Продължават опитите да бъде локализиран пожарът край селата Студена и

...
Продължават опитите да бъде локализиран пожарът край селата Студена и
Коментари Харесай

Повече от 150 души участват в гасенето на пожара в Свиленградско

Продължават опитите да бъде локализиран пожарът край селата Студена и Планиново, Свиленградско, осведоми регионалният шеф на Хасково инж. Минко Ангелов.

Пожарът, зародил през вчерашния ден в следобедните часове, през нощта е достигнал повърхност от 2000 дка, от които над 600 са в горски територии. За момента той е низов, като за неговото ограничение работят 3 тежки машини – една на пожарната и две на " Мини Марица-изток ", както и 8 профилирани автомобила на горските стопанства. Засегнати са иглолистна борова гора и тревна растителност.

Работи се, мобилизиран е целия запас, с цел да се локализира. Близо 3 км е фронтът на пожара, няма заплаха за обитаеми места, сподели още Минко Ангелов.

Отново се появи вятър, което способства за разширението на пожара на югоизток, сподели регионалният шеф на Хасково. По думите му са мобилизирани повече от 150 души за гасенето, в това число военнослужещи от 31- ви механизиран батальон в Хасково,  доброволци от община Свиленград, екипи на пожарната от Хасково, Ямбол и Стара Загора, три тежки машини проправят просеки.

Областният шеф на област Хасково инж. Минко Ангелов свика Областния спешен щаб. Вероятна версия за пожара е обработката на пасища, откъдето е тръгнал огънят. В момента тече следствие. С цел попречване на пожарите в най-топлия сезон на годината се приготвя заповед за възбрана за обработка на пасища след 11:00 ч., съгласувана с министъра на земеделието, храните и горите. Заповедта е по отношение на горещото време и заплахата от пораждане на пожари. Със заповед на Oбластна администрация-Хасково от началото на април са избрани ограничения, които следва да се съблюдават през избрания пожароопасен сезон в горските територии 05.04.2021 година до 15.11.2021 година

Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР