Проектът на социалното министерство за , публикуван в началото на

...
Проектът на социалното министерство за , публикуван в началото на
Коментари Харесай

Кодекс на труда: Нови задължения за работодателите при трудовото договаряне

Проектът на общественото министерство за, оповестен при започване на април, се загуби на фона на динамичните политически и публични събития, в случай че не броим новината за въвеждането на нов двумесечен, който може да се употребява, до момента в който детето навърши 8 години.

Промените обаче залагат някои нови правила при самостоятелното трудово договаряне, които основават спомагателни условия към работодателите, като цялостният резултат на някои от тях към този момент е мъчно предвидим. Сред тях са:

Задължение на работодателя да дава на служащия информация, обвързвана с трудовото правно отношение в няколко съответни обстановки: за смяната в трудовото правно отношение преди влизане в действие на изменението; за реда и изискванията за преустановяване на трудовия контракт, т.е. да му разтълкува какво написа в Кодекса на труда; да му дава информация за обезпечавани образования, свързани с повишение на квалификацията и уменията. Въвежда се категорично и обвързване на работодателя да запознае служащия с вътрешните правила за работната заплата, т.е. да има изясненост за образуване на всички типове хонорари - съществени, спомагателни, с непрекъснат и променлив темперамент и така нататък, което в действителност и все още е общо обвързване на работодателя по силата на член 66 и 37 от КТ и член 22 от Наредбата за структурата и организацията на работната заплата. Срокът за изпитване при срочен трудов контракт , подписан за по-малко от 1 година, не може да е по-голям от 2 месеца. Забраната за спомагателна работа при различен шеф в трудовия контракт може да бъде стимулирана единствено с нуждата от отбрана на комерсиална загадка и отбягване на спор на ползи. Право на служащия, който работи на срочен контракт или на ненапълно работно време, да предлага изменение на контракта - за неопределен срок, надлежно за цялостен работен ден, на което работодателят е задължен да отговори в период с стимулиран писмен отговор. Право на родителите на дете до 8-годишна възраст, както и на служащи и чиновници, които се грижат за близки родственици по медицински аргументи, да предложат на работодателя краткотрайно изменение на продължителността и разпределението на работното време, прекосяване на работа от разстояние и други промени на трудовото правно отношение , които да улеснят съвместяването на трудовите и фамилните отговорности. Отказът на работодателя би трябвало да е писмен и стимулиран. Задължение на работодателя да заплати всички разноски, свързани с образованието , което по силата на нормативен акт или групов трудов контракт е задължен да обезпечи за поддържане и повишение професионалната подготовка на служащите и чиновниците, като времето на образованието се регистрира като работно време, а когато е допустимо, се организира в границите на откритото работно време на служащия или служителя.

Всички тези оферти са стимулирани с нуждата от въвеждане на две европейски наставления от 20 юни 2019 година - Директива (ЕС) 2019/1152 за транспарантни и предвидими условия на труд в Европейски Съюз, с която се открива най-малък стандарт за информацията, която следва да се дава на служащия, както и Директива (ЕС) 2019/1158 за равновесието сред професионалния и персоналния живот на родителите и лицата, полагащи грижи, която пък открива минимални условия за отпуски и гъвкави схеми на работа на тези лица. Двете наставления би трябвало да бъдат въведени в българското право до 1 и 2 август т.г., а законопроектът планува влизане в действие на измененията от 1 август.
Реклама
Част от новите оферти в действителност са разумни и безспорни, като да вземем за пример задължението на работодателя навреме да даде на служащия информация за всяко изменение на трудовото правно отношение, преди то да влезе в действие, а не както в този момент - до един месец след влизането му в действие. Също по този начин и предлагането да се ограничи до два месеца срокът за изпитване при срочен трудов контракт, подписан за период по-малко от година. В момента срокът за изпитване е до 6 месеца за всички типове контракти. Логично звучи и предлагането работодателят да поема разноските за наложителното образование, което да се регистрира като работно време. Някои от другите оферти обаче пораждат въпроси за резултата от приложението им.
Забраната за външно съвместителство - единствено за отбрана на комерсиална загадка и спор на ползи
Най-големият проблем адвокати виждат в предлагането за нова редакция на член 111 КТ, регламентиращ така наречен външно съвместителство - опцията да се работи по спомагателен трудов контракт при различен шеф със единодушието на работодателя по главния контракт. В момента законът споделя, че служащият може да се договаря за спомагателна работа при различен шеф отвън работното време по главния контракт, в случай че не е уговорено друго в главния му трудов контракт. Казано другояче, сега главният шеф може да постанова безусловна възбрана за спомагателна работа на друго място, без да е задължен да се стимулира. Законопроектът на процедура лимитира това право на работодателя, като прибавя, че възбраната за работа по външно съвместителство в самостоятелния контракт може да бъде уговаряна единствено " заради отбрана на комерсиална загадка и отбягване на спор на ползи ".

Проблемът не е просто в ограничаването, а във опцията то да бъде дефинирано, разяснява за " Капитал " адв. Енчо Динев от KDBMLaw, който от години работи в региона на корпоративното право и трудовите правни отношения. На първо място той отбелязва, че Директива 2019/1152 дава много по-широки благоприятни условия на работодателите за ограничение на външното съвместителство - това може да става на " справедливи учредения като здравето и сигурността, отбраната на комерсиалните секрети, неприкосновеността на публичните услуги или избягването на спорове на ползи ". А законопроектът лимитира основанията за възбрана на спомагателния труд единствено до две от тези учредения - комерсиална загадка и спор на ползи.

По-същественият въпрос е в какви параметри ще се ползва това ограничаване, разяснява адв. Динев. Според него относително ясна е преценката за комерсиалната загадка, доколкото има и обособен Закон за отбрана на комерсиалната загадка със относително ясни правила.
Реклама " Всеки шеф има интерес според от предмета си на активност да дефинира какво е комерсиална загадка в неговото дружество, което е мощно целесъобразно да бъде посочено в трудовия контракт или в обособен документ - съглашение за конфиденциалност, с вътрешен устав и други Това е изискване, с цел да се реши дали работата при другия шеф може да докара до непозволено откриване или корист с комерсиална загадка с оглед предмета на активност на двамата работодатели. За да бъде оптимално предпазен, той би трябвало детайлно да дефинира, от една страна, какво тъкмо приема за комерсиална загадка, на второ място - тази информация да има комерсиална стойност, и от трета страна - да вземе подобаващи организационни ограничения за опазване на тази загадка (нива на достъп, пароли и др.). Тези три предпоставки би трябвало да са налице по едно и също време, тъй като в случай че комерсиалната загадка единствено е дефинирана, само че не е съответно предпазена, той няма по какъв начин да се отбрани при приключването й, а доказването кой тъкмо я е издал става съвсем невероятно " разяснява юрист Енчо Динев .
По-съществен проблем е спорът на ползи, тъй като при него дефинирането в подтекста на обособеното дружество е доста по-трудно спрямо комерсиалната загадка, споделя адв. Динев. " Пак ще би трябвало да се преценя случай за случай, тъй като спорът на ползи зависи от съответните параметри. Например има значение дали доктор, който работи в държавна болница, или доктор, който работи в частна болница, желае да стартира в допълнение работа в друга частна болница. За мен вторият случай (две частни лечебни заведения, в случай че са директни конкуренти) може да бъде дипломиран като спор на ползи. И отново би трябвало да се гледа всеки обособен случай според от естеството на осъществяваната активност на двете места, тъй като в случай че се стигне до спор или преустановяване на трудовото правно отношение на това съображение, работодателят ще би трябвало да потвърждава, че служащият е бил в спор на ползи ", споделя юрист Динев.

При всички случаи няма спънка да се работи в допълнение по така наречен цивилен контракт, което не предстои на рестриктивните мерки на трудовото право, припомнят адвокати.
Правото на служащия да желае смяна на контракта и задължението на работодателя да му откаже с писмени претекстове
Другата оригиналност, която предлага планът, е правото на работника/служителя да желае смяна на типа на трудовия контракт, характерностите на работното време и други промени в трудовото правно отношение, което е обвързано с условието за писмен стимулиран отговор при противоречие на работодателя.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Войната в Украйна 2 Земеделие 3 Транспорт 1 Войната в Украйна 2 Земеделие 3 Здравеопазване 1 Войната в Украйна 2 Транспорт 3 Свят Реклама
Хипотезите са две. Първата от тях планува допълнение на член 119 КТ с три нови алинеи, съгласно които служащ или чиновник, който работи на срочен трудов контракт или на ненапълно работно време, ще има право да предложи на работодателя смяна на контракта в неопределен, надлежно - за работа на цялостно работно време. Ако работодателят не е склонен с това, той е задължен в период до 1 месец да уведоми служителя с стимулиран писмен отговор, " в случай че предложенията са направени повече от два пъти за една година ". Другояче казано, задължението за писмен стимулиран отговор отпада чак на третото предложение годишно.

Принципно закрилата в КТ върви към одобряване на безсрочния трудов контракт, който дава повече сигурност и предвидимост на трудовите правни отношения. Съгласно член 67 от КТ трудовият контракт може да бъде подписан като срочен или за неопределен срок, като безсрочният контракт не може да се трансформира в срочен с изключение на при експлицитното документално единодушие на работника/служителя.

Втората догадка е планувана за работници/служители, които са родители или осиновители на дете до 8 години или които поставят грижи за родител, дете, брачен партньор, брат, сестра и родител на другия брачен партньор или други родственици по права линия заради медицински или други съществени аргументи. Проектът планува те да имат опция да оферират на работодателя краткотрайно изменение на продължителността и разпределението на работното време, прекосяване към работа от разстояние или други промени в трудовото правно отношение, които да улеснят съвместяването на трудовите и фамилните отговорности. И това също е обвързано със обвързване на работодателя, когато не е склонен с препоръчаните промени, в 14-дневен период да уведоми служащия с стимулиран писмен отговор.

Това много съществено навлиза в областта на работодателя, разясняват адвокати, най-малкото тъй като то съществено слага въпроса какви ще са последствията за работодателя, в случай че не сервира отхвърли си с документално стимулирано мнение, просрочи даването на претекстове, както и каква би била ролята на претекстовете. Може ли да вземем за пример един подобен отвод да се нападна пред съда или да се сезира Инспекцията по труда - било тъй като не е възложен документално или пък тъй като претекстовете да вземем за пример са официални. В противоположен случай може да се окаже, че въвеждането на новите правила е официално.
Бюлетин Легал Компас
Научавайте най-важното от правния свят и правосъдната система всяка седмица на мейла си
Вашият email Записване
Реклама
Работата от разстояние има непринуден темперамент, тя се уговаря по единодушие на двете страни, още повече че не всеки път тя е допустима, тъй като зависи от естеството на трудовата функционалност на служащия - да вземем за пример няма по какъв начин касиер в супермаркет да мине на подобен режим, разяснява адв. Динев. Въвеждането на едно такова предписание би трябвало да бъде придружено от обсъждане по какъв начин да се балансират ползите на двете страни. По в този момент настоящата уредба при работа от разстояние работодателят е задължен да обезпечи за своя сметка съоръжение на работното място, консумативи, интернет съгласуваност, техническа поддръжка, отбрана на данните, което на процедура не всеки път се съблюдава от работодателите. Ако се загуби доброволният темперамент на сходно съглашение, може би би трябвало да се намерения дали да не се разпореди на служителя да поеме най-малко част от тези разноски.

Очевидно тук задачата не е да бъде заставен работодателят да подписа контракт, какъвто не е желал, а да има транспарантни и предвидими условия в трудовото правно отношение, разяснява юрист Динев. Същевременно той отбелязва, че измененията в закона ще наложат и промени в настоящите трудови контракти.
Разходите за образование
КТ дава опция за няколко разнообразни способи за придобиване и повишение на подготовка за сметка на работодателя. Добре е да се знае, че работодателят, правейки разноски за тези образования, има право да изисква и да заложи в трудовия контракт уговорка за най-малък период на работа при него след довеждане докрай на образованието, споделя адв. Динев. Срокът варира според от типа на контракта за подготовка и образование, като оптималният период е до 6 години (чл. 229 КТ).

При неспазване на тази уговорка по контракта работодателят има право да си търси направените разноски за образование по реда на гражданския закон съразмерно на степента на несъблюдение на периода. Например, в случай че образованието е коствало 6000 лева при уречен период за работа по-късно най-малко 3 години, а служащият напусне след първата година, той ще дължи връщане на 4000 лева (две трети от изхарчената сума), съразмерно на неотработения
Нов отпуск за бащитеСъс законопроекта се предлага въвеждането на самостоятелно право на бащата/осиновителя на двумесечен отпуск за гледане на дете до 8-годишна възраст с обезпечено право на обезщетение за интервала на използването, което ще се заплаща от държавното публично обезпечаване, а не от работодателите. В момента законът планува право на неплатен отпуск за гледане на дете до 8-годишна възраст в размер до 6 месеца за всеки от родителите.Платеният отпуск от два месеца да се позволява, в случай че досега бащата не е употребил нито един от другите отпуски за гледане на дете, които със единодушие на майката/осиновителката могат да му бъдат трансферирани - отпуск за гледане на дете през първата година след раждането, отпуск за гледане на дете до 2-годишна възраст, в това число и когато се употребява на съображение, че майката или осиновителката е тежко болна или умряла, отпуск при осиновяване на дете до 5-годишна възраст, който осиновителят по настоящия закон може да употребява и със единодушието на осиновителката или на лично съображение, в случай че самичък е осиновил дете. В случаите, когато бащата е употребил някой от тези отпуски, само че за интервал по-малък от два месеца, той ще има право на отпуск за гледане на дете до 8-годишна възраст в размер на разликата сред два месеца и употребения отпуск. Същевременно новият отпуск ще може да се употребява както едновременно, по този начин и на части - до навършване на 8-годишна възраст на детето, като бащата ще би трябвало да уведоми работодателя, че ще употребява подобен отпуск най-малко 10 работни дни авансово. Редът и методът за прилагане на отпуска се уреждат с разпоредба на Министерския съвет.Според претекстовете на плана задачата е с този отпуск да се сътвори опция за уравновесено присъединяване на родителите при полагането на грижи за детето в фамилна среда, за създаване на по-пълноценна връзка сред бащата и детето и интензивно присъединяване във възпитанието му. А опцията той да се употребява както едновременно, по този начин и на части цели улеснение на съвместяването на персоналния и професионалния живот. Всъщност това са цели на Директива (ЕС) 2019/1152, чието въвеждане се реализира с плана. Времето, през което се употребява отпускът, се признава за трудов стаж, а с промени в КСО се планува, че то се зачита и за застрахователен стаж, без да се вършат осигурителни вноски, като бащата/осиновителят получават парично обезщетение, чийто размер се дефинира със Закона за бюджета на държавното публично обезпечаване.Срокът за този отпуск по директивата е до 4 месеца, само че смяната явно е съобразена с нашето законодателство, което по принцип планува много по-големи отпуски спрямо европейския стандарт. От друга страна, този отпуск по бащинство е някаква гаранция, че и майката ще може по-рано да се върне на работа като изискване против деквалификация. Свързани публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Мирела Веселинова
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР