Проектът за изграждане на Национална детска болница стои повече от

...
Проектът за изграждане на Национална детска болница стои повече от
Коментари Харесай

Национална детска болница - мисия (не)възможна

Проектът за създаване на Национална детска болница стои повече от 50 години . Всеки вижда някаква своя фантазия в нея, по тази причина е обикновено да има разлики в настояванията, показа в ефира на радио София доцент доктор Христо Шивачев - координатор на Специализирания комплекс по детски заболявания и Началник на Клиника по детска хирургия в „ Пирогов “ .
„ Тези разлики се вземат решение в диалог. В този диалог може да възникне една добра концепция, която да дефинира пътя, по който би трябвало да се върви. Всеки един от нас съпреживява тази концепция, упованието е дълго, вярата остава, че това нещо ще бъде действителност “, добави доцент Шивачев .

Ако бъде построена сходна болница, детското опазване на здравето ще се промени със светлинни години от в този момент, счита началникът на Клиниката по детска хирургия в „ Пирогов “ .

„ Представете си, в случай че тръгнете с детето си на ръце и би трябвало да обиколите четирите краища на София, с цел да намерите експерти, които работят на друго място. Всеки от тях назначава проучвания. Казва, че му би трябвало още едно мнение и вие тръгвате по същия път. Това няма да съществува, което е необикновено печелене на време, а печеленето на време нормално значи живот “, описа доктор Христо Шивачев .

По думите на доцент Шивачев , когато се приказва за Национална детска болница , това не е административното събиране на съществуващите лечебни заведения досега.

„ Това е една идея за независим организъм, който би трябвало да включва експертите, родителите, децата, помощните звена инфраструктурата. Това е нещо което работи независимо. Изграждането на един подобен център – той ще бъде освен лековит, само че и образователен. Ще докара до високо равнище на образование. Това ще бъде необикновен тласък към младите лекарите, експертите по здравни грижи, към рехабилитаторите, да могат да специализират в тази посока “, показа доцент Шивачев .

Болните деца на България, порастват като заболели възрастни, счита Иван Димитров - ръководител на федерация „ Български пациентски конгрес “ . От федерацията изпратиха отворено писмо до президента и служебното държавно управление с искане за неотложно създаване на Национална детска болница .
„ Ние като пациентска организация обясняваме от доста години и желаеме от всяко едно държавно управление да има Национална детска болница. Децата на България остаряват, без да се излекуват и не водят естествен детски живот “, показа в ефира на радио София Димитров.

По думите му, децата на България понижават непрекъснато, а също така остават и нелекувани.

„ На нас ни се обаждат родители от цялата страна да търсим връзки и контакти единствено и единствено да могат да бъдат признати. В България опазването на здравето е единствено с връзки. Нямаме никакво време. Мястото е в симбиоза с толкоз доста други болнични заведения. Позволява да имаш гъстота, в случай че е належащо нещо друго в областта на детското опазване на здравето “, счита ръководителят на федерация „ Български пациентски конгрес “ .

Подробности можете да чуете в изявлението на Катя Василева с доцент Христо Шивачев и Иван Димитров
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР