Проектът на строящата се в Турция АЕЦ „Аккую“ получи статут

...
Проектът на строящата се в Турция АЕЦ „Аккую“ получи статут
Коментари Харесай

Проектът за АЕЦ Аккую получи статут за стратегически инвестиции


Проектът на строящата се в Турция АЕЦ „ Аккую “ получи статут на стратегически вложител, заяви в понеделник на брифинг в Москва сътрудникът на президента на Русия Юрий Ушаков, представен от съветските медии.

„ Проектната компания „ Аккую “ получи на 28 март статут на стратегически вложител. Това ще даде опция за възстановяване на данъчните отстъпки и преференции. Спестяванията на компанията може да доближат от порядъка на 10 милиарда $. Общата стойност на плана „ Аккую “ е 20 милиарда $.

„ Въпросът е в това, че в случай че не бяха предоставени от турската страна на спомагателни преференции, то цената би била по-голяма. Към сегашния миг първичната сметка за строителството през тези няколко години е за ориентировъчни 20 милиарда $ “, изясни Ушаков.

Обновеният документ за стратегически вложител е публикуван на АО „ Аккую Нуклеар “ по поръчка, подадена от компанията в министерство на стопанската система на Турция. Сертификатът е публикуван на съображение на влезлият в действие на 27 март 2018 година закон „ За ремонти в закона за данъчното облагане, няколко закона и постановления, със статут на закон “, утвърден по-рано от Народното събрание на Турция, оповестява цитираната от АО „ Русатом Енерго Интернешънъл “ (структура на „ Росатом “).

Полученият документ има значимо значение за стопанската система на плана. В частност се планува понижаване или освобождение от заплащане на налози и митнически мита.

„ Росатом “ през декември 2017 година стартира строителство на АЕЦ „ Аккую “ при лимитирана лицензия.

Церемонията по изливането на първия бетон се чака през тази седмица АЕЦ „ Аккую “ се строи по модела ВОО и към този момент съветската компания „ Росатом “ е притежател на 100 % от капитала. След пропадането на първите договаряния за продажба на 49 %, се чака появяването на нови претенденти от турската страна. Стойността на плана за централата е 22 милиарда $, а пускът на първия блок е плануван за 2023 година Тур
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР