Продължаващата надпревара за интеграция на технологията за генеративен изкуствен интелект

...
Продължаващата надпревара за интеграция на технологията за генеративен изкуствен интелект
Коментари Харесай

Google пуска AI дигитален асистент, Meta - Ейбрахам Линкълн

Продължаващата конкуренция за интеграция на технологията за генеративен изкуствен интелект доближава и до цифровите асистенти - едни от първите спътници на хората, които употребяват AI. Такъв е казусът с Гугъл, която работи по възобновяване на своя помощник точно с извънредно нашумялата през последната година технология, излиза наяве от вътрешен имейл, представен от Axios.     Вицепрезидентът на Гугъл Assistant Пейюш Ранджан и продуктовият шеф Дюк Дюкелис изясняват на чиновниците претекстовете си, като декларират: " Като екип би трябвало да се съсредоточим върху даването на висококачествени, сериозно значими продуктови прекарвания за нашите консуматори. Видяхме също по този начин дълбокия капацитет на генеративния изкуствен интелект да промени живота на хората и виждаме голяма опция да проучим по какъв начин би изглеждал един суперасистент, задвижван от най-новата технология за огромни езикови модели. "     Имейлът разкрива също по този начин, че Гугъл към този момент работи по сходна платформа за мобилни устройства. Не е избран график по кое време софтуерният колос ще интегрира тази технология в своите устройства за образован дом или по какъв начин тъкмо ще наподобяват тези нови актуализации. Компанията може да употребява Bard, своя чатбот с изкуствен интелект, с цел да беседва с потребителите на Assistant, или да опита нещо изцяло автентично.   

Но върху каквото и да работят чиновниците на Гугъл, то провокира някои вътрешни реконфигурации, като да вземем за пример обединяването на екипите Surfaces и Services в един. Компанията също по този начин освобождава " дребен " брой чиновници, само че не разкрива точната им численост. 
Meta също се включва в надпреварата     И Гугъл не е единственият софтуерен колос, който мисли по въпроса по какъв начин да се възползва по най-хубавия метод от генеративния изкуствен интелект. Meta също се приготвя да пусне чатботове с изкуствен интелект и неповторима характерност, излиза наяве от материал на Financial Times.     Нещо повече - наподобява, че първият чатбот на компанията ще бъде не различен, а Ейбрахам Линкълн. Освен това Meta създава и друга “личност ”, която ще е профилирана в основаването на проекти за пътувания.    Това е опит да се увеличи ангажираността в платформите на Meta за обществени медии, защото полемиките, наподобяващи човешки диалог, нормално са по-интересни от сухите роботизирани отговори. Компанията не е оповестила коя от нейните платформи ще бъде хазаин на Ейб Линкълн и неговите другари, само че съгласно предходни вести това би трябвало да са Instagram, Messenger и WhatsApp.    

Служителите на Meta назовават тези чатботове " персони " и се чака да започват още през септември.  
Тези “личности ” ще дават нов метод за търсене и даже ще оферират рекомендации, сходно на метода, по който работят сегашните чатботове.     FT отбелязва, че чатботовете биха могли да събират и големи количества персонални данни - нещо, от което Meta в никакъв случай не се е въздържала. Идеята е, че се чака потребителите да са доста по-склонни да споделят информация с човекоподобен събеседник, в сравнение с с подобен, лишен от характерност. А въпреки всичко по-голямата част от годишните доходи на Meta идват от реклама, което е обвързвано значително с данни.    Зъкърбърг към този момент е заявявал, че си показва бъдеще с " сътрудници с изкуствен интелект, които работят като асистенти, треньори или които могат да ви оказват помощ да взаимодействате с компании и създатели ". Във връзка с последното той декларира, че компанията построява чатботове с изкуствен интелект особено за обслужване на клиенти, както и такива, които ще се употребяват от чиновниците на Meta.    Но Meta не е първата компания, която се пробва да вкара малко характерност в играта с чатботове. Стартъпът Character.ai употребява огромни езикови модели, с цел да симулира диалози с действителни персони като Илон Мъск и художествени облици като Супер Марио на Nintendo да вземем за пример.           
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР