Проектът Монтоук създава забележително много теории на конспирацията – в

...
Проектът Монтоук създава забележително много теории на конспирацията – в
Коментари Харесай

Проектът Монтоук: конспирацията, която вдъхнови сериала „Stranger Things“

Проектът Монтоук основава удивително доста теории на конспирацията – в тях постоянно попадат пътешестване във времето, телепортация или надзор на съзнанието. Но макар всички тях и макар че въодушевява безобразно сполучливия сериал „ Stranger Things “ на Netflix, малко на брой са чували за плана. Е, през днешния ден ще променим това.

 the-montauk-project-original-imaeb7vjmkathzyn

Историята за плана Монтоук стартира някъде през 1992 година с издаването на книгата на Престън Б. Никълс „ The Montauk Project: Experiments In Time “.

По това време към този момент се носят клюки, че американските военни (покрай Студената война) са провеждали психически опити в Лонг Айлънд още в средата на 80-те. Затова може да се каже, че книгата на Никълс прибавя малко във към този момент действителен огън.

След публикуването на книгата се появяват други хора, които също споделят, че са взели участие в противозаконните изследвания в същия плана. Това задейства основния агитационен механизъм, който ускорява всички известни теории на конспирацията.

По отношение на изказванията си Никълс обгръща всичко: надзор на мозъка и телепатията, отваряне на времево-пространствени портали към други измерения, контакт с извънземни и похищение на деца… И всичко това във военна стратегия, финансирана със злато от нацистите, взето през Втората международна война.

 USS Eldridge DE-173 (1944)

Eldridge (DE-173), 1944

Историята на плана Монтоук се пресича с една дългогодишна и известна доктрина на конспирацията за по този начин наречения опит във Филаделфия от 1943 година В нея американските военни се пробват да заобиколят радарите на нацистите по време на Втората международна война чрез електромагнитни полета.

В разнообразни версии на конспирацията се споделя, че в корабостроителница във Филаделфия, Пенсилвания, през лятото или есента на същата година, е изработен транспортен съд, USS Eldridge, който не просто е бил незабележим за радара, само че е бил и изцяло незабележим за човешките очите. След това телепортиран през дупка във времепространството до Норфолк, щата Вирджиния, на над 320 километра разстояние. Когато Eldridge се връща (телепортира) назад в корабостроителницата във Филаделфия няколко минути по-късно, някои членове на екипажа са озовават в преградите на кораба, а телата на други са наопаки (с вътрешностите навън). Някои също по този начин полудяват поради този развой.

През 1984 година се появява един другояче не изключително стойностен филм за опита във Филаделфия, озаглавен „ The Philadelphia Experiment “. Той става нещо като катализатор за историята за плана Монтоук.

Когато 57-годишеният Ал Биелек гледа кино лентата през 1988 година, изпитва завладяващо чувство за нещо като дежавю. Билек твърди, че е съумял да отключи огромно количество потиснати мемоари за присъединяване си освен в опита във Филаделфия, само че и в плана Монтоук, и че двете са преплетени, а паметта му е манипулирана от Централно разузнавателно управление на САЩ. Той споделя историята си пред аудиторията на конференцията Mutual UFO Network през 1990 година и твърди освен, че опитът във Филаделфия е същински, само че и че той и брат му са били на борда на Eldridge. Оборудването е основано не от какъв да е, а от самият Никола Тесла, и с него двамата с брат му и кораба се телепортират в лагера Хироу на 12 август, 1983.

В един миг историята на Билек става толкоз объркана и пресилена, че не си коства да я описваме, само че с две думи – той и брат му се причисляват към плана Монтоук, който се основава след електромагнитните проучвания на опита във Филаделфия. Билек твърди, че се сприятелява с Никълс и дамата работят по основаването на „ Стола Монтоук “ – устройство за четене на мисли, което е централен съставен елемент на целия план.

 Warner Bros. Pictures And InStyle Host 18th Annual Post-Golden Globes Party - Arrivals

Мили Боби Браун, Снимка: Getty Images

Това може да звучи познато на почитателите на „ Stranger Things “, където сходно устройство се ползва върху Илевън (в ролята Мили Боби Браун), с цел да отвори портал към друго измерение. В плана Монтоук, група екстрасенси употребяват Стола, с цел да отворят времепространствен портал и да „ виждат “ в далечни места и други измерения. Споменатите нагоре отвлечени деца също били подлагани на разнообразни психически опити с устройството…

52-годишният Стюарт Свердлоу от Мичиган споделя пред The Sun през 2017 година, че е едно от тези деца и че той и други като него са били подложени на ужасяваща неща:

Свердлоу твърди още, че той и други момчета от Монтоук са изпращани на Марс или пък „ в древен времена “ и след това са връщани, посредством технологиите в лагера Хироу.

Книжната корица, която братята Дъфър употребяват в началото, когато оферират сериала си

Скоро Никълс, дружно с други участници в плана подвигат протест:

Никълс споделя, че би трябвало да унищожат цялото съоръжение, с цел да спрат това създание и да го върнат в първичното му измерение. Това очевидно е вдъхновението за линията в „ Stranger Things “, където Илевън приканва страшилище, което по същия метод основава разгром.

Според Variety основателите на сериала, Мат и Рос Дъфър са били толкоз въодушевени от плана Монтоук, че истинското заглавие на „ Stranger Things “ е било „ Montauk “. След като режисьорът Чарли Кеслер обаче завежда дело против братята за плагиатство на късометражния му филм „ The Montauk Project “, градът, в който се развива действието в сериала, е изменен от Лонг Айлънд на покрайнините на Индиана. Все отново продукцията на Netflix обаче очевидно мощно се осланя на книгата на Никълс. Персонажът на доктор Бренер, изигран от Матю Модин, изтезава дребни деца като Илевън, чието име, единствено по себе си допуска, че е имало 10 деца преди нея (от англ. ез. еleven – единадесет ). Има и чудовища, които навлизат в нашата действителност, което също подхожда с книгата.

Според Никълс, мазетата на лагера Хироу са били напълнени с цимент откакто цялото съоръжение е унищожено, а спомените на всички взели участие са били изтрити от Централно разузнавателно управление на САЩ с програмата MK-Ultra.

Някои уреди към момента стоят и притеглят погледите на любопитни минувачи и локални поданици и до през днешния ден. Радарът SAGE е значим за лодките, плаващи към Лонг Айлънд, тъй че Военновъздушни сили го оставят.

Армията от своя страна опровергава, че изобщо нещо като плана Монтоук се е провеждало в лагера. Разбира се, в случай че някоя част от историята е вярна, възможностите американските военни да признаят за отвличането на деца и подлагането им на проучвания и мъчения (да не приказваме за другите неща), не съществуват.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР