Проблемите в детското здравеопазване не са единствено заради кадрови дефицит,

...
Проблемите в детското здравеопазване не са единствено заради кадрови дефицит,
Коментари Харесай

Георги Михайлов: Има дефицит на държавническа визия в здравеопазването

Проблемите в детското опазване на здравето не са само поради кадрови недостиг, а поради недостиг на държавническа визия. Това разгласи депутатът от Българска социалистическа партия Георги Михайлов по време на чуването на здравния министър Кирил Ананиев за проблемите с детската болница. Той напомни, че при прекъсването на незабавния банкет в здравното заведение, по неотложност пациентите бяха ориентирани към три други лечебни заведения. По думите му обаче това е направено без изчерпателен разбор и оценка на обстановката - какво е разположението на детския контингент в столичния град, болестността в другите интервали във времето на година, нуждата от интензивни кревати. Като експерт, ще ви кажа още, господин министър, че тези три лечебни заведения са безусловно несъпоставими, обърна се проф. Михайлов към Кирил Ананиев.
Депутатът изрази възмущението си, че в ръцете на родителите се оставя решението да вървят в злокобен триъгълник от болница на болница, като я няма и " прословутата " електронизация на опазването на здравето, няма информация за свободните кревати. При този тормоз, който се оказва върху лекарите, ще видите, че всички места в лечебните заведения ще бъдат непрестанно заети и доста мъчно ще се одобряват деца в незабавните отделения - заради това, че експертите се опасяват да върнат някого, за който са решили, че не е незабавен случай, сподели още проф. Михайлов.
Социалистът е безапелационен, че има незабавна нужда от основаването на Национална педиатрична болница.

Нужна е промяна в опазването на здравето - здраве и търговия не са съвместими, продължи тематиката доктор Десислав Тасков. Депутатът разкритикува срещата на премиера с протестиращите медицински сестри, на която вместо да се търси решение на проблемите, се е получило опълчване на лекари против експерти по здравни грижи. И то във връзка заплащането им. Извинявайте, само че това е безумство, бе репликата на Тасков към здравния министър. Та това са хората, на чиято екипна активност поверяваме най-ценното си - здравето. Не може и не би трябвало поради няколко десетки самозабравили се нахалници, да се сатинизира едно цяло съсловие, безапелационен бе Тасков. Именно поради това, продължи той, ни би трябвало промяна в бранша - здраве и търговия, опазване на здравето и търговски сдружения не са съвместими понятия.

Георги Йорданов приказва за аргументите, довели до случаи като този с умрялото 3-годишно дете. На първо място - неналичието на връзка и координация с активността на обособените структурни звена в опазването на здравето - незабавна помощ, извънболнична и болнична помощ, обособените многопрофилни и профилирани болнични заведения, изброи депутатът от левицата.
По думите на Йорданов това се е отразило в съответния съдбовен случай, когато детето минава през три лечебни заведения без направление от персоналния си доктор. Случай като този съставлява най-ясното опровергаване на тези здравни апологети, които при започване на прехода считаха, че приватизацията е панацеята и ще се образува пазар на медицински услуги, който ще образува всички връзки в опазването на здравето. Оказа се, че това не може да се случи, сподели още националният представител.
В България в никакъв случай не е имало толкоз доста лекари. Проблемът е просто в нуждата от оптимална система за специализацията на тези лекари, съобщи още Йорданов. Той напомни, че медицинските сестри не престават да чакат разрешаване на главните си проблеми, заслужено възнаграждение, възстановяване на изискванията на труд и професионалната мотивация.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР