Продължава работата на парламента, където депутатите гласуват окончателно промените в

...
Продължава работата на парламента, където депутатите гласуват окончателно промените в
Коментари Харесай

Депутатите продължават да заседават по по предложенията за актуализацията на бюджета

Продължава работата на Народното събрание, където депутатите гласоподават дефинитивно измененията в Закона за държавния бюджет. В актуализацията са заложени над 60 оферти за разнообразни нови разноски. 

Спор провокира настояванетоза понижаване държавната дотация за партиите от 8 лв. на един лев. 

" Хайде ние като партии да покажем, че можем да бъдем виновни и дано приемем партийната дотация в този бюджет да бъде един лев ", предложи Тошко Йорданов от " ИТН ".

" Бих размисъл върху вашето предложение, в случай че ми кажете по тази причина, че  не направихте държавното управление какъв брой ще изхарчим в този момент за изборите ", отвърна Иван Иванов от Българска социалистическа партия.  

" Ние ще подкрепим това предложение от " Изправи се.БГ! Ние не идваме " От " Изправи се ", гражданската платформа и сътрудника Хаджигенов също. Също върнахме парите над 1 лев от държавната дотация, по този начин както беше гласувано на референдума през 2016 година ", сподели Мая Манолова.

" Бихте ли ми споделили вие за какво не направихте държавно управление и в този момент ще отидем на избори ", попита Пламен Данаилов от " ИТН ".

В момента Народното събрание дебатира настояването на служебния финансов министър Асен Василев за решение по какъв начин да се действа подписаните контракти по Закона за публичните поръчки сред Агенция " Пътна инфраструктура " и компаниите от пътностроителния отрасъл. Той заяви  пред депутатите, че договорите са подписани, а възлаганията са за доста повече от контрактуваната стойност и настоя Народното събрание да се изкаже по проблема.

По-рано депутатите одобриха утвърдените от отрасловата комисия промени за увеличение на  приходната с 2 милиарда и 500 милиона лв., а  разходната част - с 2 милиарда и 300 милиона лв..

Акцент в оферти за разискване обновен бюджет са ограничения в поддръжка на заетостта и  бизнеса. За първи път са отделени и средства за компенсиране на загубите на авиопревозвачите, помислено е и за туроператорите -  разпределени бяха 60 милиона лв. за туристическия бранш, като  6 милиона ще отидат за туроператори като обезщетение за неосъществени пътувания.

Ще бъдат раздадени спомагателни хонорари за чиновниците на Агенцията за обществено подкрепяне, Агенцията по заетостта и Главната ревизия по труда. 

6 милиона ще получат и хората, които на процедура ще би трябвало да работят по време на рецесията, обвързвана с разпространяването на ковид.

Комисията за енергийно и водно контролиране няма да получи над 16 милиона лв. за погашение на дължимите суми в осъществяване на правосъдни решения.

За опазване на здравето са планувани 225 милиона лв., в които са вкарани и спомагателни средства за лекарството " Ремдесивир ".

Депутатите са калкулирали спомагателни средства,  в случай че се наложи армията охранява границата. Депутатите позволиха и спомагателни средства за закупуване на дрон за наблюдаване на браздата. Така общо 60 лв. получиха ведомствата,  които дават отговор за контрола на мигрантския напън.

Министерството на защитата получава до края на годината в допълнение 20 милиона лв., Министерство на вътрешните работи -  37 милиона, Държавната организация за бежанците -  почти 700 хиляди лв.. 

Допълнително бяха отпуснати 23 милиона лв. в бюджетите на просветителните институции. Беше гласуван досега и прехвърлянето към общините за локални действия от 100 милиона лв..
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР