Проблемите около целодневното обучение в училище, възможностите за неговото прилагане

...
Проблемите около целодневното обучение в училище, възможностите за неговото прилагане
Коментари Харесай

Ваня Кастрева: 95% от учениците в първи клас са обхванати в целодневно обучение

Проблемите към целодневното образование в учебно заведение, опциите за неговото използване и качественото му осъществяване разгледахме в " Радиоприемница " този вторник.

Всяко учебно заведение е длъжно да провежда място за занималня, в случай че има задоволително подадени заявки за целодневно образование от родители до 1 септември на съответната образователна година, съобщи пред Радио София началникът на районното ръководство на образованието в София Ваня Кастрева. За образуване на група за занималня са нужни минимум 16 деца, заради което се позволява съставянето на сборни групи, само че единствено от деца от един стадий - да вземем за пример от първи и втори клас или от трети и четвърти. В прочут смисъл това разрешава шефовете на учебни заведения да имат оперативна автономия. Обобщено видяно в 72% от столичните учебни заведения има организация за целодневно образование

Ваня Кастрева уточни, че съгласно осъществените наблюдения на районното ръководство, над 95% от децата в първи клас в столичните учебни заведения са обхванати в целодневна организация. В по-горните класове, обаче, този % стартира да понижава. Сред аргументите за тази наклонност е, че част от родителите избират децата им да бъдат изведени в частни занимални. От друга страна може да се изведе невъзможността на учебното заведение материално да обезпечи провеждането на целодневна организация за образователния ден за всички възпитаници от 1-и до 4-и клас. Друг аспект е провеждането на образователните занятия на двусменен режим, което води до липса тук-там за занималня. Също по този начин учебните заведения се затрудняват при реализирането на часовете за физическа интензивност. Новият закон към този момент регламентира доста строго целодневното образование, акцентира Кастрева. Тя посочи, че занималнята за учениците от 1-и клас е наложителна, само че са дискусионни критериите, които може да одобри едно учебно заведение за достъпа.      

Началникът на районното ръководство по обучение посочи, че следва приемането на още един стандарт за физическата среда, който ще регламентира по какъв начин могат да се образоват учениците в прилежащата територия като площ, тя ще регламентира приема и ще може да се обясни в какви условия би трябвало да се организира целодневната организацията.

Ваня Кастрева се спря и на политиките във връзка с децата със специфични просветителни потребности. Според заповедта на министъра на образованието, учебните заведения получават 326 лв. на дете със специфични просветителни потребности на година. Обезпечаването на поддръжка за тези деца с ресурсни учители може да бъде както на равнище учебно заведение, по този начин и посредством разнообразни планове, означи Кастрева. Други благоприятни условия дават районните центрове за поддръжка на приобщаващото обучение. Все отново всяко учебно заведение следва да има екип за личностно развиване на децата, който би трябвало да направи първичната оценка, само че за ефикасна работа с децата със специфични просветителни потребности са нужни освен ресурсен преподавател, психолог и логопед, само че и съответна подготовка на всички останали учители. Работата с тези деца е комплицирана и доста виновна, безапелационна бе Ваня Кастрева.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР