Продължава поскъпването на млечните продукти у нас. През ноември прясното

...
Продължава поскъпването на млечните продукти у нас. През ноември прясното
Коментари Харесай

Какви млечни продукти ядем?

Продължава повишаването на млечните артикули у нас. През ноември прясното мляко е скочило с близо 5%, по отношение на предходния месец, растежът при кашкавала е съвсем 4 на 100. При киселото мляко растежът на цените е с 2,7%, а при сиренето - с малко над 2 на 100.

Дали обаче по-скъпите млечни артикули са и по-качествени? Оказва се, че не постоянно.

Според неправителствения бранш, с цел да има по-добро качество - трябват законодателни промени като да вземем за пример обществено обявяване на имената на компании, които създават некачествени артикули храни. От Агенцията по сигурност на храните са скептични за тази концепция.

Oт 39 взети проби от сирена в края на ноември при 13 е имало противоречие, регистрират от Агенцията по сигурност на храните.

" Сирене, което е етикетирано от производителя като такова с нараснало водно наличие, то е показано на витрина, където не следва според условията на наредбата, там са глобени нарушителите ", сподели Галя Викьова, зам.-директор на БАБХ.

По Български държавен стандарт водното наличие в сирената не би трябвало да надвишава 54%. Хора от сектора обаче упорстват процентът да бъде повишен на 60.

" Потребителят заплаща сухото вещество - в едното е 46%, в другото 20, т.е. излиза, че това, което си купуват на 12 лв., действителната му стойност на сухото вещество е 28 ", сподели Димитър Зоров, ръководител на Асоциацията на млекопреработвателите в България.

" На процедура е по-ниска цената, само че обърнато през изсъхнало вещество, цената, която плащаме е почти една и съща. И е по този начин и не е по този начин. Едно сирене БДС е 25-30 лв. в магазина, а едно сирене от това със повишеното, би трябвало наложително да бъде вярно етикетирано, с цел да не се подвежда потребителят, едно такова сирене варира в последна цена в магазините 14-15 лв. - на половина ", сподели Владимир Михайлов, ръководител на Националната асоциация на млекопреработвателите.

Сиренето си остава един от най-търсените артикули у нас и неслучайно и качеството му е измежду най-обсъжданите.

От Агенцията по сигурност на храните обявиха, че контролът, който правят, е неочакван и без предизвестие. Освен физическа правят и документална инспекция. И най-важното - наблюдават за качеството на млечните артикули непрекъснато. От Агенцията не могат да обвяват обществено име на фирма-нарушител, която предлага некачествена храна. Могат да го създадат, единствено в случай че продуктът заплашва живота на потребителите.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР