът не му се усмихна: година по-късно той изгуби огромна част от положението си, оценено на 10.2 милиарда $ съгласно организация " Блумбърг ". Оттогава той просто изчезна.

" Това е фантом, повече не го видяхме ", разяснява адвокатката, профилирана по въпросите за околната среда Моника Лопес, създател на книга, отдадена на канала и озаглавена " Как една страна се съобщи ".

Проучванията за финансовата осъществимост на плана, направени съгласно HKND от компанията за пазарни проучвания McKinsey, по този начин и не бяха оповестени. Страни като Иран, който разгласи, че има интерес към плана, към този момент стопираха да приказват по тематиката. Изграждането на пътища, по които да се стига до канала на южното тихоокеанско крайбрежие, спря, а изкопните работи, почнали през 2016 година, също са парализирани.

На въпрос на Агенция Франс Прес ръководството на никарагуанския канал отхвърля изрично построяването на обекта да е спряло. " Истина е, че имаше закъснения, само че компанията (HKND) е на път да проработи, това е доста огромен план. Напредва постепенно, само че обикновено ", съобщи Мануел Коронел Кауц, който е президент на ръководството.

Повечето наблюдаващи обаче са скептични: каналът " изгуби привлекателността си сега, в който китайският вложител се отдръпна, а никарагуанското държавно управление няма средства, с цел да изведе до дъно плана ", разяснява Виктор Кампос, шеф на екологичната асоциацията Centro Humboldt.

Китай към този момент не се интересува

Друг фактор, който работи срещу плана: възобновяването на дипломатическите връзки сред Пекин и Панама през юни предходната година. Централна Америка, която има стратегическо значение поради близостта си със Съединени американски щати, е притегателна от дипломатическа позиция за Китай и Тайван, като Тайпе дълго време се ползваше с преимущество, преди да завоюва благоразположението на Панама.

Пекин обаче, наподобява, не се интересува от Манагуа: " Китай ще влага 25 милиарда $ (годишно) в разнообразни страни от Латинска Америка, само че Никарагуа не е на екрана на неговия радар ", твърди някогашният посланик Маурисио Диас.

" Винаги са се правели спекулации за вероятния интерес на китайската страна при даването на концесията (за канала), само че 19-те търговски съглашения, които бяха подписани предходната година сред Китай и Панама, сочат, че нейният интерес е ориентиран към тази страна, по-богата и с към този момент построен канал, който наскоро бе уголемен ", отбелязва Моника Лопес.

Елисео Нисес напомня, че става дума за частна самодейност. " Не съм сигурен, че Китай стои зад канала, наподобява, Ван е работил независимо " и " Никарагуа е станала жертва на интернационална машинация ", добавя той, наблягайки законовите неясноти, свързани с концесията за канала, които наподобяват прекомерно облагодетелстващи за HKND.

Един образец: Никарагуа няма никакви механизми нито съгласно гражданското, нито съгласно наказателното право, които да задейства против вложителя, ако той не извърши контракта. Необходимо е 60% от депутатите в Народното събрание да гласоподават, с цел да бъде анулирана концесията.

А тази концесия е " Дамоклев меч, щръкнал над главите на селяните, тъй като позволява да се експроприират земите освен край канала, само че и в цяла Никарагуа ", твърди опозиционната лидерка Виолета Гранера.

Жителите не престават да се притесняват от този план, който би могъл да докара до преместването на хиляди никарагуанци и да пресече езерото Косиболка, най-голямото вместилище на прясна вода в Централна Америка.
Докато този закон е в действие, " ние няма да спрем битката си ", дава обещание Франсиска Рамирес, водач на придвижването, което е против построяването на канала и провежда от ден на ден протестни акции. /БТА
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР