Прочутият празник на бирата Октоберфест започна днес в Мюнхен за

...
Прочутият празник на бирата Октоберфест започна днес в Мюнхен за
Коментари Харесай

Започна Октоберфест

Прочутият празник на бирата Октоберфест стартира през днешния ден в Мюнхен за 184-ти път, съобщи ТАСС.

По традиция навръх обед кметът на баварската столица Дитер Райтер заби канелката на първото буре със специфичен чук и думите "О'цапфт ис " (от немски - почти "отворено е "), давайки начало на празненствата. Премиерът на Бавария Хорст Зеехофер обичайно получи първата халба бира.

Забележително е, че Райтер отвори бурето със единствено два удара на чука. Броят на ударите всяка година е тематика за оживени разисквания на Октоберфест. Най-добрият резултат е на някогашния кмет Кристиан Уде, който години наред успяваше да се оправи със задачата със също два удара, най-лошият - на Томас Вимер, който през далечната 1950 година има потребност от цели 19 удара.

Часове преди откриването пред основния вход на фестивала се изви дълга опашка. Сгрявайки се с кафе и други топли питиета, най-преданите фенове на бирата още през нощта се появиха в региона Терезиенвийзе, където са павилионите на пивоварните. Мнозина от тях, в това число чужденци, пристигнаха в баварски носии - дамите в пъстри рокли с престилки (дирндл), мъжете - в кожени панталони (ледерхозен).

Тази година Октоберфест минава при засилени ограничения за сигурност - на Терезиенвийзе е неразрешено да се внасят огромни сакове и раници, контролът на входовете е засилен. Редът се обезпечава от към 650 служители на реда или с 200 повече от предходната година. Допълнителните ограничения за сигурност се отразиха и на цените, в това число на бирата, отбелязва ТАСС.

Празникът се празнува от 1810 година, когато е проведен за първи път по случай баварска кралска женитба. Той се смята за най-големия фестивал на бирата в света и е бил отменян едвам 22 пъти поради войни, холера или хиперинфлацията от 20-те години на предишния век.

Октоберфест е и забележителен източник на приходи, като всяка година гостите харчат над 1 милиарда евро за бира, закуски и сувенири, хотели и таксита. Броят на посетителите нормално надминава 6 милиона души, като върхът е подложен през 1985 година - 7,1 милиона, добавя ДПА.

Заради неприятното време и страха от терористични офанзиви предходната година те бяха единствено 5,6 милиона. Въпреки това те са изпили 6,6 милиона литра бира, изяли са 367 000 печени пилета, 116 вола и 58 телета, наред с 28 тона печени бадеми.

Октоберфест обезпечава работа за към 8000 непрекъснати чиновници и 5000 нещатни сътрудници, отбелязва Българска телеграфна агенция.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР