Проектът за доставяне на чиста планинска вода от Въча до

...
Проектът за доставяне на чиста планинска вода от Въча до
Коментари Харесай

Вода от Въча в Пловдив приоритет? Проучванията се провалиха, платиха 167 000 лева за „чернова”

Проектът за снабдяване на чиста планинска вода от Въча до Пловдив, Хасково и още редица общини в двете области още веднъж бе подложен като приоритет при регионалния шеф от депутатите от 16 и 17 МИР.

Това бе втората тематика, по която са се обединили пловдивските депутати след Околовръстното шосе. За него се появи изказване, че до края на мандата ще бъде удвоено и обвързвано, само че възможностите за това не са изключително огромни.

Проектът за Въча също не наподобява в по-напреднала фаза, в противен случай – на процедура всичко би трябвало да стартира изначало.

Тошко Йорданов от Има Такъв Народ съобщи, че е наясно с казуса и ще приказва с министрите на енергетиката и районното развиване за плана, който би трябвало да достави 15% от популацията на България с чиста питейна вода. Той даже загатна Брестовица, където знаел какво тече от чешмите преди да се захване с политика.

Последва къса дискусия с Дани Каназирева за това, че Брестовица няма общо с Въча и какво е направено и не през последните години.

Докато обаче Йорданов да търси двамата министри, регионална администрация към този момент е завършила контракта за предпроектни изследвания за доставянето на чиста планинска вода.

Той обаче на процедура няма никаква стойност, защото отчетът не бе признат от експертната комисия от 30 институции, измежду които пет министерства и техните районни структури, „ НЕК “ ЕАД, както и засегнатите общини. Тогава бяха изтъкнати множеството нарушавания и несъответствия в отчетите на изпълнителя българо-израелската компания " Аш Индъстрийс " ООД.

Договорът с „ Аш Индъстрийз “ ООД бе подписан на август 2019 година, със период от 14 месеца. Въпреки удължаването на контракта, от компанията по този начин и не съумяха да изпълнят условията и планът им не бе признат. Така при започване на тази година, още до момента в който регионален шеф бе Ангел Стоев, договорът с израелците бе завършен. Служебният регионален шеф е подписвал заповедта за това на първия работен – 4 януари 2022 година.

С него се споделя, че компанията е получила 167 200 лв. с Данък добавена стойност, като цената на цялата поръчка бе 420 000 лв.. Фирмата не е пуснала искания за повече пари, като все още няма и заведено дело.

На процедура всички действия, които се вършиха в последните 2 години, са просто чернови, която няма друга стойност.

За да се осъществя планът, би трябвало да бъде пусната нова социална поръчка за предпроектни изследвания,а целият отчет на израелците може да се служи като идейна разработка.

При представянето на изследванията стана ясно, че за реализацията на плана не би трябвало просто да се построи 18-км трасе от Въча до Пловдив, само че и да се смени цялата водопроводна мрежа в града, чиято цена е от 320 млн. лв. до 570 млн. лв. съгласно другите разновидности.

Тогава бяха показани и три разновидността за осъществяване на плана – с държавни пари, европейски грантове или даването на концесията на частна компания.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР