Проектът на сборен бюджет 2022 г. потвърждава за пореден път

...
Проектът на сборен бюджет 2022 г. потвърждава за пореден път
Коментари Харесай

БСП–София: Бюджет 2022 потвърждава липсата на стратегия за развитието на Столична община |

Проектът на събирателен бюджет 2022 година удостоверява за следващ път неналичието на тактика и политики за ръководството и развиването на Столична община. Това подчинява общинското бюджетиране на „ тактически ” цели и краткотрайни задания, лишава го от вероятността на по-сериозен времеви небосвод. 

Това е позицията на групата на „ Българска социалистическа партия за България “ в Столичния общински съвет. Според социалистите това е следващият бюджет на Столична община, в който въпросите, директно свързани с качеството на живот, като чистотата на града и въздуха, положението на уличната мрежа, автомобилния трафик и паркирането, задоволително места в детски градини и ясли, потреблението на минералните води, досегаемост до планината Витоша, увеличението броя на общинските жилища, и отчуждаването на земи, попадащи в паркове и зелени площи, не са финансово обезпечени.

„ Капиталовата стратегия не отразява дълготрайните цели на града, заложени в признатите тактики и проекти. По неразбираеми критерии в нея се включват съответни обекти, избрани от администрацията. Качеството на осъществените поправки и ново строителство е ниско и компрометирано, заради което парите на столичани се употребяват извънредно неефективно “, се споделя в позицията на Българска социалистическа партия – София.

Според общинските съветници от левицата оповестената децентрализация на вложения в размер на 10 млн.лв. директно за 24-те региона на Столична община е извънредно незадоволителна.

„ Бюджетът не регистрира потребностите на регионите и изключително на кметствата, които са оставени с нулеви дотации за неотложни техни потребности. Извън огромните обекти в финансовата стратегия са планувани незначителни средства за качествено възстановяване на средата и изискванията на живот в жилищните комплекси и квартали. Предвидените средства за ремонт и поддържане на уличната мрежа, за разчистване на междублоковите пространства, в регионите и кварталите на София са незадоволителни “, акцентират от Българска социалистическа партия.

В позицията се споделя, че плануваните средства в съществени действия като обучение, опазване на здравето и обществена политика, спорт, защита и сигурност не подсигуряват нужното равнище и качество на предоставяни услуги на столичани, както и тяхната сигурност. За тях са заложени алегорични финансови разноски.

„ Предвидените средства за икономическите действия по превоза в общината са незадоволителни “, декларират от Българска социалистическа партия в СОС и допълват, че аргументите са, както справедливи – повишение цената на енергоносителите, по този начин и субективни – дължащи се на недоброто и неефективно ръководство, като Следствен отдел към окръжна прокуратура е изправена пред действителна рецесия в този бранш. Те са безапелационни, че обезпечаването на спомагателни доходи в общинските транспортни сдружения следва да се обезпечи посредством възстановяване качеството на услугата и увеличение броя на жителите ползващи общинския превоз, а не посредством увеличението на цените на транспортните документи и непрекъснатото разширение на платените „ зелена ”и „ синя ” зони за паркиране.

Анализът на социалистите демонстрира, че в приходната част на Бюджет 2022 година на Столична община липсва управническа воля и дарба за търсене на спомагателни източници на доходи, в това число по-ефективен метод на ръководство и предписание с общинската благосъстоятелност и ръководство на общинските сдружения.

Социалистите внесоха отчет с предложенията за осъществяване на спомагателни доходи в размер на 39.5 млн. лева

Те оферират да бъдат предоставени спомагателни средства в размер на 24 млн.лв. на 24-те районни кметове. Идеята е след изследване на потребностите и публични съвещания с локалните общности, да изразходват 20 млн. лв. за главен и настоящ ремонт на вътрешно кварталните улици, 2 млн.лв. за поддръжка и възобновяване на междублоковите пространства и 2 млн. лева за създаване на детски и спортни площадки.

От Българска социалистическа партия оферират също по този начин за превъзмогване дефицита тук-там в детските градини и ясли в Столична община да бъдат увеличени на средствата за ремонт и създаване на детски градини и ясли с 4 млн.лв. и по-конкретно главен ремонт на 178 ДГ „ Сребърно копитце ”в „ Младост ” и планиране и създаване на ново ОДЗ в квартал „ Банишора ”.

С цел възстановяване на учебната инфраструктура социалистите оферират да бъдат осъществени ограничения по енергийна успеваемост на 105 СОУ „ Атанас Далчев ”в регион „ Изгрев ”.

За да бъдат финансово укрепени общинските доболнични заведения, посредством понижаване на разноските за ел. сила и за гарантиране на качествена и налична здравна услуга, да бъдат изграждани фотоволтаични системи с 1 млн.лв. и да бъде закупено здравно съоръжение и инсталация на стойност 1,5 млн.лв.

За да бъдат непокътнати зелените площи и паркове в Столична община от групата на Българска социалистическа партия оферират увеличение с 5 млн. лева на средствата планувани за отчуждаване на намиращите се в тях земи – частна благосъстоятелност.

С цел гарантиране и улеснение достъпа на жителите на Столична община до културни артикули и услуги да бъдат увеличени средствата за културните институти и читалища в регионите с 2 млн.лв., в частност повсеместен ремонт на културния дом в гр. Бухово.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР