Продължителните антиправителствени протести в Хонконг засегнаха негативно местната туристическа индустрия.

...
Продължителните антиправителствени протести в Хонконг засегнаха негативно местната туристическа индустрия.
Коментари Харесай

Хонконгският туристически поток с 40% спад поради протестите

Продължителните антиправителствени митинги в Хонконг засегнаха отрицателно локалната туристическа промишленост. Броят на туристите, идващи в града през август, се е намалил с съвсем 40% по отношение на миналогодишните данни, написа в блог министърът на финансите на Хонконг Пол Чан. Това е оптимален спад на броя на посетителите в годишно изражение от май 2003 година, когато броят на идващите туристи понижа с съвсем 70% в разгара на туристическия сезон. През 2018 година Хонконг се нареждаше измежду най-посещаваните градове в света с 30 милиона туристи.

"Социалните проблеми през последните няколко месеца, изключително продължаващите насилствени конфликти и блокадата на летището и пътищата, са засегнали съществено интернационалния имидж на Хонконг като безвреден град ", означи Чан в обявата си. От началото на юни не престават всеобщите митинги в града поради законопроекта за екстрадиция в континентален Китай. Много поданици се притесняват, че новите правила за екстрадиция ще застрашат самостоятелната правна система на Хонконг, както и нейната по-широка автономност. През август протестиращите блокираха летището в продължение на няколко дни и стотици полети трябваше да бъдат анулирани.

Масовите вълнения нанесоха сериозен удар върху стопанската система на Хонконг като най-засегнати са туризмът, търговията на дребно и хотелиерският бизнес в града. "Заетостта на хотелите в някои региони се е намалила с повече от 50%, а цените на стаите паднаха с 40-70%. Продажбите на дребно в стойностно изражение понижиха с 11.4% през юли, до момента в който настроенията измежду дребните предприятия доближиха рекордно ниско равнище. Икономиката на Хонконг се сви с 0.4% през второто тримесечие спрямо предходния интервал, което усилва вероятността от техническа криза ", означи в обявата си Чан.

Миналата седмица интернационалната рейтингова организация Fitch намали дълготрайния рейтинг на Хонконг в задгранична валута от "AA+ " на "AA ", а прогнозата - от "стабилна " на "отрицателна ", което ще се отрази на цената на заемите на фирмите и държавното управление. Fitch съобщи, че събитията са предизвикали дълготрайни вреди на интернационалната визия за качеството и успеваемостта на системата за ръководство и господство на закона в Хонконг и сложи под въпрос стабилността и динамичността на бизнес средата в града.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР