Продажбите на дребно в еврозоната и в целия ЕС се

...
Продажбите на дребно в еврозоната и в целия ЕС се
Коментари Харесай

Силен спад на продажбите на дребно в ЕС през декември, но при нарастване в България



Продажбите на дребно в еврозоната и в целия Европейски Съюз се намалиха изненадващо внезапно през декември макар предколедния сезон на покупки, само че на фона на мощно растящи потребителски цени, до момента в който търговията на дребно в България се увеличи за четвърти следващ месец, демонстрират данни на Евростат.

През декември 2021 година продажбите на дребно в еврозоната и в границите на целия Европейски Съюз се свиха надлежно с цели 3,0% и 2,8% по отношение на ноември, когато се покачиха надлежно с 1,0% и 0,9%.

Понижението през декември в границите на Европейски Съюз се дължеше значително на спад с 5% при продажбите на нехранителни артикули, до момента в който продажбите на автомобилни горива останаха на равнището от ноември, а продажбите на храни, питиета и тютюневи се свиха с 0,3 на 100.

Спрямо декември 2020 година продажбите на дребно в еврозоната се покачиха с 2,0%, само че след растеж с 8,2% през ноември, до момента в който в границите на целия Европейски Съюз те набъбнаха с 2,6% след скок с 8,3% месец по-рано.

Продажбите на дребно в България обаче се покачиха през декември за четвърти следващ месец, нараствайки с 1% по отношение на ноември, когато също се покачиха с 1%, съгласно европейската публична статистика.

По-голям напредък при продажбите на дребно в границите на Европейски Съюз беше регистриран в Латвия (със 7,2%) и Словения (с 2,1%).

Най-солиден спад с 9,2% при търговията на дребно пък беше регистрира в Нидерландия, следвана от Испания (понижение с 5,7%) и Германия (с 5,5%).

В Българи продажбите на дребно през декември 2021 година се усилиха на годишна база с цели 9,4% след покачване с 6,7% през ноември.

Графики на продажбите на дребно в Европейски Съюз и еврозоната
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР