Проектът Ядар на компанията Рио Тинто“ е спрян, като не

...
Проектът Ядар на компанията Рио Тинто“ е спрян, като не
Коментари Харесай

Сръбският премиер: Проектът за литиева мина на „Рио Тинто“ е спрян

Проектът " Ядар " на компанията „ Рио Тинто “ е спрян, като не е получил позволение за употреба, съобщи през днешния ден сръбският министър-председател Ана Бърнабич, представена от „ Екзит Нюз “ и БГНЕС.

Тя съобщи пред кореспонденти, че е спрян освен този план, само че и всички останали действия в Сърбия, свързани с изследването на запасите от литий.

Проектът „ Рио Тинто “ за рандеман на литий в долината Ядар - покрай Лозница в Западна Сърбия, провокира всеобщи митинги в цяла Сърбия от страна на жители и екологични организации, които упорстват да се оповестят всички покупко-продажби, подписани с „ Рио Тинто “, както и да се анулира държавното разпореждане за организационен проект за плана на компанията.

Бърнабич съобщи, че кабинетът не е подписал никакъв контракт с „ Рио Тинто “, като се изключи че е одобрил организационен проект със особено предопределение, който е бил нужен на компанията, с цел да знае обсега на изследването на въздействието на плана върху околната среда. Тя съобщи, че държавното управление ще се бори с компанията, в случай че тя изиска обезщетение.

В известие от 18 януари корпорацията „ Рио Тинто “ съобщи, че е изместила графика за плана „ Ядар “ поради закъснение на утвържденията.

" Въз основа на актуалните оценки и при изискване, че бъдат получени всички съответни утвърждения и позволения, първото произвеждане за продажба не се чака преди 2027 година ", се споделя в известието, като се прибавя, че първичният график е бил 2026 година

Компанията също по този начин съобщи, че остава ангажирана с създаването на плана и че ще би трябвало да изслуша и почете позициите на всички заинтригувани страни.

Протестите провокират главоболия на ръководещата в Сърбия коалиция преди парламентарните избори на 3 април, отбелязва БГНЕС, като напомня, че предходната седмица министър-председателката Ана Бърнабич сподели, че решението дали да бъде разрешено реализирането на плана ще бъде взето след изборите.

Демонстрантите блокираха автомагистрала в Белград, контролно-пропускателен пункт на босненската граница, както и пътища край градовете Чачак и Шабац и издигнаха лозунги " Спрете вложителите, спасете природата ".
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР