Прочутият балет Зорба гъркът ще се играе отново на сцената

...
Прочутият балет Зорба гъркът ще се играе отново на сцената
Коментари Харесай

Балета Зорба гъркът представя отново Софийската опера и балет

Прочутият балет " Зорба гъркът " ще се играе още веднъж на сцената на Софийската опера и балет на 3 май от 19 ч. с присъединяване на Росен Канев, Емил Йорданов, Катерина Петрова, Трифон Митев, Марина Маринова. Спектакълът е една от най-успешните продукции в балетната история на първия ни оперен спектакъл и постоянно се радва на претъпкани салони.

Изминаха 31 години от международната премиера на балета - 6 август 1988 година, на сцената на " Арена ди Верона ". " Зорба гъркът " се свързва най-много с превъзходния филм на Михалис Какоянис с присъединяване на Антъни Куин, а в основата е книгата " Живот и завършения на Алексис Зорбас ", с която стартира кариерата на писателя Никос Казандзакис.

Балетната режисура настига по популярност литературния и филмовия вид. От международната си премиера до през днешния ден балетът е представян пред повече от 3 млн. фенове в 30 страни. Събирал е даже 120-хилядна аудитория едновременно - на открития стадион в Рио де Жанейро.

Автор на музиката е Микис Теодоракис - един от най-изявените гръцки композитори, държавник, политически и културен деятел, ученик на Парижката и Атинската консерватория. Хореограф е руснакът Лорка Масине, роден в Ню Йорк. Негов преподавател е татко му, известният хореограф Леонид Масине, в чиято натрупа дебютира през 1960 година През 1964 година основава със сестра си Татяна Масине своя натрупа. Сътрудничи като танцьор и хореограф на френската телевизия, на " Балета на ХХ век " на Бежар, балетната натрупа на Монте Карло, " Ню Йорк сити балей ", Театро Масимо в Палермо, Миланската " Ла Скала ", Римската опера и други

Самият хореограф твърди, че се усеща европеец, защото е приключил литература в Сорбоната, татко му има имение в Италия, а той живее в Гърция. Лорка Масине обаче в никакъв случай не е поставял балета " Зорба гъркът " в Гърция.

Балетът на Софийската опера и балет бе поканен от Министерството на културата на Гърция да взе участие със " Зорба гъркът " в културната стратегия " 2007 - Година на Казандзакис ". Проектът се реализира във връзка 50 години от кончината на именития гръцки публицист.

В България творбата е сложена от Лорка Масине за първи път на 12 май 1995 година на сцената на НДК. В ролята на Мадам Ортанс играе известната балерина Маша Илиева. За нея Лорка Масине споделя, че е най-хубавата мадам Ортанс, която е гледал до тогава.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР