Проектът за интерконектора Гърция -България (ICGB, Ай Си Джи Би

...
Проектът за интерконектора Гърция -България (ICGB, Ай Си Джи Би
Коментари Харесай

Газовата връзка Търция - България прави Ай Си Джи Би в сериозен играч на газовия пазар


Проектът за интерконектора Гърция -България (ICGB, Ай Си Джи Би )е може би единствената действителна опция за диверсификация на газовите доставки. Той е част от Вертикалния газов кулоар и в същото врече част от Южния газов кулоар.

Целта е да синхронизираме плана със завършването на Трансадриатическия газопровод (ТАР). Това разяснява в границите на Седмата районна енергийна конференция проведена от Българския енергиен и минен конгрес изпълнителният шеф на ICGB Теодора Георгиева.

Изграждането на междусистемната газова връзка на процедура прави компанията „ Ай Си Джи Би “ сериозен състезател на газовия пазар в района, безапелационна е още Герогиева. Заедно с построяването на другите междусистемни газови връзки – с Румъния и Сърбия се обрисуват една нова територия, а газовата карта на района се промяне в реалност.

В този смисъл може да се разяснява, че в бъдеще несъмнено, съществува и още една опция, която се прави оценка позитивно от акционерите на компанията като забележителна алтернатива за пренос. В случай на освобождение на настоящия директен кулоар до Турция и Гърция от съветския газ, или при понижаване на потенциала по тръбата съществува опция за пренос и в посока Украйна. В тази част на практика се вписва и желанието за газов хъб „ Балкан “.Този опция няма да се случи в този момент, само че след няколко години е изцяло допустима. Още повече, че договорът на Украйна с Русия изтича през 2019 година, а дълготрайния контракт с България – 2022 година
Намерението за старт на строителството на междусистемната газова връзка с Гърция през 2019 година и привършване в границите на старта на плана ТАР през 2020 година, както излиза наяве в действителност е опция за смяна на газовата карта.

Именно поради вариантите, които на процедура предлага междусистемната газова връзка с Гърция може да се изясни и огромният интерес за запазване на потенциал по тръбата. Изпълнителният шеф на „ Ай Си Джи Би “ означи сериозният триумф за запазване на потенциал по тръбата след последния пазарен тест. Става въпрос за запазване на потенциал за период от 20 години от трима от акционерите - българската компания „ Булгаргаз “ и американската компания „ Линден “, която е резервирала потенциал от малко над 270 млн. куб м природен газ също за период от 20 години, както и гръцката DEPA. По-малки количества са резервирани от страна на азербайджанската SOCAR и италианската Едисон. Резервираният потенциал е отвън контрактуваният с азербайджанската страна 1 милиарда куб м природен газ. По време на строителството на тръбата също следва да бъдат правени пазарни проби.

В момента се чака приемане на решение от Европейската комисия за контролиран достъп. Три месеца по-късно ще би трябвало да бъде подписано и дефинитивно съглашение с фирмите за ангажирания потенциал, изясни Теодора Георгиева.

Знаем, че има доста провокации и компликации, изясни тя, като в това време обърна внимание на към този момент стартиралите и идните търгове по Закона за публичните поръчки.,

Само преди седмица „ Ай Си Джи Би “ започва процедурите за възлагане на публични поръчки, нужни за начало на строителството на междусистемната газова връзка през 2018 година

Обществените поръчки

Компанията изпрати на 8 ноември 2017 година за издание в Регистъра на публичните поръчки към Агенцията по публични поръчки (АОП) решение и съобщение за социална поръчка с название: „ Избор на инженер-консултант за план „ Изграждане на Междусистемна газова връзка Гърция-България “, оповестиха за медиите от ICBG. Прогнозната стойност на публичната поръчка се дефинира на обща сума от 8,45 млн. евро без Данък добавена стойност.

Предвид цената на публичната поръчка, процедурата е оповестена и в Официален вестник на Европейски Съюз.
С оповестяването на процедура за избор на инженер съветник, планът IGB навлиза в същинската си фаза на реализация, изясни още Георгиева. Оттук нататък следва серия от процедури за възлагане на други публични поръчки, които на процедура ще отворят и опцията за фактическото започване на строителството в края на първата половина на 2018 година До края на тази година се чака „ Ай Си Джи Би “ АД да разгласи и социална поръчка за доставка на тръби, като преодолява много усложнения, стана ясно от обяснението на Георгиева. По предварителна прогноза цената на публичната поръчка за тръбите се чака да е на стойност от към 60 млн. евро.

Компанията прави всичко допустимо до края на годината да бъде оповестена и публичната поръчка за работно планиране, доставка и строителство (IPC), като прогнозната стойност може да от порядъка на към 140 млн. евро.
В момента от “Ай Си Джи Би “ чакат решението на Европейска комисия след съгласуването на енергийните регулатори на България и Гърция за поисканото изключение от контролиран достъп, което включа в изключване на трети страни и дава опция за единна цена за транспорт на природен газ, което в действителност дава и опция за по-добра прогнозируемост.

Тарифите

Тарифите за транспорт на природен газ се оказват едни от най-сериозните провокации през междусистемната газова връзка с Гърция. Пределната стойност е 17 евро на 100 км за 1000 куб м. Чрез разнообразни механизми цената може да падне до 11 евро, само че остава под въпрос дали ще са задоволително конкурентна. Борбата е за реализиране на по-ниски и по-добри равнища. Както стана ясно от обяснението по време на конференцията при положение на финансово преструктуриране и потребление не на личен, а на притеглен капитал също има опция за намаляване на цените освен това на към този момент конкурентни равнища, само че това е единствено една от опциите. За съпоставяне припомняме, че сегашната цена през Трансбалканския газопровод е 1,87 $ за 1000 куб м на 100 км.

Междусистемната газова връзка Гърция-България планува построяването на газопровод, който директно ще свързва националните газопреносни мрежи на Република Гърция и Република България.

Проектът е получил поддръжката на Министерство на районното развиване на Република Гърция и Министерството на енергетиката на Република България посредством Меморандум за съгласие, подписан през 2009 година Той е разгласен за „ обект с национално значение “ и за „ народен обект “ според решения на Министерски съвет на Република България №: 615/14.07.2009 година, №: 452/07.06.2012г., както и според Закон 4001/2011 от законодателството на Република Гърция.

Общата стойност на плана е 200 млн. евро. Съфинансирането по плана е в размер на 45 милиона евро по Европейската енергийна стратегия за възобновяване. В момента от „ Ай Си Джи Би “ чакат и утвърждение на в допълнение финансиране по ОПИК на стойност 35 млн. евро.

Проектът за газовата връзка с Гърция е със статут на план от общ интерес и е главен предпочитан план според самодейността CESEC за междусистемна газова съгласуваност в Централна и Южна Европа. В този подтекст, Европейската капиталова банка и други интернационалните кредитори са изразили деен интерес към финансиране на плана, в това число посредством механизми от новия Европейски фонд за стратегически вложения (ЕФСИ). От своя страна българското държавно управление е планувало в бюджета за 2017г. достъп до увеличена държавна финансова гаранция при договаряне на заемни принадлежности за плана в размер до 110 милиона евро.

Проектът IGB (Междусистемна газова връзка Гърция-България) се осъществя от смесеното капиталово сдружение „ АЙ СИ ДЖИ БИ” АД, записано в България през 2011 година с акционери БЕХ ЕАД (50%) и IGI Poseidon (50%). Съакционерът IGI Poseidon e сдружение, записано в Гърция, с акционери гръцката обществена газова корпорация DEPA S.A. (50%) и италианската енергийна група Edison SpA (50%).
В сходство с устава си, „ АЙ СИ ДЖИ БИ” АД следва да бъде притежател на газопровода IGB, като прави финансиране на реализацията му, разпределение на преносния му потенциал и приемане приходите от преноса на природен газ.
Газопроводът IGB се проектира да се свърже с гръцката национална газопреносна система в региона на гр. Комотини (Гърция) и с българската национална газопреносна система в региона на гр. Стара Загора. Планира се общата дължина на газопровода да е 182 км, диаметърът на тръбата - 32’’ - и планов потенциал до 3 млрд.м3/година в посока Гърция-България. В взаимозависимост от пазарния интерес към прилагане на по-голям потенциал и опциите на прилежащите газопреносни системи, потенциалът е планиран да се усили до 5 млрд.м3/година, като следва развиването на пазара и по този метод позволявайки назад подаване (от България към Гърция) с в допълнение създаване на компресорна станция. Налице е подписан Меморандум за съгласие сред „ АЙ СИ ДЖИ БИ” АД и TAP AG по отношение на взаимни дейности по отношение на бъдещо свързване на газопровода IGB и с Трансадриатическия газопровод.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР