Продължават политическите коментари за идеята на правителството за намаляване на

...
Продължават политическите коментари за идеята на правителството за намаляване на
Коментари Харесай

Колко ще поевтинеят храните ако премахнат ДДС? Ето отговорът

Продължават политическите мнения за концепцията на държавното управление за понижаване на Данък добавена стойност на главните храни. С какъв брой биха поевтинели съществени хранителни артикули, в случай че 20-те % отпаднат? Темата следва да бъде обсъждана на съдружни препоръки, чакат се и точните планове. Но ето по какъв начин биха изглеждали нещата в случай че се махне Данък добавена стойност  20% и данъкът стане с нулева ставка.  Едно от най-важните и съществени неща за българина - хляба, би поевтинял с 40 стотинки за 1 кг. За база взимаме цените, съгласно държавната комисия по стоковите тържища и борси.

0% Данък добавена стойност беше препоръчано и за плодове и зеленчуци, родно произвеждане. От една страна, с цел да се облекчи натиска върху покупателната ни дарба и - от друга - с цел да бъдат родните производители по-конкурентноспособни по отношение на вноса. Сметката тук, в случай че вземем за образец доматите. При 4 лв. и 34 стотинки за кг с 20 % Данък добавена стойност, цената без налога би била към 3 и 60 лв..

Въпреки поръчката на държавното управление за битка с инфлацията, икономистите не са уверени, че отпадане на Данък добавена стойност за храните би довело до поевтиняване на крайните цени

  " В общи случаи при сегашната обстановка се следи по-скоро това, че цената остава при производителя ", съобщи Стоян Панчев – икономист.

  " Ще има някакво понижение, само че най-вероятно няма да е толкоз съществено, колкото хората може би се надяват ", показва пред Нова тв и Георги Вулджев – икономист.

Въпреки този риск съгласно Георги Вулджев не е вид страната да принуждава цените да се смъкват непосредствено. " Нито ние, нито бизнесът, нито държавното управление знае накъде ще тръгне инфлацията. Ако ги заставим да си понижат цените инфлацията в индустриалните им разноски ще се форсира още повече, тогава пък те ще би трябвало да работят най-вероятно на загуба ".

Затова и единственият вероятен вид остава намаляването на налог добавена стойност. " Имаше полемики за това да се поставят ценови тавани и прочие, което за мен няма да проработи, ще докара до други проблеми, всички знаем за изгубването на стоките от рафтовете ", безапелационен е Стоян Панчев – икономист.

Националният статистически институт към този момент заяви, че инфлацията от март 2021 до март 2022 е в размер на 12, 4%. Прогнозите са, че тя ще се задържи към тези стойности.

" В несигурна конюнктура сме, тъй че аз по-малко от 12% годишна инфлация не мога да предвидя на този стадий ", акцентира Панчев.

А какви ограничения взеха останалите страни към нас? Гърция подвигна наново тази година минималната работна заплата. Така тя става 713 евро. Румъния също разисква заледяване на Данък добавена стойност за главните храни.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР