Прочутият руски ансамбъл Лезгинка започва турнето си в България от

...
Прочутият руски ансамбъл Лезгинка започва турнето си в България от
Коментари Харесай

Ансамбъл „Лезгинка” започва турнето си у нас от Пловдив

Прочутият съветски отбор „ Лезгинка ” стартира турнето си в България от Пловдив. Там танцьорите от Република Дагестан ще се вихрят на 2 декември на сцената на Градския дом на културата „ Борис Христов ”, а на 3 и 4 декември ще показват своите неповторими и истински продукции от „ златния фонд ” на „ Лезгинка ” и в Зала 1 на НДК в София и зала „ Арена Асарел ” в Панагюрище. Oсвен на мощните обичайни танци на народите от Кавказ, феновете у нас ще станат очевидци и на нежни, лирични миниатюри. Хореографите на ансамбъла са намерили място за всички танцови форми: соло, дуети и всеобщи подиуми, лирични моменти и обичайните прочувствени танци. Чрез изразните средства на танца се описват истории от южните елементи на голямата Русия. Благодарение на тях ще забележим криволичещите пътеки на планините и спокойните равнини, бързо течащите реки и приятната пролетна хубост. Ето още малко от главните линии: отличителните черти в танцова просвета на народите от Дагестан с които са известни, са специфичните танцови умения с крайници и ръце, както и мекотата на придвижванията.

Държавният научен танцов отбор „ Лезгинка “ ще разкрие цялата хубост на Кавказ във вихрен театър, оставящ феновете без мирис. Уникални танцьори, израснали в кавказката република и демонстриращи по неповторим метод красивото лице на Дагестан, съчетават ловко обичайното изкуство и актуалната хореография. Те предават цяла палитра с страсти единствено с придвижвания на тялото. Вихрените танци, наподобяващи в известна степен българските ритми поради общите ни прабългарски корени, ще се допълват с изящни истински носии. „Лезгинка“ съставлява мултиетнически състав, в който можете да видите освен хубостта на кавказкия фолклор, само че и песните на 33-те националности от Дагестан и Северен Кавказ. Танцьорите демонстрират, че макар многото разнообразни националности, могат плодотворно сплотяват напъните си в градивни и креативен цели. Създаденият преди близо 60 години отбор „ Лезгинка ”, е обиколил съвсем всички градове на някогашния Съюз на съветските социалистически републики и е гастролирал в 75 страни по целия свят, измежду които Германия, Полша, Чехия, Словакия, Алжир, Тунис, Мароко, Либия, Сирия, Йордания, Ирак, Кувейт, Франция, Англия, Турция, Белгия, Холандия, Италия, Испания, Нова Зеландия и Австралия. През 2014 година танцьорите от Дагестан, които имат 65 влиятелни награди, участваха и в церемониите на Зимните олимпийски игри в Сочи.

Ансамбъл „Лезгинка“ съумя да направи това, което малко хора по света могат – да резервира и съобщи националната еднаквост, която напълно справедливо получава възторженостти и удивление по целия свят и във всички представления. Централната точка в спектакъла ще бъде дребният празник в планинско село. Всъщност историята е напълно човешка и елементарна – в центъра на селото се събират млади момчета и стартират да се провокират и да съпоставят сръчността и силата си. И тук се демонстрират неповторимите умения на танцьорите – замайващи трикове и обрати, умопомрачаващи скокове и гладки приземявания. Музиката ще бъде напълно подчинена на ритъма от Кавказ, който е оптимално идентично пресъздаден посредством звука на националните принадлежности и от спомагателната модерна обработка.
 9pl4010-1  9pl4010-2  9pl4010-3
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР