Продължава разследването на bTV за нередностите в домовете за възрастни

...
Продължава разследването на bTV за нередностите в домовете за възрастни
Коментари Харесай

Ужас без край в Рояк: Мъж почива след побой, домът работи без лиценз!

Продължава следствието на bTV за нередностите в домовете за възрастни хора. Във вторник журналистът Габриела Андреева описа за следващия случай на разочаровани родственици от услугите на дома в село Рояк. В новия епизод на следствието ѝ тя демонстрира още по-куриозен случай – дом за възрастни хора във Варна, който работи без лиценз.

За страдание, в този дом има и отблъскващ смъртен случай след пердах сред двама от неговите жители.

64-годишният Петко Ангелов губи живота си на 20 юли предходната година след нечовечен побой от различен домуващ в частен дом за възрастни хора " Свети Георги “ във Варна. За случилото се ни споделя щерка му, която води дело против причинителя и против неналичието на реакция от страна на личния състав.

" Баща ми е бил открит в 22:30 ч., два часа откакто са им раздали медикаментите, целият в кръв и рани. Санитарките вземат решение, че ще го измият и ще го отделят самичък в стая, не знам с какви упования, очевидно да поспи и да се оправи. Естествено прикривайки следите от всичко осъществено, тъй като те са разбрали какво се е случило. Разбрали са, че е бил пребит и все пак те просто са го отделили, чакайки сутринта да пристигна шефа и да реши какво да вършат “, споделя дъщерята на умрелия Даниела Иванова.

Ти да предприемеш ограничения да заличиш следите, да измиеш стените и пода от кръвта, това не ви ли приказва за нещо? Глупост, съгласно мен, тъй като те не са отговорни за събитието, просто са мислили, че ще пренощува и ще му мине. Ама при толкоз доста рани, индивидът си отиде от раните. Това е цялостно безсърдечие.  Пълно безсърдечие. Не мога да си го обясня, в случай, че има очевидни следи от удари и кръв по стаята и коридора. И да не се вземат ограничения, това е безхаберие - да оставиш възрастния човек да почине от кръвозагуба “, споделя юристът на фамилията на умрелия Михаил Петров.

Разследването демонстрира, че повода за гибелта на мъжа е тежка черепно-мозъчна контузия. Установени са 23 разкъсно-контузни рани в региона на главата, строшаване на носните кости и ребрата, както и други пострадвания в следствие от побой с ръце, крайници, бастун и чрез боричкане в мебелите и стените на стаята.

В постановлението на Окръжната прокуратура във Варна написа " обвиненият страда от смесена корова и подкорова съдова деменция и заради настъпило тежко оглупяване не е могъл и към момента не може да разбере осъществената постъпка “. На база на това мнение в края на 2021 година наказателното произвеждане е прекъснато поради безотговорност на причинителя.

" Изненадващо килърът беше диагностициран, тъй като досега не е бил с сложена диагноза " деменция ", а след случая е бил диагностициран. В момента съдът му е наложил непрекъснато престояване в психиатрия, при непоколебим режим. Аз знам, че хората са възрастни, рано или късно всеки си отива, само че събитията, при които татко ми е умрял за мен са потресаващи и неразбираеми “, разяснява дъщерята на умрелия.

" Единственото, което се знае е, че възрастният човек, който е причинител на това закононарушението, се е губел, не е страдал от психологично заболяване, не е лекуван за такова заболяване “, споделя юрист Петров.

В нощта на случая на работа са четири дами от личния състав. Действията и бездействията на санитарките, открили тежкия побой и не счели за належащо да повикат " Бърза помощ ", следва да бъдат преценявани от Районна прокуратура – Варна с оглед закононарушения по член 138 или 139 от Наказателния кодекс, се споделя още в решението на съда.

" Предвид събитието, че тройна съдебно-медицинска експертиза е открила невменяемостта на причинителя, прекратих наказателното произвеждане против него и изпратих делото на Районна прокуратура-Варна с напътствие да внесе в съда искане за настаняване на причинителя на наложително лекуване и да реши дали във връзка с личния състав от вкъщи не следва да се потърси отговорност за злепоставяне “, споделя представителят на Окръжна прокуратура-Варна Радослав Лазаров.

А Даниела е безапелационна, че бързата реакция на личния състав в този миг би избавила татко ѝ.

" Категорична съм, това са часове, оставен с 23 контузни рани, тъй като е бил пребит с железен бастун. Той е оставен в ранните часове да бъде открит мъртъв. Адекватното, човешко отношение изисква да бъде потърсена " Спешна помощ “. Това е наше обвързване по морал, по образование, по човечност “, споделя дамата.

Районната прокуратура се самосезира и в средата на март е формирано ново дело по член 138 от Наказателния кодекс за " злепоставяне ".

" Злепоставяне " значи неполагане на дължими грижи в случай, че личният състав е открил тежкия побой, нанесен на потърпевшия. Те не са повикали " Бърза помощ “ и даже не са уведомили шефа на дома “, изяснява представителят на Окръжна прокуратура Варна.

Ако се потвърди виновност, законът планува отнемане от независимост до 1 година или с пробация.

" Надявам се да има някаква правдивост, тъй като нашият случай е втори, преди този момент има пожар, Четирима души умират. Трябва да се вземат съществени ограничения тези домове да бъдат под непрекъснат надзор или контрол – заплащат се едни суми и то не дребни, на някои хора им се взимат и жилищата, тъй като има такава уговорка в договорите, в случай че нямат родственици самата компания да им придобие парцелите “, разяснява юрист Петров.

Думите на юриста се удостоверяват и от информацията на уеб страницата на старческия дом, където има 4 варианти за банкет – настаняване против месечна такса от 800 лева; преместване от различен дом на половин такса; гледане и прехрана против подаяние на парцел с доживотно право на прилагане или банкет на обществено слаби против тяхната пенсия, без значение от размерът.

По време на съдбовния случай старческият дом се обитава в постройката на някогашния хотел " Темида " в Златни пясъци. На 11 юли, дни преди побоя, избухва пожар, който лишава живота на четирима души. В края на предходната година домуващите, близо 100 индивида, са преместени на нов адрес. На място не откриваме нито притежателя Светльо Черамов, нито шефката Илияна Новакова.

Не ни позволяват да влезем, само че изпращат общественият помощник Борислава Божикова, с който да беседваме. Казваме, че се интересуваме от смъртния случай.

" Кой от всичките? (смее се) Това въпреки всичко е дом за остарели хора, умират хора “, споделя дамата.

След нашето конкретизиране, че става въпрос за случая на 20 юли след сборичкване на двама от домуващите, Борислава споделя: " Каквото се е случило, се е случило вечерта. Аз застъпвам сутринта на промяна. Персоналът ми сподели, обадила съм се в полицията, пристигнаха, реагираха и по този начин. Води се следствие “.

Не желае да разяснява дали има осъдени измежду личния състав, нито дали умрелият е можел да бъде избавен, а държанието на сътрудниците си по време на случая изяснява по този начин: " По мое мислене просто са се паникьосали, не са знаели по какъв начин да реагират и какво да създадат като решение “.

" За мен има много огромна виновност на личния състав, защото са събрани на едно място и психологично заболели, и хора със старческа деменция, и лица с Коронавирус. При състояние, че самият дом няма потенциал да ги лекува или пък разделя. Публична загадка е, че лица, които страдат от психологични болести би трябвало да имат непрекъснат надзор “, споделя юрист Петров.

" Никога не се е случвало сходно нещо. Да, имаме психологично заболели, само че те като си пият медикаментите, няма никакъв проблем. Те са в ремисия. Нещо друго ги е предизвикало в оня миг. Естествено, че ще бъдат подхванати някакви ограничения, само че досега на доказване ние няма по какъв начин да вземем решение. Не можем да накажем някой без виновност “, споделя Борислава Божикова.

Отново съгласно информацията в уеб страницата домове за възрастни хора " Свети Георги " има в седем разнообразни града в страната – Варна, Девня, Пловдив, Бургас, Габрово, Велико Търново и София. Според обществения помощник обаче последните четири не съществуват.

" Има трендове да бъдат отворени в Бургас, София и в други градове, само че това беше преди. Собственикът претърпя случай и нямаше по какъв начин да продължи с развиването на тези неща “, споделя Борислава.

" Разгледах компанията, за мен е доста забавно по какъв начин с 2 лева уставен капитал имаш домове в цяла България, само че очевидно може “, разяснява дъщерята на умрелия.

Проверка в Търговския указател демонстрира, че компанията, снабдител на обществени услуги е с название " А 2017 " ЕООД, записана през 2017 година Публикуваният финансов доклад демонстрира увеличаваща се облага с всяка последваща година.

От отговор на Агенцията за качеството на обществените услуги до bTV излиза наяве, че през предходната година домът във Варна е проверяван два пъти. А в края на февруари тази година са осъществени нова серия от инспекции и на трите дома. Те откриват, че услугите не дават отговор на стандартите и критериите за местонахождение и материална база, липсват експерти, нужни за действието им, не се реализират действия с ползвателите, съгласно потребностите им.

Констатирано е съществуване на консуматори, попадащи отвън обсега на целевите групи. Поради несъответствия с наредбите на настоящата нормативна уредба, лицензът на компанията не е възобновен за 2022 година А сдружението апелира решението.

Остава въпросът по какъв начин е допустимо компанията да продължава да действа към този момент трети месец без лиценз.

Според член 166 от Закона за обществените услуги, в такива случаи контролиращата организация има право да наложи финансови санкции – при първо нарушаване от 3 000 до 5 000 лева или имуществена глоба от 5000 до 7000 лева и при наново нарушаване санкция от 5000 до 7000 лева или имуществена глоба от 7000 до 10 000 лв..

" Те по смисъла на закона не могат да запечатат постройката и да откажат достъп на хората до нея “, споделя Нейко Младенов, шеф на старешки дом в Петрич.

По думите му на доктрина можеш да работиш и без лиценз.

" Контролът е доста хубаво нещо, само че въпросът е какво спазваш. Те идват вършат инспекция, окей, пишат ни констативен протокол, ние го изпълняваме,  те споделят " да, добре ", но не идват повторно. Проверките на всички старешки домове се вършат по сигнал и никакъв различен метод “, споделя Младенов.

В отговор от контролиращата организация излиза наяве, че досега на шефа на старешки дом " Свети Георги " са наложени санкции в размер на 9 500 лв.. В интервала от 15 до 18 март са осъществени нови инспекции във Варна и Девня, вследствие на които са формирани констативни протоколи и предстоят нови административни санкции за сдружението.

И там на фона на морето, измежду цъфналите вишни и шума от вълните, остава гласът на справедливостта, който чака своя триумфален момент.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР