Прочутата Хеопсова пирамида се оказа не толкова съвършена, колкото сме

...
Прочутата Хеопсова пирамида се оказа не толкова съвършена, колкото сме
Коментари Харесай

Хеопсовата пирамида е наклонена на една страна, твърдят учени


Прочутата Хеопсова пирамида се оказа не толкоз съвършена, колкото сме считали по-рано – учените са изяснили, че тя е леко наклонена на една страна и че източната ѝ страна е малко по-къса от останалите три, оповестяват археолозите от плана на фондация „ Глен Даш “, представени от РИА Новости.

Хеопсовата пирамида, едно от седемте истински чудеса на света, е била издигната в средата на третото хилядолетие пр.н.е. от фараона Хуфу (Хеопс), представител на Четвърта династия на Древното царство, при който са издигнати всички „ велики пирамиди “ на Древен Египет.

Тази конструкция с височина 145 метра и широчина 230 метра се счита за една от най-високите и огромни постройки, основани в миналото от човечеството.

© Dash Foundation / AERA

Група археолози, спонсорирани от фондацията „ Глен Даш “ (Glenn Dash) и ръководени от него персонално, към този момент няколко години учат тази пирамида и тайните на нейното устройство. Тази седмица учените са показали първите резултати по точните измервания на нейната височина, ширина, надолнище и други метрични параметри.

Както споделя Даш, точното премерване на размерите на пирамидата не е толкоз елементарна задача, както може да наподобява на пръв взор. Във времената на фараоните Хеопсовата пирамида е имала обшивка от варовикови плочи, от които през днешния ден на практика не е останало нищо заради това, че нейните плочи непрекъснато са вземани от потомците на египтяните и пристигналите племена за построяването на други обекти.

Даш и екипът му са съумели да възстановят изгледа на пирамидата в предишното, като изучили по какъв начин са ситуирани и по какъв начин се крепят съхранените варовикови плочи, а също като наблюдавали къде се намира платформата, на която се намира Хеопсовата пирамида. Това им разрешило да намерят ситуацията на краищата на пирамидата върху повърхността на Земята и да измерят точното разстояние сред тях.

Оказало се, че Хеопсовата пирамида, макар мнението на редица историци и инженери, не се явява идеална фигура от математическа позиция – западната ѝ страна се оказала с 8-14 сантиметра по-дълга от източната. Благодарение на това пирамидата е леко наклонена встрани, а нейното подножие не се явява съвършен квадрат.

От друга страна, сходна акуратност, както признава Даш, е била поразително достижение за древноегипетските инженери, като се регистрира какви принадлежности са им били налични и какъв брой математика са знаели.

Според инженера сходен резултат е бил реализиран с помощта на това, че поданиците на Хеопс са строили пирамидата, като разчертали земята на квадрати. В изгода на това приказва фактът, че осите на пирамидата са „ обърнати “ на идентичен ъгъл по отношение на линиите север–юг и изток–запад.

Сега Даш и екипът му учат данните, събрани при измерванията, в вярата да схванат по какъв начин древногръцките архитекти са съумели да решат тази задача.

„ Надяваме се, че в последна сметка ще успеем да разберем по какъв начин египтяните толкоз тъкмо са „ разчертали “ пирамидата и да пресъздадем инструментите и технологиите, които са употребявали “, заключава ученият.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР