Проект за изцяло нова антикорупционна комисия, която да работи със

...
Проект за изцяло нова антикорупционна комисия, която да работи със
Коментари Харесай

ГЕРБ предлагат изцяло нова антикорупционна комисия , а шефът й да е със 7-годишен мандат

Проект за напълно нова антикорупционна комисия, която да работи със 7-годишен мандат, колкото сега е и този на основния прокурор и висшите съдии, са внесли от групата на ГЕРБ-СДС в Народното събрание.
Прочетете още
Реформата на антикорупционната комисия е част от правосъдната промяна, само че и от наложителните законодателни промени, които би трябвало да се създадат, с цел да получи България парите си по проекта за възобновяване. Проект на подобен закон към този момент два пъти внася служебният кабинет " Донев " в този и предходния парламент. В 48-ото Народно събрание обаче той съумя да мине единствено първо четене, а времето на депутатите не стигна, с цел да го одобряват дефинитивно. Проектът на служебния кабинет планува комисията да работи единствено 5 година, а нейните членове да нямат право на преизбиране за нов мандат. Те ще са общо пет и ще се избират от президента, Народното събрание и общите събрания на Върховен касационен съд и Върховен административен съд.

Проектът на ГЕРБ обаче е комисията да има седем членове - единият да се избира от президента, а останалите от Народното събрание като всяка една от групите ще може да предложи собствен човек в нея. В плана на служебния кабинет пък право да предложи човек в комисията има всеки народен представител, оповестява „ 24 часа “.

Проектът на правосъдния министър Крум Зарков планува и битката с корупцията да излезе от сегашната Комисия за противопоставяне на корупцията и лишаване на нелегално добитото имущество (КПКОНПИ), каквото оферират и ПП-ДБ. Така нова комисия ще проверява корупционни закононарушения по високите етажа на властта и ще може да апелира пред съда отводите на прокуратурата да образува досъдебни производства.

В своя законопроект и ГЕРБ разделят КПКОНПИ на две самостоятелни една от друга комисии - Комисия за лишаване на нелегално добитото имущество и Комисия за противопоставяне на корупцията. Новата в тази ситуация ще е точно тази за противопоставяне на корупцията. Тя ще се специализира в дейностите по предварителна защита, определяне на спор на ползи, приемане и инспекция на заявления, разкриване и следствие на корупционни закононарушения. Двете комисии ще работят в тясно съдействие между тях.

 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР