Проект на наредба за реда за изграждане, поддържане, развитие и

...
Проект на наредба за реда за изграждане, поддържане, развитие и
Коментари Харесай

За какво, кога и как ще предупреждава BG-ALERT

Проект на разпоредба за реда за създаване, поддържане, развиване и потребление на системата BG-ALERT за разпространяване на известия за предизвестие на популацията беше оповестена за публично разискване два месеца, откакто тестово известие за ранно уведомяване беше изпратено по простъпка.

Според наредбата отговорност за системата BG-ALERT носи Главна дирекция „ Пожарна сигурност и отбрана на популацията “, подпомагана от дирекция „ Комуникационни и осведомителни системи “ на Министерство на вътрешните работи.

Събитията, за които системата ще предизвестява, са: естествени бедствия, породено от индивида злополучие или изключителна обстановка, терористичен акт, оповестени за общодържавно търсене малолетни и малолетни лица, за които може да се допусна, че животът и/или здравето им са в опасност; оповестени за общодържавно търсене лица, за които се допуска, че са изпаднали или могат да изпаднат в състояние, поставящо в риск живота и/или здравето им.

Съобщенията наложително би трябвало да включват информация за институцията, която популяризира известието, заплахата или събитието, за което предизвестява, местонахождение и опасност или предстоящо следствие. Съобщенията могат да включват и рекомендации за деяние при нужда или спомагателна информация, както и времеви интервал, за който е годна заплахата.

Мобилните оператори обезпечават изискванията за предаване на известия за предизвестие на популацията, като вземат участие и в процесите по създаване, внедряване и тестване на системата BG-ALERT. Те би трябвало да поддържат изискванията за предаването на известия за преудпреждение 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата

Съобщенията се популяризират на български и британски език, като те са безвъзмездни за получателите. Наредбата позволява потребителите да могат да ръководят приемането на известия от вид EU-Alert level 2, EU-Alert level 3, EU-Amber и EU-Monthly Test, само че при известията за предизвестие от равнище EU-Alert level 1 няма опция за отвод от крайните ползватели.

Системата за ранно уведомяване ще се тества от време на време по план-график, одобрен от основния секретар на Министерство на вътрешните работи, като графикът ще се афишира обществено.

Доставчиците на мобилни услуги имат задължението да обезпечават канал за автоматизирано изпращане на къси текстови известия (SMS).

В претекстовете на наредбата се показва, че потреблението на системата BG-ALERT ще увеличи успеваемостта за даване на информация за събития, като естествени или породени от индивида бедствия или изключителни обстановки. Посоченото е от необикновен публичен интерес и ще спомогне за предприемането на подобаващи дейности за запазване живота и здравето на жителите, както и понижаване на имуществените вреди от бедствия и изключителни обстановки.

Срокът за публично разискване е 30 дни и е онлайн на адрес:
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР