Продължителната пандемия от Covid-19 може да засили уязвимостта на страните

...
Продължителната пандемия от Covid-19 може да засили уязвимостта на страните
Коментари Харесай

Съвет на ЕС: Продължителната Covid пандемия може да засили уязвимостта и рисковете от радикализация



Продължителната пандемия от Covid-19 може да ускори уязвимостта на страните членки и рисковете от радикализация, се споделя в признатите през днешния ден две серии от изводи на Съвета на Европейски Съюз. Те са за въздействието на ковид надлежно върху вътрешната сигурност и върху опасността от тероризъм.

Присъствието на крайни групировки онлайн се е нараснало след експлоадирането на пандемията.

В средносрочен или дълготраен проект пандемията и нейните социално-икономически последствия могат да се окажат удобна почва за техните разкази. Някои употребяващи принуждение крайнолеви, крайнодесни и ислямистки екстремистки групи към този момент включиха Covid-19 в тях и това може да докара до закани за сигурността в средносрочен и дълготраен проект.

Затова Съветът приканва страните членки непрекъснато да оказват помощ при оценката на онлайн измерението на терористичната опасност. Това би трябвало да става посредством обезпечаване на информация за  способените органи на Европейски Съюз.

Съветът приканва страните бързо да задействат влезлия в действие през днешния ден правилник на Европейския парламент и на Съвета за оправянето с разпространяването на такова наличие. Той задължава интернет платформите в Европейски Съюз да отстраняват терористично наличие онлайн до 1 час, откакто то е посочено от управляващите в страните членки.

Страните членки и онлайн платформите, предлагащи услуги в Европейски Съюз, разполагат с една година за адаптиране. Регламентът ще бъде прилаган от 7 юни следващата година
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР