Продължаваме лъжата - така вицепремиерът и министър на регионалното развитие

...
Продължаваме лъжата - така вицепремиерът и министър на регионалното развитие
Коментари Харесай

Гроздан Караджов отвръща на премиера: Продължаваме лъжата и фантазии

" Продължаваме лъжата " - по този начин вицепремиерът и министър на районното развиване в оставка Гроздан Караджов отговори на обществените обвинявания към себе си, отправени от премиера Кирил Петков през днешния ден. И се закани, че отук нататък ще вади документи за разкритие на корупция, вместо да се пробва раздялата на Политическа партия и Има Такъв Народ във властта да премине цивилизовано.

Министър-председателят съобщи след съвещание на държавното управление по какъв начин от Има Такъв Народ повдигнали тематиката със Северна Македония в Народното събрание през днешния ден, с цел да прикрият излизането на отчет, който уличава Министерство на регионалното развитие и министъра в оставка в това, че желал да заплати над 2 милиарда лева за противозаконни пътни градежи.

По думите на Петков данните са от отчет на междуведомствена група от специалисти на Министерството на финансите и Министерство на регионалното развитие. Тя ревизираше над 900 случая на подписани контракти за настоящи поправки с частни компании посредством спорти процедури по Закона за публичните поръчки. Така, по думите на Петков, комисията е разкрила подозрения за нелегално строителство на обща стойност 2,5 милиарда лв..

" Тези пари е трябвало да бъдат платени през нарастването на бюджета на Министерство на регионалното развитие ", сподели Петков, правейки отпратка към настояването на Караджов (ИТН) за спомагателни над 3,9 милиарда лева към бюджета на ведомството му посредством актуализацията на държавната сметка за 2022 година, която е в ход.

Отговорът на Караджов не закъсня. Той напомни, че съществуването на стотици противозаконни пътни градежи от времето на ГЕРБ поради липса на позволения на градеж не е никаква вест, тъй като персонално той я е съобщавал неведнъж.

" Не е правилно, неистина е това, което " Продължаваме Лъжата " и Петков настояват, че съм желал да заплащам по тези контракти, а надали не те, белите ангели, са ме дърпали и са ми казвали: Не! ". Караджов върна лентата обратно във времето, когато изиска решение на Народното събрание, с което да каже, че заплащания по противоречиви поръчки ще има след процедура по надзор. И упрекна министър-председателя и Политическа партия в това, е те са желали да се дадат пари на строителните компании, избирани по времето на ГЕРБ, без да има разбор. Става дума за първи заплащания в размер на 600 млн. лева - към този момент платени.

Министърът в оставка приложи като доказателства за думите си " разменените файлове сред мен, Лена Бориславова и хората от екипа ".

Караджов прочете и част от заключенията в отчета на междуведоствената група, на който се базира и Кирил Петков - само че с цел да изясни, че констатациите нямат общо с премиерските изказвания. В хода на ревюто си той на процедура " разкри " съответна вест от документа, която е в градината на ГЕРБ - а точно, че цели 77% от " настоящите " пътни поправки, предоставени по време на държавното управление на Бойко Борисов, в действителност са били " главен ремонт ", започването им е в нарушаване и на Закона за публичните поръчки, и на Закона за устройство на територията, тъй като няма издадени позволения за градеж. А при главен ремонт разрешението е наложително изискване.

И до момента се знаеше за нарушаванията, само че междуведомствената комисия е разкрила мащаба им, стана ясно от думите на министъра в оставка.

По създание - съгласно Гроздан Караджов специалистите споделят не, че подписаните контракти със строителни компании по времето на ГЕРБ са противозаконни, а градежите би трябвало да се спрат. А се предлага Народното събрание да промени законодателството по този начин, че въпросните градежи " да се създадат търпими ".

Комисията не споделя заплащания за тези открити противозаконни градежи да няма, само че отхвърля да се произнесе по главното запитване към нея - а точно какви би трябвало да са размерите на заплащанията. Вместо отговор, назначените специалисти предлагат на Министерство на регионалното развитие да се сътвори нова комисия, която да се занимае с договорите един по един и да реши какво е дължимо - се разбра още от ревюто на Караджов.

Той упрекна Петков, че заменя " действителността с болна фикция ". Каза, че не му е ясно за какви скъпи тръби и стълбове приказва министър-председателят - тъй като в отчета на междуведомствената комисия нямало такова нещо.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР