Проект, обединяващ работата на български учени от пет научни организации,

...
Проект, обединяващ работата на български учени от пет научни организации,
Коментари Харесай

Наши учени тестват билка срещу ковид, дава обнадеждаващи резултати

Проект, сплотяващ работата на български учени от пет научни организации, учи лечебните свойства на растението каменен лотос за грипните вируси и коронавирусите.

Работата на учените почнала още през 2017-та откакто забелязали, че растението работи оздравително при конюктивит и херпес, а техни сътрудници от Тайван проучили неговото противовъзпалително и антитуморно деяние.

Българските учени решили да проучат лечебните свойства на каменния лотос против грипните вируси. След появяването на пандемията решили да изследват и действието му върху човешкия ковид H229E, който е от същото семейство РНК-ови вируси като COVID-19, заяви Българска национална телевизия.

" Там ние открихме не толкоз мощно деяние, както при херпеса и грипните вируси, само че задоволително положително - над 63% интензивност, инхибираща към размножаването на вирусите. " - сподели доцент доктор Надежда Маркова, началник на плана и академик от Института по органична химия с Център по фитохимия към Българска академия на науките.

По време на изследването си българските учени открили, че растението няма никаква токсичност, а в състава му влизат доста Омега-3 и Омега-6 мастни киселини, както и амино и фенолни киселини.

Дали и по кое време ще се появи лекарствен артикул на основата на каменния лотос към този момент остава отворен въпрос. Междувременно работата на българските учени по плана продължава. В него вземат участие Институтите по органична химия с Център по фитохимия, по микробиология и по обща и неорганична химия на Българска академия на науките, Националния център по заразни и паразитни заболявания и Агробиоинститут към Селскостопанската академия.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР