Продължаваме промяната поиска от министъра на външните работи Теодора Генчовска

...
Продължаваме промяната поиска от министъра на външните работи Теодора Генчовска
Коментари Харесай

Продължаваме промяната поиска Генчовска да разсекрети преговорните документи за РСМ

" Продължаваме промяната " изиска от министъра на външните работи Теодора Генчовска да отстрани секретния гриф от двустранния протокол, по който от предходната година договарят България и Република Северна Македония (РСМ). Това излиза наяве от прессъобщение от партията.

" Във връзка с многочислените запитвания от медии по отношение на преговорните документи, двустранният протокол сред Република Северна Македония и Република България, бихме желали да ви уведомим, че след консултация с Комисия по Външна политика тези документи сега не могат да бъдат предоставени на необятната аудитория. Министър Теодора Генчовска е входирала документите с гриф за достъп " За прилагане ", което лимитира кръга на хората, които могат да ги прочетат ", се показва в известието.

От " Продължаваме промяната " приканват Генчовска да смъкна секретния гриф, а Министерство на външните работи в най-кратки периоди да пристъпи към подписването на контрактувания от министър Генчовска двустранен протокол.

Комисията по външна политика на следващия ден ще организира съвещание, на което ще бъде разисквано по този начин нареченото " френско предложение " за разрешаване на разногласието сред управляващите в София и Скопие.

Предложението, направено от Френското председателство на Съвета на Европейски Съюз, включва българските условия към Скопие, дружно с останалите критерии, които Скопие би трябвало да извърши, с цел да стане член на Европейския съюз. То е опит за разрешаване на разногласието сред София и Скопие, който от 2018 година блокира началото на договарянията за евроинтеграция на РСМ

В събота президентът Румен Радев подлага на критика премиера Кирил Петков по отношение на предлагането за повдигане на ветото, въпреки то да беше изпратено до Народното събрание, а не до премиера, откакто на 15 юни Министерският съвет одобри решение всички оферти по проблема със Северна Македония, разнообразни от досегашната българска позиция, да бъдат одобрявани от Народното събрание.

Преди това точно тематиката за българското несъгласие беше една от аргументите, посочени от водача на " ИТН " Слави Трифонов, поради които той " отдръпна " министрите си от държавното управление и напусна ръководещата коалиция.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР