Продължаваме с българско научно постижение. Открития в борбата срещу последиците

...
Продължаваме с българско научно постижение. Открития в борбата срещу последиците
Коментари Харесай

За охлюва, който лекува: Откритието, с което проф. Павлина Долашка влезе в Златната книга

Продължаваме с българско научно достижение. Открития в битката против последствията от химиотерапията, нови разработки в региона на противодействието на Алцхаймер - това са единствено част от достиженията, зад които стои екипът на проф. Павлина Долашка. Само преди дни тя беше вписана в „ Златната книга “ на Патентното ведомство. За достиженията на екипа споделя Анелия Джамбазка. 

От битката против отрицателните последствия от химиотерапията, през лекуването на дълбоки рани от диабет, до грижа за хубостта. Заради тези открития, които към този момент са част от „ Златната книга “ на Патентното ведомство, е отличена проф. Павлина Долашка. Повече от 20 години, ръководеният от нея екип, реализира редица научни постижения, които доближават до хиляди хора освен у нас, само че и по целия свят.

 

 
В нашия екип в този момент са 10 индивида. Радостно е, че ние имаме доста младежи, които са приключили образованието си в България и са на доста високо равнище. Естествено специализират в чужбина, само че в този момент ние в България имаме най-чудесните условия, най-модерната инсталация. Наградата за регистриране в „ Златната книга “ е доказателство, че наши фундаментални проучвания, не са просто единствено да се разгласяват в научни публикации и да броим цитати, а те са ориентирани към приложение към хората. Всичко е доста мъчно, зад всеки артикул стоят доста дни, часове твърдоглав труд, научни проучвания. Ние по-късно поддържаме връзка с доста от хората, които употребяват тези артикули. Това ни подтиква и ни задава тематиките, в каква посока ние да продължим проучванията, с цел да бъдем още по-полезни.
проф. Павлина Долашка - Институт по органична химия на Българска академия на науките

Идеята за изследванията на изгодите от слузта от охлювите  идва напълно инцидентно. Следват дългогодишни проби и опити,за да се стигне до момента, в който се основават първите одобрени формули на към този момент готовите продукти.

 
Екстрактите от охлюв ги изследваме от много години. Хемоцианинът, който е в кръвта на охлювите, и от там пристигна ползата ни към самия екстракт от слузта от охлюви. От слузта се прави екстракта, откакто се пречисти. Този дестилат е извънредно потребен и се влага в козметични артикули и хранителни добавки. Преди години имаше забавни случки. Една от тях беше откакто изследвахме хемоцианина, който е протеин който се намира в кръвта на охлювите. За да се вземе този протеин, се прави напълно лек разрез със скалпел на охлюва, и по-късно се изследва хемоцианина. Бяхме извънредно сюрпризирани, когато видяхме охлювите с тези прорези от скалпел, чакахме, че може и да не оцелеят, само че безусловно на идната заран, когато дойдохме в лабораторията, видяхме същите тези охлюви да пълзят из цялата лаборатория. Изключително бърз регенериращ резултат и по този начин светна лампичката, че слузта от охлювите има мощен регенериращ резултат. Съдържат биокомпоненти, които могат да бъдат употребявани и този резултат да бъде трансфорат в действителни артикули.
доцент Александър Долашки - лаборатория „ Химия и биофизика на протеини и ензими “ в Институт по Органична Химия, Българска академия на науките

Сред откритията на екипа е сироп, който оказва помощ на пациентите с онкологични заболявания  да подсилят имунитета си и да преминат през тежкия за тялото и душeвността интервал.

 
Дълги години използвахме чист дестилат от охлюв в гелообразна форма. Това беше най-популярния ни гел артикул, само че последните няколко години разработихме усъвършенствана версия, като добавихме дестилат от невен и дестилат от живовляк.
доцент Александър Долашки - лаборатория „ Химия и биофизика на протеини и ензими “ в Институт по Органична Химия, Българска академия на науките
Двата екстракта работят в синергия, като се покачват антибактериалните и антимикробните свойства на продукта, по този начин се покачват и регенеративните свойства. По този метод се понижава увреждането на стомашно-чревния тракт, от въздействието на химиотерапия и лъчетерапия. Така че пациентите да могат да изкарат цялостния курс на лекуване, да се усещат добре, и най-после да има позитивен резултат от комплексната терапия.
доцент Людмила Велкова – откривател в Институт по Органична Химия, Българска академия на науките

Екипът стои и зад изследвания в региона на заболяването „ Алцхаймер “, като чакат до една година да имат подготвен артикул.

 
Ние участваме доста компактно в създаването на самите артикули и държим всичко да бъде спазено тъкмо, по отношение на проучванията, които ние сме създали и потвърдили. Какъв е проектът за тези артикули, какво пручвате в действителност, те ще бъдат превантивни или в случай че някой към този момент е диагностициран, да може да се забави развиването на заболяването? И в двата случая. Превантивно естествено е доста по-добре, тъй като особено тези болести, които са свързани с увреждане на мозъка, когато тръгне процесът, той доста по-трудно се стопира. Много по-добре и по-хубаво е да е превантивно, с цел да не се стига до там.
проф. Павлина Долашка - Институт по органична химия на Българска академия на науките

Сред успешните постижения на учените са и артикули, в помощ на пациенти с тежки диабетни и варикозни рани. Освен най-новото самопризнание и включване в „ Златната книга “, която събира открития от 1981 година, екипът на проф. Долашка е получил и четири награди „ Питагор “ за фундаментални проучвания в науката.

 
За регенеративните резултати на слузта има ужасно доста изявления. Много колективи от Германия, Белгия, Италия работят в тази област, ние също, защото това е една област която не е доста добре изследвана, се следи голям интерес. Той се свързва с развиването на естествените артикули, навлизането на дестилат от естествени източници във фармацевтичната индустрия и в хранителната индустрия.
доцент Людмила Велкова - откривател в Институт по Органична Химия, Българска академия на науките
Комбинираме другите растителни екстракти. Например най-новата разработка на тези младежи, е приемане на естествени и биологични наночастици от слузта на охлюва. Установихме, че антибактериалният резултат, който имат получените от нас естествени наночастици, е по-силен от гентамицина, по отношение на някои бактериални варианти.
проф. Павлина Долашка - Институт по органична химия на Българска академия на науките

За Euronews Bulgaria Анелия Джамбазка.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР