Проект за огромна сграда успя да се промуши през всички

...
Проект за огромна сграда успя да се промуши през всички
Коментари Харесай

Огромна сграда се промуши през ограниченията в София

Проект за голяма постройка съумя да се промуши през всички ограничавания за презастрояване на Столичната община, алармираха поданици на региона. Проектът планува създаване на 16-етажна постройка на апетитно място в Студентски град, наоколо до парка против Университета за национално и международно стопанство. Одобрението му е минало с помощта на законова малка врата, макар че надвишава категорично въведени ограничавания през 2018 година за строителство в ъглови парцели в столицата. Не е ясно какъв брой други сходни здания са съумели и ще съумеят да се промушат през същата врата.

Високото строителство е позволено със заповед на основния проектант Здравко Здравков от 5 април 2022 година, излиза наяве от регистъра на общината с градоустройствени заповеди. Със заповедта се утвърждава поискано изменение на проекта за регулация и застрояване на три прилежащи парцела, ситуирани ъглово на ул. " Акад. Стефан Младенов ", директно до парковата част против УНСС. Имотите попадат в Смесена функционална зона с разрешена компактност на застрояване 60% (каква част от имота може да бъде застроен) и коефициент на активност 3,5. Този коефициент на активност разрешава разгънатата застроена повърхност на постройката да е 3,5 пъти по-голяма от квадратурата на парцелите.

В същото време от материалите към заповедта на Здравков излиза наяве, че в парцелите са позволени големи параметри на застрояване. Коефициентът за активност, от който зависи РЗП, е повишен от 3,5 на 12. Плътността на застрояване пък става 80%. При тези параметри е планувано на мястото да бъдат построени три свързани здания, като най-високото тяло е 16-етажно. Залепените до него здания са по-ниски. Към този огромен комплекс са заложени и 5 подземни етажа с гаражи.

Завишаването на параметрите е станало допустимо с помощта на законова малка врата, излиза наяве от заповедта на Здравков. Възможността за фрапантно надвишаване на строителните параметри в ъглови парцели в столицата бе лимитирана през 2018 година с текстове, които регламентират с какъв брой тъкмо се позволяват отклонения според от размера на терените. За огромни парцели над 3000 кв.м въобще не се позволява надвишаване на разрешените кинт и компактност, без значение от това, че са ъглови. При по-малки се позволява леко завишаване.

Оказва се обаче, че тези ограничаващи текстове не „ хващат “ новия план, тъй като той е бил задвижен в далечната 2015 година Тогава за пръв път е импортирано искане за изменение на съответния проект, като настояването е позволено със заповед на Здравко Здравков от юли 2016 година Ограниченията от 2018 година не важат за позволения план поради експлицитен текст в закона, че към този момент почнали производства по разработване на планове на подробни устройствени проекти се приключват по старите правила.

 Самият план за новото високо строителство е импортиран в края на 2019 година, текли са съгласувания, а в края на 2021 година е импортиран и модифициран план. Така цялото искане се е проточило във времето в интервал от над 6 години. Проектът не се хваща и от експлицитното условие в Закон за устройство на територията заповедите, с които се позволяват промени на устройствените проекти да губят действието си, в случай че в период от една година не е импортиран план. Това ограничаване е въведено през 2021 година и още веднъж не важи за голямата постройка, която ще се строи в Студентски град.

„ Не можем да преценим до каква степен през тази законова врата са се промушили други такива планове и за какво основният проектант не се е намесил посредством служебно изменение на проекта, каквато опция на доктрина съществува “, разясниха архитекти. Искането за допускане на високото строителство в парцелите е на компания „ Блу Билд “.

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР