Проблемите с устройствата за гласуване не се ограничиха до неразбориите

...
Проблемите с устройствата за гласуване не се ограничиха до неразбориите
Коментари Харесай

Заваляха сигнали за проблеми с машините за гласуване

Проблемите с устройствата за гласоподаване не се ограничиха до неразбориите при доставката им в изборните секции, каквито бяха маркирани в деня за размисъл. Още при започване на изборния ден заваляха сигнали за неизправности и недостатъци.

Най-сериозен наподобява казусът, видян във Велико Търново. Местната районна изборна комисия (РИК) е получила сигнали, че допустимо неточност в софтуера да е причина за замяна сред имената на претендентите и номерата на преференциите им. Сигналите са препратени до Централната изборна комисия (ЦИК) и се чака нейното мнение. Тогава ще стане ясно дали да бъде спряно гласуването с машини.

От Института за обществена интеграция (ИСИ) – неправителствена организация, която взе участие в наблюдението на изборите, оповестиха, че 5 от 6-те сигнала за нередности, които са отправили към 9.30 часа сутринта, засягат машинното гласоподаване. В секции в Ихтиман и Златица да вземем за пример е имало проблеми с устройствата, които са наложили да се премине напълно към хартиени бюлетини.

Говорителят на ЦИК Таня Цанева сподели оптимизъм – по думите й предния ден са били регистрирани 10 машини в неизправно положение, все още обаче проблеми с устройствата нямало.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР