Продължаваме Промяната“ възстановява част от подкрепата си, като ГЕРБ остава

...
Продължаваме Промяната“ възстановява част от подкрепата си, като ГЕРБ остава
Коментари Харесай

Продължаваме промяната е увеличила подкрепата си, сочи ново проучване

„ Продължаваме Промяната “ възвръща част от поддръжката си, като ГЕРБ остава първа политическа мощ. Това демонстрират данните от изследване на „ Тренд “ по поръчка на вестник „ 24 часа ". Те бяха оповестени в понеделни.

Изследването е отдадено на настройките на българите по отношение на главните институции и партии. То е осъществено в интервала 5 - 12 юли т.г. посредством директно полустандартизирано изявление "лице в лице " с таблет измежду 1005 души на възраст над 18 години.

Резултатите от изследването демонстрират промени в електоралните настройки на българите през последните седмици. „ Продължаваме Промяната “ е възстановила част от поддръжката си, като този месец 21,4% от гласуващите са споделили, че биха дали гласа си за групировката на Петков и Василев. За съпоставяне през месец май поддръжката им е 17,5%.

След покачването на доверието партията остава на втора позиция след ГЕРБ, която би получила гласовете на 23,6% от участвалите в изследването. За Движение за права и свободи биха дали своят вот 10,7%, за Българска социалистическа партия - 9,8%, за "Възраждане " - 9,6% и за "Демократична България " - 6,9% от запитаните.

Според изследването „ ИТН “ и групировката към Стефан Янев бележат спад. Подкрепата към новата групировка "Български напредък " на Янев този месец е 5,7%, до момента в който през май е била 7,6%.

Партията на Слави Трифонов остава на 3,8% - малко под прага за влизане в Народното събрание. Това е трето изследване, което демонстрира, че "Има подобен народ " не би влезнала в Народното събрание при предварителни избори.

В сряда изследване на означи 3,2% за Има Такъв Народ, а на 6 юли партията е била подкрепена от 3,3% от участвалите в изследването на.

Изследването на "Маркет линкс " от предходната седмица също сподели преднина на ГЕРБ пред "Продължаваме смяната "(ПП), в този случай с 22,2% на 21,5%. На трето място Българска социалистическа партия изпреварва Движение за права и свободи.

Разликата сред ГЕРБ и Политическа партия в проучването на "Алфа рисърч " от юни е малко над 1 % - 21,7% по отношение на 20,2%, като Българска социалистическа партия още веднъж изпреварва Движение за права и свободи.

Оценката за работата на президента в новото изследване на "Тренд " също бележи спад, като през май месец 50% са дали позитивна оценка, през юни - 45%, а през юли са към този момент 43%. Общо 41% са тези, които този месец дават негативна оценка за работата на президента.

Кабинетът на Кирил Петков приключва своя мандат с 22% позитивна оценка за неговата работа и 70%, които го правят оценка негативно. В последните три месеца не се регистрира динамичност в тези стойности.

Оценката за работата на Народното събрание е в продължаваща наклонност на утежняване на стойностите, като през този месец позитивните оценки са 14%, а негативните - 77%.

Проучването регистрира и упованията на участниците за икономическото състояние в страната през идната една година. Общо 45% чакат утежняване, а едвам 15% - усъвършенстване. Същото се отнася и до упованията за виталния стандарт.

От запитаните 37% са на мнение, че стандартът им ще се утежни в идната една година, а 17% считат, че ще се усъвършенства. Подобни високи стойности и на двата знака са регистрирани преди към две години – при започване на пандемията от ковид.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР