Продължаваме промяната“ (ПП) сключи договор с една от най-авторитетните лобистки

...
Продължаваме промяната“ (ПП) сключи договор с една от най-авторитетните лобистки
Коментари Харесай

ПП призна за договора с US лобиста на банката на Путин: Всичко е според законите в България и САЩ

„ Продължаваме промяната “ (ПП) подписа контракт с една от най-авторитетните лобистки компании в Съединени американски щати в края на предходната година, оповестиха от пресцентъра на партията.

Целта на това съдействие е да показа позитивните страни на България пред политическия хайлайф на Съединени американски щати, показват от Политическа партия.

От пресцентъра на партията показват, че договорът е подписан транспарантно, като са спазени всички законови рамки в България и Съединени американски щати.

„ Увеличаване на вложенията в България, подсилване на положителните връзки на държавно и партийно равнище, е значима стъпка за промотиране на българските цели във Вашингтон “, се споделя в известието.

Както ни писа, договорът е подписан на 22 декември 2023 година. От страна на " Продължаваме промяната " е подписан от съпредседателя на партията - Асен Василев, а компанията се съставлява от президента ѝ Майк Манатос, разяснява " 24 часа ".

Според контракта лобистите би трябвало да работят за положителните връзки сред България и Съединени американски щати. Някои от аспектите, които включва работата на M&M, са:

- разпространение на редица аспекти от двустранните връзки сред Съединени американски щати и България пред високопоставени US лица - политици, авторитетни при формулирането на политиката на САЩ;
- подпомагане за обезпечаване на срещи с високопоставени американски политици в администрацията и в Конгреса;
разбор и насоки на политиката на Съединени американски щати по въпроси от голяма важност за България;
- Плащането е на две вноски от по 50 000 $, като първото към този момент е направено още с подписването на съглашението. Второто би трябвало да се случи на 1 февруари. Договорът е със период 29 февруари, само че страните могат да го продължат при предпочитание.

До момента не е известно друга политическа мощ да е плащала за американски лобисти. Според ЗПП " политическите партии разходват средствата си за подготовка и присъединяване в избори, за обезпечаване работата на партийните структури, за организационни разноски по осъществяване на мероприятия и за други присъщи за активността на партията разноски ". Договорите, в това число за реклама, би трябвало обаче да се разгласяват.

" Лобистката компания М&М не е коя да е. През 2017 година е лобирала за " банката на Путин " VTB. Нейните притежатели са финансирали акцията на сенатора Боб Менендес, който беше заловен с кюлчета и упрекнат в корупция ".

Подобни контракти са нещо всекидневно в Съединени американски щати. Но срокът на контракта е много къс - единствено два месеца (с опция да бъде удължен) и обгръща интервал, в който администрацията е в новогодишни празници, а сесията на двете камари на Конгреса стартира на 8 януари. Освен това в абсолютния фокус на конгресмени и сенатори е разискването на ремонти в бюджета (от тях зависи и разблокирането на 60 милиарда $ за Украйна), с цел да се избегне прекъсването на федералната администрация на 20 януари, както планува краткотрайната сделка от края на предходната година. Точно в такава конюнктура има логичност да бъде нает професионален американски лобист.

Въпросът, който има потребност от пояснение, е за какво българска политическа партия - и то тъкмо преди ротацията, при която се отдръпва излъченият от нея министър-председател - разпорежда задания на M&M за показване в добра светлина репутацията на България и най-новите промени в страната, което другояче е особено за поръчки от името на държавни институции.

" Внешторгбанк ", за която е лобирала компанията, беше една от глобените от Европейския съюз след началото на войната в Украйна, когато разбра, че е финансирала частната военноохранителна организация " Конвой ", основана в незаконно анексирания полуостров Крим.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР