Продължава напливът на бежанци на полско-украинската граница. Хиляди търсят спасение

...
Продължава напливът на бежанци на полско-украинската граница. Хиляди търсят спасение
Коментари Харесай

БНТ от границата на Украйна с Полша: Хиляди търсят спасение и подслон

Продължава напорът на бежанци на полско-украинската граница. Хиляди търсят избавление и заслон в Полша. Тази заран американският вицепрезидент Камала Харис увери полския министър председател Матеуш Моравецки, че Съединените щати ще не престават да оказват помощ на Полша и Унгария за бежанския поток. Харис е разговаряла с водачите на петте страни от Източния фланг на НАТО.

В полския град Пшемисъл - едно от местата с най-вече бежанци са нашите специфични пратеници Тихомир Игнатов и оператора Михаил Врабчев.

Ето какво описват те:

Над 380 000 бежанци са се насочили към Полша. В момента се намираме на към 20 км. от границата с Украйна в един от изградните приемателни центрове. Властите в Полша споделят, че се готвят за този моменти седмици преди началото на войната и са очаквали сходен напор.

Край полско-украинската граница са основани 8 пункта на самата граница и един в град Пшемишъл, където се намираме сега. Пункотовете дават място за храна, отмора и здравна помощ. Всеки минал полско-украинската граница получава брошура с съществена информация. Повечето пунктове се намират на пешеходно разстояние, а тези които са по-далеч е обезпечен превоз.





Преминаването на границата към Полша е допустимо и с изтекли документи за идентичност. Пунктове са разкрити и на жп гарите в регионалните градове. Времето за прекосяването на границата е сред 10 и 20 часа. Граничната система е претрупана и това е една от аргументите за бавното прекосяване.

Председателят на Европейски Съюз Шарл Мишел е в Полша. Ето какво сподели той:

" Само дружно можем да действаме бързо и да подхващаме решителни дейности, в това число да постановяваме тежки наказания на Русия. Нека бъдем почтени - тези наказания ще имат последици и за нас, само че това е въпрос на запазване на демократичността и интернационалното право. Причината да съм тук - в Полша тази заран, е не просто, с цел да покажа, че сме солидарни със страната, която поема най-големия бежански напън, само че и с цел да затвърдим, че всички ние сме дружно в това тестване ".

Снимки: Тихомир Игнатов



Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР