Проблемите в Българското национално радио (БНР) не са от вчера.

...
Проблемите в Българското национално радио (БНР) не са от вчера.
Коментари Харесай

Има нещо гнило в БНР

Проблемите в Българското национално радио (БНР) не са от през вчерашния ден. Няколко пъти знакови публицисти излизаха със мнения против управата или против механизмите на финансиране. Говореше се за цензура. Наблюдавахме " чистки " и подмени, както и доброволни напускания на хора със съвест.

От няколко дни още веднъж се приказва за дефицитите в радиото, а цяло съзвездие български музиканти излязоха с отворено писмо, което разкрива трагичната история на състезанието за нова българска ария " Пролет ". Конкурсът е спрян ненадейно, без пояснение от страна на генералния шеф на БНР – Андон Балтаков.

" Искаме да обърнем внимание на един изключително нелицеприятен проблем зародил без никакво пояснение и логичност в БНР ", по този начин стартира писмото до медиите и обществеността, подписано от създателите на 14-те песни финалисти.

Сред тях са Свилен Ноев, Рут Колева, Славчо Николов от БТР и цялата група Der Hunds.

Конкурсът " Пролет "  е един от най-авторитетните конгреси за разпространение творчеството на композитори, текстописци и реализатори на нови български поп и рок песни.

В историята на състезанието, от основаването му през 1970 година, няма нито една година спиране. Но тази година се случва точно това. Причината е повече от неуместна – негодуванието на отритнат претендент. Кой обаче е претендентът – не е ясно.

" Обръщаме се към вас, с цел да изразим дълбокото си отвращение от вашите прибързани дейности. Разбираме обидата на отхвърления, само че сходно оборване преценката на креативната комисия хвърля сянка върху тях и компрометира техния дълготраен професионализъм. Подобно вмешателство омаловажава напъните и труда на останалите реализатори, които са работили през годината, с цел да се явят на този конкурс.

Ние, долуподписалите се, заставаме твърдо зад решението на комисията и настояваме състезанието " Пролет 2021 "  да бъде възобновен напълно, без спомагателни промени ", безапелационни са музикантите, подписали отвореното писмо.

В допълнение те акцентират, че 6 от групите / изпълнителите, взели участие в  " Пролет 2021 "  са представяли България на интернационалния фестивал ESNS в Гронинген, а всички селектирани участници са вложили неимоверно количество старания и средства в основаването на творбите си, освен това в извънредно предизвикателна за музикалния бранш година.

" Много от нас, в историята на осъществяване на състезанието, са били отхвърляни от селекционната комисия, само че никой от нас не е дръзвал да оспори оценката им или да вменява липса на бистрота ", показват още те.

Това, което чакат от Андон Балтаков е да покаже пълна бистрота за това какво действително се случва и да бъде оповестено кой се е оплакал от метода на осъществяване на състезанието и какво тъкмо гласи недоволството му.

" Защо го няма публично? Защо не може всеки да научи кой е оспорил резултатите и какви са причините в жалбата? "

" Вместо това, ние получаваме някакво класиране на финалистите по гласове, което не е нужно никому и дейностите от това да се оповестяват резултатите на този стадий в този момент са деградивни.

Дали оттук насетне състезанието ще се прекъсва при всяка тъжба от неудовлетворен участник, или единствено определени от вас хора имат такова въздействие? "

С тези въпроси приключва апелът на музикантите, само че отговор към този момент няма, макар че под обявата във Facebook на Рут Колева самият Балтаков дава обещание скорошна развръзка. Вместо това обаче той подхваща друга стъпка.

А точно – дава изявление, в което упреква ръководството на ГЕРБ в преднамереност и тенденциозен финансов тормоз.

Има и още...
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР