Продължаването на извънредното положение в Турция е сред причините за

...
Продължаването на извънредното положение в Турция е сред причините за
Коментари Харесай

ООН: Човешките права на стотици хиляди са нарушени в Турция


Продължаването на изключителното състояние в Турция е измежду аргументите за нарушение на човешките права на „ стотици хиляди хора “, в това число мъченията и случайно задържане, предизвестиха от Организация на обединените нации във вторник.

"Редовните удължавания на изключителното състояние в Турция доведоха до дълбоки нарушавания на човешките права против стотици хиляди хора", гласи заключението на службата за правата на индивида на Организация на обединените нации, като разгласява отчет за обстановката, откакто управляващите получиха изключителни пълномощия след опит за прелом през юли 2016.

Докладът, който преглежда случилото се през цялата 2017 година, стига до заключението, че изключителните пълномощия, които управляващите получиха след несполучливия опит за прелом, са провокирали „ продължителна ерозия на върховенството на закона и утежняване на обстановката с правата на индивида “.

"Рутинните снадки на изключителното състояние в Турция доведоха до дълбоки нарушавания на човешките права против стотици хиляди хора", гласи отчетът, като предизвестява, че потреблението на изключителни пълномощия наподобява значи "да се задуши всякаква форма на рецензия или противоречие по отношение на държавното управление."

Ръководителят на Организация на обединените нации по правата на индивида Зеид Раад ал Хюсеин разказва констатациите като "тревожни" и "скандални".

"Числата са просто зашеметяващи: съвсем 160 000 души са задържани по време на продължаващото към този момент 18 месеца изключително положение", сподели той в изказване.

Освен това той уточни "освободени от работа са 152 000 държавни чиновници, доста изцяло случайни, преподаватели, съдии и юристи, задържани са публицисти, затворени медии и блокирани сайтове".

"Ясно е, че поредните изключителни положения в Турция са употребявани за строго и случайно ограничение на човешките права на доста огромен брой хора", сподели той.

Докладът също по този начин откри, че към 300 публицисти са задържани на съображение, че техните изявления съдържат "апологетични настройки по отношение на тероризма" или сходни закононарушения.

В същото време документът споделя, че през предходната година в Турция са блокирани 100 000 уеб страницата, в това число доста прокюрдски уеб уеб сайтове и сателитни телевизионни канали.

Докладът също по този начин документира потреблението на изтезания и друго малтретиране под стража, които се показват в тежки побои, закани за полово принуждение и фактически полово принуждение, електрически удари и „ давене “ при разпити.

"Една от най-тревожните констатации в отчета “, твърди Зеид, „ е, че турските управляващи са задържали към 100 дами, които са бременни или преди малко са родили, най-много на съображение, че са "съучастници “ на техните съпрузи, които са подозирани, че са свързани с терористични организации ".

"Някои са били арестувани дружно с децата си, а други са били принудително разграничени с тях. Това е просто скандално, изцяло грубо и сигурно не може да има нищо общо с това да се направи страната по-безопасна", сподели той.

Докладът цитира референдума от април 2017 година, който уголемява изпълнителната власт на Ердоган като "сериозно проблематичен", като показва, че това е довело до интервенция в работата на правосъдната власт и ограничение на парламентарния контрол над изпълнителната власт.

Също по този начин е посочено, че до края на 2017 година са били оповестени 22 декрети, и още два по-късно, "регулиращи въпроси, които не са свързани с изключителното състояние и се употребяват за ограничение на разнообразни законни действия от страна на представители на гражданското общество".

Междувременно Европейският съд по човешките права осъди Турция за задържането на двама публицисти, определяйки дейностите на управляващите в Анкара като нарушение на правото на независимост, сигурност и независимост на мнението.

Журналистите Мехмет Алтан и Шахин Алпай бяха измежду задържаните след несполучливия опит за прелом от юли 2016 година против президента Реджеп Тайип Ердоган.

Съдът подреди на Турция да заплати на всеки от тях по 21 500 евро. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР