Продължението на първи метродиаметър към Околовръстния път на София е

...
Продължението на първи метродиаметър към Околовръстния път на София е
Коментари Харесай

Арх. Петър Диков: Общоградският транспортен хъб трябва да има връзка с метрото до Икеа

Продължението на първи метродиаметър към Околовръстния път на София е стратегически план, който освен ще облекчи трафика във Витошката яка. Той ще даде опцията за основаването на неповторим за Европа транспортен хъб, който ще включва автогара, която ще изкара автобусния трафик от Югоизточна България от централните елементи на София, както и метро и въжен превоз. Това съобщи някогашния основен проектант на София арх Петър Диков в коментар по тематиката за разширението на метрото:

„ Продължението на първи метродиаметър в посока към запад паралелно на Околовръстния път има своите съществени учредения и то не тъй като би трябвало да обслужи два частни търговски обекта – ИКЕА и Ринг мол (както нормално се акцентира от критиците му). ИКЕА е магазин, чиято идея е да се употребява главно лек или лекотоварен автомобил. На Ринг Мол също надали ще окаже някаква основна поддръжка в работата му, защото той разчита на клиенти от южната външна страна на София, достигащи до него основно с персонални коли.

Истинския смисъл на това удължение е, че то може да се развие като общоградски транспортен хъб – метростанция, автогара Юг и лифтова станция. Автобусните линии към югоизточна България (Пловдив, Стара Загора, Бургас и южното Черноморие), могат да потеглят от тази автогара, без да влизат в града. След построяването на сектора от околовръстния път от Бояна до автомагистрала „ Струма “ този транспортен хъб може да обслужва и посоките Благоевград и Кюстендил.

Не е за подценяване и бъдещото удължение на Симеоновския въжен превоз и комбинирането на въжен превоз станцията с метростанцията. Това ще обезпечи доста улеснение на търсещите планината за туризъм и спорт, които с годините се усилват непрестанно.

Този транспортен хъб може да поеме и пътникопотока на живеещите във Витошката яка (а те към този момент са повече от 150 хиляди) към центъра и другите елементи на София. Преобладаващата част от живеещите във Витошката яка, заради структурата и метода на застрояване, са обречени да употребяват персонален автомобил. Големите тапи на Симеоновско шосе, Черни връх, Александър Малинов, Самоковско шосе, главно са точно от този трафик. В допълнение към частните коли по тези булеварди (някои от тях с изключение на доста натоварени, са и с недобра проводимост) са и рейсовете на градския превоз, които обслужват териториите на юг от Околовръстния, чиито маршрутите по предписание стигат до центъра на София. Това удължение на първи метродиаметър, обезпечено с паркинг (по опция безплатен) и за най-малко 3000 места и подкрепено с изменение на маршрутите на автобусните линии на градския превоз, обслужващи Витошката яка, които да водят до метростанцията, ще имат изключително удобно влияние за понижаване на трафика към необятния център на София и ограничение на паразитния пренос през южните територии. Извеждането на тези автобусни направления от тапите по радиалите на транспортната система може да обезпечи по добра периодичност (под 10 мин.) и да ги направи желани от хората. Това, допълнено с доставка на електробуси от дребен и междинен размер (25-50 пътника) ще способства за доста възстановяване на екологията.

А кое обуславя мястото на този хъб тъкмо там (между кръговото на ул. „ Климент Охридски “ и оборудването на околовръстния и пътя към Симеоновския лифт).
На първо място, че точно там, посредством двете уреди, ситуирани на малко разстояние едно от друга, се обезпечава връзка на хъба във всички направления.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР