Прочутият мост Риалто във Венеция беше задръстен от туристи, в

...
Прочутият мост Риалто във Венеция беше задръстен от туристи, в
Коментари Харесай

Венецианците към туристите: Моля, не идвайте

Прочутият мост Риалто във Венеция беше задръстен от туристи, в същия ден, в който ЮНЕСКО предложи водният град да бъде включен в листата на застрашените градове заради несъразмерен туризъм и други проблеми.


Правейки си селфита, облизвайки сладолед и носейки куфари, ордите от гости изглеждаха щастливо не запомнили за възможното понижаване на оценката на ЮНЕСКО заради риска от " необратимо " увреждане.

28-годишната нюйоркска туристка Ашли Парк сподели, че е знаела, че във Венеция ще бъде препълнено, само че това не е унищожило почивката ѝ.

" Очевидно е, че в случай че живеехме тук с всички тези туристи, нямаше да е занимателно ", призна тя, предава Агенция Франс Прес

Сред тълпата на историческия мост беше и градският служащ Диего Нечифрово, 23 година, облечен в тениска с надпис #EnjoyRespectVenezia, който беше ангажиран да следи за недобре възпитани туристи.

" Понякога виждам някой да изхвърля цигарата си или да се разхожда без тениска ", сподели той, забелязвайки пакетче чипс, захвърлено на прага на бижутериен магазин.

Най-лошото? Веднъж едно семейство " седна тъкмо пред Двореца на дожите и стартира да си устройва пикник ".

Преди няколко седмици един заплеснат екскурзиант паднал във водата - споделя Нечифров.

" Опитвал се е да си направи добра фотография ".

Моля, не идвайте

Недалеч от него продавач на акварели имаше табела на щанда си, която сочеше към площад " Свети Марко ".

" Това е всичко, което желаят да знаят ", сподели роденият във Венеция Клаудио, който отхвърли да назове семейството си. " Те идват във Венеция, тъй като това е Венеция. Това е всичко. "

Дните на образованите туристи, които посещават и се любуват на многочислените църкви и музеи в града, са отминали, споделя той.

" Тези, които идват в този момент, даже не знаят какво е музей. Това не е културен туризъм ", сподели той.

" Те би трябвало да отидат на плажа или в планината, само че не и тук! " - оплака се той. " Моля, не идвайте повече! "


Списъкът с провокациите пред Венеция е многочислен - от увреждането на околната среда в лагуната до бягството на жителите - останали са единствено към 50 000 души - и доста критици упрекват града, че към този момент е без душа.

Преди две години Венеция едвам не попадна в същия лист на ЮНЕСКО, който има за цел да подтикне държавните управления да подхващат дейности за опазване тук-там, считани за " универсална полезност за човечеството ", откакто градът наложи възбрана за прекосяване на големи круизни кораби през центъра.

Групи за отбрана на околната среда предизвестиха, че корабите, пренасящи хиляди туристи и плаващи извънредно покрай брега, провокират огромни талази, които унищожават основите на Венеция и вредят на нежната екосистема на лагуната.

Но пренасочването на корабите към по-отдалеченото индустриално пристанище Маргера не взема решение казуса със самия свръхтуризъм.

По публични данни през предходната година в историческия център на Венеция са пренощували към 3,2 милиона туристи, като в този брой не са включени хилядите ежедневни гости, които не пренощуват.

" Доста е красиво - това е притегателна мощ! " - оправда се 53-годишният американски екскурзиант Майк Макуилямс, който преди малко бе дошъл в града на двудневно посещаване със фамилията си.

ЮНЕСКО, културното крило на Организация на обединените нации, включва Венеция в листата на културното завещание през 1987 година като " извънреден архитектурен шедьовър ", само че предизвестява за нуждата от " по-устойчиво ръководство на туризма ".

Тя съобщи, че напредъкът е бил непълен, като в същото време уточни " неналичието на обща стратегическа визия " от страна на управляващите.

Критиците настояват, че ограниченията, въведени за надзор на туризма, са неефективни и са пристигнали прекомерно късно.

Дълго обсъжданият проект за въвеждане на скица за платени резервации за еднодневни туристи беше неведнъж отлаган, в този момент до 2024 година, заради опасения, че това ще понижи съществено приходите от туристи и ще заплаши свободата на придвижване.

На площад " Свети Марко " 21-годишният градски чиновник Лоренцо Сеано се опитваше да попречи на туристите да седят по стъпалата на близките аркади.

Проблемът с прекомерно многото туристи, които нахлуват в градовете, надалеч надвишава границите на Венеция, споделя Сеано, само че никой от държавното управление не се е опитал да се оправи с казуса " на структурно равнище ".

" В края на краищата, там влизат доста пари ", сподели той. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР