Проект за допълнителни мерки, свързани с подкрепа на безработни, самоосигуряващи

...
Проект за допълнителни мерки, свързани с подкрепа на безработни, самоосигуряващи
Коментари Харесай

КНСБ с проект за допълнителни антикризисни мерки за 285 милиона лева


Проект за спомагателни ограничения, свързани с поддръжка на безработни, самоосигуряващи се и хора без приходи оповестиха от КНСБ. Синдикатът ще показа концепциите си пред Националния съвет за тристранно съдействие.

Според изчисленията на специалистите от конфедерацията единствено за осъществяването на част от ограниченията ще са нужни в допълнение 285 млн. лв. от държавния бюджет.

Първата група ограничения е ориентирана към хората, които остават без работа в резултат на коронакризата. Идеята е за хората, останали без работа, да се подсигурява минимално обезщетение, което да е равно на 70 на 100 от минималната заплата или най-малко 366 лв. месечно.

Според плановете на КНСБ за осъществяването на тази мярка ще са нужни още 60.5 млн. лв., а до края на годината сумата ще набъбне на 94.5 млн. лв..

В края на 2019 година безработните с минимално обезщетение са към 21 000. От началото на 2020 година новорегистрираните са над 60 000, от които към 48 000 са с право на обезщетение. С оглед на секторите, от които идва преобладаващата част, половината биха били с право на минимално обезщетение (24 000 лица). Така общият брой на лицата с право на минимално обезщетение ще е към 45 000, считат от КНСБ.

В същото време упованията на КНСБ са, че до края на годината броят на безработните ще нарасне с още към 70 000 или с общо 130-135 хиляди лица. Тъй като огромна част са от браншове с по-високи трудови хонорари, допускането е, че не повече от 30% от тях ще са с право на минимално обезщетение. Вероятният спомагателен запас за осъществяването на предлаганата от синдикатите мярка за по-високо минимално обезщетение ще бъде към 34 млн. лева Тъй като това е " втората вълна " резултати от влошената икономическа конюнктура, отчитаме обстоятелството, че тези компенсации няма да бъдат отпуснати незабавно и част от хората ще продължат да ги получават и през 2021 година Така целогодишно спомагателните средства за повишение на минималния дневен размер на компенсацията за безработица при гореизложените допускания би възлязъл на към 94.5 млн. лева

От КНСБ оферират още даже и човек да остане без работа по-малко след 36 месеца, откакто последно е взимал обезщетение за това, то той още веднъж да получава обезщетение съгласно осигурителния си приход. В момента в такива случаи помощи се отпускат единствено за 4 месеца и те са минимални. Според КНСБ това ограничаване би трябвало да отпадне и да се размени с изискването човек да се е осигурявал 12 месеца през последните 18 преди да загуби работата си.

Оценката на КНСБ е, че нужният запас за тази мярка е 30 млн. лева

Втората група антикризисни ограничения на синдиката визира самоосигуряващите се. Една от концепциите е тези хора да получат право да не внасят осигурителни вноски върху приходите, на които се обезпечават, за интервала на изключителното състояние. Сумите към бюджета ще останат дължими, само че ще може да се погасят до края на годината.

Предлага се също самоосигуряващите се, които са и работодатели, да могат да се възползват от мярката 60/40 във връзка с служащите си.

Третото предложение от този пакет е самоосигуряващите се на минималния застрахователен приход - до 610 лева в това число (земеделски и тютюнопроизводители), да имат право да получат за времето на изключителното състояние по 60 на 100 от съответния за тях и заявен най-малък застрахователен приход.

Според КНСБ това ще засегне към 230 000 души, а страната ще би трябвало да отдели към 160.6 млн. лв., с цел да им обезпечи приходи по време на изключителното състояние. Условието за отпущането на тази помощ би трябвало да е хората да не са прекратили активността си.

Третата група ограничения е за поддръжка на родителите на деца до 14 година, които са принудени да останат у дома поради затварянето на детски градини и учебни заведения. " За предприятията, които заради възбраната на здравния министър не реализират активност и ще се възползват от мярката 60/40, няма да има проблем. Тези майки (или бащи) по този начин или другояче ще останат у дома и ще могат да гледат децата си, получавайки заплата ", считат от синдиката.

За хората, които работят във компании, които не са прекъснали активността си, само че изпитват усложнения и са поискали помощ от страната, се предлага да се разреши използването на заплатен целеви отпуск. Идеята на синдикатите е той да се заплаща за сметка на средствата, получени от Национален осигурителен институт.

За хората, които работят във компании, които не изпитват проблеми в рецесията, също се предлага даването на спомагателен отпуск за времето на изключителното състояние. Идеята е той да се поставя след привършване на платения отпуск на родителите.

По отношение на всички останали случаи, когато родителите са принудени да останат у дома, с цел да гледат децата си и за този интервал не получават нито трудово заплащане, нито обезщетение от осигурителната система, също да се дава целеви наставнически отпуск и да им се даде еднократната помощ от 325 лева За тази помощ лицата персонално следва да аплайват пред Агенцията за обществено подкрепяне.

" Възможно е при преценка помощта да се ограничи до самотни родители с деца до 14-годишна възраст, които са с право на месечни фамилни помощи ", оферират от КНСБ.

Четвъртата група ограничения е ориентирана към лицата, уволнени във времето на изключителното състояние, които нямат право на обезщетение за безработица.

За тях КНСБ предлага да получат ваучери за храна на стойност линията на беднотия, които да им бъдат предоставени за интервала на изключителното състояние.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР