Продължителната суша увеличава риска от диария при децата. Проучване, публикувано

...
Продължителната суша увеличава риска от диария при децата. Проучване, публикувано
Коментари Харесай

Продължителната суша увеличава риска от диария при децата

Продължителната суша усилва риска от диария при децата. Проучване, оповестено в списанието Nature Communications, установи по-висока периодичност на диария измежду децата, които живеят в условия на продължителна суша. Процентите са по-високи в фамилиите, които би трябвало да пътуват на дълги дистанции за вода или не е налична въобще такава. Но даже съответните санитарни условия не компенсират риска от диария, обвързван със сушата.

Диарията може да бъде резултат от излагане на нечиста храна или вода, скотски изпражнения или различен инфектиран човек. Състоянието е водещ палач на дребни деца по света и случаите постоянно нарастват след проливни дъждове и наводнения. Но рисковете също могат да се усилят при суша – злокобен знак, защото планетата продължава да се затопля заради изменението на климата.

“Не можем изцяло да отстраняваме въздействието на сушата върху риска от диария, изключително когато в бъдеще се чакат по-продължителни интервали на засушаване. “, споделя Кай Чен, старши създател на проучването и доцент в Катедрата по епидемиология в Училището по публично здраве на Йейл. „ Трябва да понижим излъчванията на парникови газове. “

По-малките деца са изложени на максимален риск
Настоящото изследване е най-голямото, което в миналото е изследвало резултатите от дълготрайната суша върху риска от диария при деца, живеещи в страни с ниски и междинни приходи. То е и първото по рода си, което употребява нова мярка за суша, която регистрира както предлагането, по този начин и търсенето на вода.

За да схванат по-добре връзката сред сушата и диарията, откривателите преглеждат интернационалните здравни изследвания и климатични данни. Сушата е измерена със браншове от 10 квадратни километра с индикатор, наименуван типов показател на изпаряване на преваляванията (SPEI).

Използваните данни за честотата на диария измежду децата са събрани в интервала от 1990 до 2019 година от демографските и здравните изследвания в десетки страни по света. Изследванията събират информация от 1,3 милиона деца под 5-годишна възраст, живеещи в 51 страни в Субсахарска Африка, Южна и Югоизточна Азия, Латинска Америка и Карибите.

Във всички изследвани страни 14,4% от децата са имали диария през последните две седмици*. Рискът се оказва най-голям при децата на възраст от 6 до 23 месеца.

В Нигер, най-засегнатата страна, към 36,4% от децата са боледували през последния месец. Сред най-силно засегнатите страни са Боливия, Либерия, Централноафриканска република, Бурунди, Малави и Хаити, където към 1 на 5 деца малко преди изследването е имало диария.

Животът в условия на суша в продължение на шест месеца покачва риска от диария с 5%, в случай че засушаването е леко, и с 8%, в случай че е тежко. Достъпът до чиста вода, санитарни и хигиенични уреди, предлага ниски до умерени равнища на отбрана от диария. Съответно децата в семейства, на които им лишава повече време за обезпечаване на вода – над половин час – или където няма достъп до сапун и вода за измиване на ръцете, са изложени на по-висок риск.

Диарията – една от най-честите аргументи за гибел измежду децата
Само през 2016 година в международен мащаб към 446 000 деца под 5-годишна възраст са умряли от диария, което я прави петата водеща причина за гибел в тази възрастова група. Смъртта постоянно настава заради тежка дехидратация или зараза.

Тази статистика евентуално ще се утежни, защото се чака изменението на климата да докара до по-продължителни суши.

Сушата може да усили концентрацията на рискови бактерии и вируси във водните източници. Освен това, когато водата е нищожна, пиенето й е с приоритет пред потреблението й за хигиенични потребности.

Предотвратяването на случаите на диария изисква ясни ограничения като достъп до чиста питейна вода и санитарни пространства.

„ Необходими са взаимни старания за възстановяване на достъпа до санитарни и хигиенични уреди, изключително в страните с ниски приходи. Това несъмнено оказва помощ. “, споделя Чен. „ Но миенето на ръцете не е задоволително, с цел да отбрани децата от диария. Трябва да се оправим в началото с първопричината за изменението на климата. “

Зърното е поскъпнало с над 56% по отношение на предходната година

 

Източник: Framar.bg

 

Продължителната суша усилва риска от диария при децата

Източник: mediata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР