Проблемите наистина са много в този град - Дунав мост,

...
Проблемите наистина са много в този град - Дунав мост,
Коментари Харесай

Ива Митева: Русе е градът, който мрази лицемерието

Проблемите в действителност са доста в този град - Дунав мост, въздуха, заплатите, комарите, неработещите предприятия

" Боли ме да виждам тези празни, съборени, овехтели здания. "  Това сподели Ива Митева, която беше в Русе през уикенда и се включи в акцията „ Да почистим България ”, и посети празника на тортата Гараш. В диалог с Ахмед Алиев тя показа, че градът има доста проблеми, само че и голям капацитет, по тази причина би желала да работи за него и да помогне за развиването му, предаде .

- Г-жо Митева, за какво в Русе?

Защото Русе е градът, който ненавижда лицемерието. Аз споделих не на лъжата и на лицемерието в политиката. За страдание лъжата се оказа, че няма точка на засищане. За страдание в последно време все по-често си напомням описа на Алеко Константинов “Пази боже сляпо да прогледа ” и неговите размисли за грозното в индивида и за духовното му проваляне. Видяхме егоизма, алчността, високомерието, неблагодарността в политиката и може би по тази причина към момента съм тук, с цел да кажа не на този тип политика.

- Ако лъжата е толкоз доста, по какъв начин тогава да я отсеем на 2-ри октомври?

Знаете ли, моят сътрудник Ивайло Вълчев сподели, че хората станаха по-малко претенциозни, в този смисъл на думата, че към този момент не желаят да дадат просто ей по този начин гласа си. От моите срещи и диалози с хората виждам, че те от ден на ден желаят да имат вяра на персони, желаят да видят, да пипнат, да чуят народния представител. Искат да гласоподават за хора, на които имат доверие, желаят да търсят отговорност от народните представители и не желаят просто ей по този начин да гласоподават. Затова изборната интензивност на 2-ри ще бъде ниска.

- И защото се опитваме да си приказваме почтено и искрено в този момент, въпросът ми е успявате ли да обясните на хората за какво сме на избори?

Да, съумявам да обясня и мисля, че хората от ден на ден и повече ни схващат. И ми се коства, че започнаха да ни разрушават откакто влязохме в акцията. Защото всеки ден виждате излизат все по-скандални и по-скандални неща. Включително и тези заклинания, които слушам - не с тези, не с тези. Това демонстрира, че пред нас са изправени едни хора, които желаят да ни водят към незнайното, а това несъмнено не са хора, които биха могли да бъдат държавници.

- А вие казвате ли не с тези, не с тези?

Аз не одобрявам този въпрос и не споделям това, и даже по този начин мощно се възпротивявам на тези червени линии, тъй като когато Народното събрание ви е толкоз фрагментиран и когато хората са дали гласа си в толкоз разнообразни направления ние би трябвало да ги уважим. Не почитаме законите си, само че най-малко би трябвало да уважим хората този път. Много ще е мъчно, само че и зимата ще е доста сложна. Затова ми се коства, че в действителност би трябвало да търсим единение. Много използваме тази дума и тук се сещам за девиза на българската епархия от 1890 година мисля, в който се споделя “Свобода в порядъка и единение в разнообразието ”. И защото сме в Русе, всички знаем, че това е град на доста култури. Тук се срещат изтока и запада, севера и юга. Тук живеят хора от разнообразни етноси. Тук хората изповядват разнообразни религии и все пак живеят дружно, и все пак са намерили общия език между тях. Затова политиците сме длъжни да намерим общия език между тях, да седнем на една маса и да приказваме всички дружно, да търсим общата цел, общия блян, общата концепция. Дали ще е за избран интервал от време, това всички те ще решат. Но дано да си напомним, че има доста страни като една Нидерландия и като една Белгия, в която ръководят необятни съдружни държавни управления и те в действителност се образуват доста мъчно, само че там просто има висока съдружна просвета. Трябва да покажем имаме ли я и ние тази съдружна просвета, тъй като виждате, че поради многото партии в България способните хора са разпръснати на всички места и ние би трябвало да създадем по този начин, че тези способни хора да ги съберем на едно място и да използваме техния капацитет.

- Това значи ли, че след 2-ри октомври вие ще извършите всичко допустимо да се образува държавното управление, което да ни преведе през тези тежки времена, които пророкувате.

Ако питате мен персонално - да. Надявам се да съумея да убедя моите сътрудници, че това е вярното решение и верният път. Това виждам в очите на хората. Медиите търсят сензацията, търсят свадите, медийния театър. Даже неотдавна бях прочела, че изборите са конкурс за хубост за грозни хора. Вижте какъв брой е тъкмо.

Медиите за жалост търсят и доста се впечатляват от едни напомпани фигури, от едни добре изглеждащи хора. Но сякаш даже в тази предизборна акция не виждам задълбочения спор, всестранното разискване на проблемите, слушам едни голи лозунги, едни заучени изречения, популизъм. Признавам си, че не виждам телевизия и не чувам радио, тъй като това, което ми се предлага за жалост още повече ме отчайва. Трябва към този момент да чуем хората, да създадем всички жертви и старания и всичко допустимо, с цел да преодолеем споровете между тях.

- Добре, за какво ние медиите да сме отговорни. Ние ви даваме ефира. Това, което се случва в него си е ваше дело.

Защото постоянно търсите пикантерията.

- А вие с ненаситност ни я оферирате.

Може и по този начин да е. На политика малко му би трябвало, с цел да се обърка. Но даже, знаете ли, в тези плакати, които виждам на Продължаваме промяната, там виждам голяма неистина. Когато акцията се крепи на неистина, какво мислите че ще е ръководството. И няколко пъти го давах за образец. Казват - повишихме пенсиите, запитвам, по какъв начин ги повишихте с 67 депутати. И Корнелия Нинова също споделя - повишихме пенсиите. Коя от двете политически сили увеличи пенсиите? Без помощта на всички гласове в пленарна зала нямаше по какъв начин пенсиите да бъдат осъвременени. За страдание ние не направихме най-важното- не преизчислихме заслужено всички пенсии, тъй че всеки да получи това, което е отработил и което заслужава. За страдание знаете какъв огромен недостиг се залага в бюджета, и какво ще изплащаме от другата година. Другият афиш е “Направихме безвъзмездни детските градини ”. Е по какъв начин ще ги извършите още веднъж с тези 67 гласа? Когато законопроектът за корпоративното подоходно облагане беше импортиран от Любомир Каримански и група народни представители и с него се промени закона за локалните налози и такси. Да, имаше народни представители от Продължаваме Промяната, само че законопроектът е на Любомир Каримански. Това, което не схванаха сътрудниците от Политическа партия е, че без значение, че си първа политическа мощ, когато нямаш нужните 121 гласа, тогава ти се съобразяваш и с най-малката партия. Това се пробвах да го кажа няколко пъти на Кирил Петков, само че той нито ме чу, нито ме разбра. Защото по този начин се прави добра политика, по този начин се извежда народът напред, с чуване, с взимане най-хубавото от всеки и с груповата игра. Тука видяхме едно голямо самочувствие в първата политическа мощ и едно отвращение да се защитят националните ползи. Ако желаеме да работим за хората, би трябвало да използваме гласовете на всички. След като влезе в Народното събрание, националният представител показва целия български народ. Но този принцип сякаш не го виждаме на процедура.

- Да, само че и вие също не се вслушвахте в останалите, след април предходната година, когато бяхте първа политическа мощ?

Може би всеки се учи от уроците си. Има неща, които и аз не мога да си обясня. Аз също считам, че избързахме тогава, тъй като хората имаха доста очаквания. Явно взехме решение, че ръководство на малцинството ще бъде методът, по който ще избегнем натиска, който биха ни оказвали останалите сътрудници. За страдание острата реакция видяхте до каква степен докара и ни тласна към следващите избори. Затова си мисля, че най-хубавият вид, който и хората биха приели, е в действителност необятно коалицианно държавно управление. Когато се е писала конституцията, се е предложило когато три пъти не може да се образува кабинет, президентът като обединител и като един съдия да събере всички политически сили и да предложи необятен съдружен кабинет. За страдание това не е било признато. Но това демонстрира какъв брой мъдри са били нашите велики народни представители и са предчувствали този ден, в който ще има такова огромно политическо недоразумение в Народното събрание и неустойчивост. Смятам, че когато всички партии се обединят върху правила, полезности, морал, когато имат задания, които би трябвало да свършат, то тогава даже и опцията за корупция ще е по-малка. И нито една партия няма да си разреши да направи нещо без останалите. Това взаимно въздържане ще е налице, всеки ще контролила другия и обществото ще вижда кой в каква посока дърпа. Защото когато имаме коалиция от еднородни партии, те вършат каквото желаят и контролът е занижен. Затова ми се коства че това пък би могло да се окаже добър вид за момента, в който се намира България.

- Казахте, че след избирането си националният представител престава да бъде представител на своята партия, а става представител на всички български жители, само че въпреки всичко какви са уговорките, които поемате към русенци?

О, доста са проблемите. Аз към този момент ги споделих и апропо единият от проблемите е този с Дунав мост.

Ще се наемам с ремонти, в случай че би трябвало и в закона, по скоро се постанова корекция в правилника за използване на закона за пътищата, с цел да може да се отчислява %, мисля че 10% е добре, от приходите да отиват в общината. Не е обикновено отчислението от таксите да се прави на калпак, а не на база натовареността, което следим в Русе. Разбрах за решението на общинския съвет за престрояването на тировете по бул. “България ”, това е положително решение, само че би трябвало да се мисли за реорганизацията по републиканските пътища, за Русе - Силистра, само че там би трябвало да се намеси АПИ.

Знам, че заплатата в Русе е с 200 лв. по-ниска от междинната и това в действителност ме плаши и би трябвало да се работи в тази посока. Има много неработещи предприятия, разбрах, че единствената корабостроителница не работи, бях в Операта и това, което видях също не ми харесва. Така че, в случай че влезем в Народното събрание ще се борим тези пари, които са нужни на Операта, с цел да стане такава, каквато би трябвало да бъде една същинска Опера, да бъдат обезпечени. Съжалявам, че не съм знаела, че тези пари сега ги няма в държавния бюджет, тъй като щяхме да предложим да бъдат включени.

Това, което също би трябвало да създадем - виждам какъв брой монументи на културата има в Русе.

Боли ме да виждам тези празни, съборени, овехтели здания. Трябва да се създадат съответните ремонти в Закона за културното завещание. В тази област нещата се случват много постепенно, преписки се бавят с години. Вече разговарях със зам.-министъра на културата за едни преписки, изпратени от кмета на Русе до Министерство на културата, там е и паметния знак “Стоян Михайловски ”, да могат да се придвижат по-бързо. Необходими са ремонти в закона за меценатството, с цел да може когато искаш да дариш в региона на образованието и изкуствата, да може да ти се приспаднат разноските. Има доста хора, които желаят да дарят, само че не го вършат точно заради тези аргументи.

Проблемите в действителност са доста в този град - въздуха, за комарите късно са пристигнали парите, доста са.

Надявам се, че русенци сами ще дойдат при мен, ще ми кажат проблемите си, ще търсят отговорност. Аз съм човек, който когато поеме ангажимент прави всичко допустимо да бъде изпълнен и настина доста бих желала да работя за този град, тъй като има голям капацитет и даже считам, че всички депутати, които бъдат определени от този град да се обединим и да работим за този град, тъй като единствено по този начин ще се реализиран нещата.

- Казахте за опцията при една продължителна политическа рецесия и неспособност за съставяне на държавно управление президентът да има опция да предложи такова. Но нещо по-силно от това- за или срещу президентска република?

Аз съм за политическата система изрично. И още преди да стана депутат съм си мислела, че ще пристигна времето, когато всичко ще се разпадне и ще стартира отначало. Защото когато кърпите нещо, то е като кърпенето на едни остарели гащи. Кърпите, кърпите и най-после се сцепват. Струва ми се, че сме на този стадий. И това го демонстрират гласоподавателите с това, че не желаят да гласоподават. Това не е тъй като ги мързи да отидат до урните, те просто стачкуват.

- Един финален въпрос - вашият сътрудник Крум Зарков твърди, че е допустимо да има конституционна рецесия след 3-ти октомври. Доколко заплахата съществува?

Конституционна рецесия с оглед в случай че не може да се образува кабинет, парламент, или от позиция на органите, тъй като 47-то Народно заседание не свърши доста работа, не си избра съставите на регулаторни органи. Това, което ме смущаваше в 47-ия парламент, защото аз съм участвала на съдружните препоръки, беше разпределението на регулаторните органи. За пръв път виждах систематизиране на регулаторните органи напълно в ръководещата коалиция. Тогава си припомням, че се обърнах към госпожа Нинова и я попитах: “Вие спомняте ли си такова нещо в последните 30 години, тъй като сте били съпротива и аз самата знам, че постоянно на опозицията са давани места в регулаторни органи и то не по едно ”. Ще дам за образец Комисията за защита на конкуренцията, която се направи опит да бъде изменена с смяна в закона. От 7 членове на Комисията Продължаваме промяната желаеха 4 места и по едно за останалите сътрудници, т.е. Политическа партия искаше да управлява напълно тази комисия. Такова нещо аз не си припомням последните 30 години. Същото беше и в останалите органи. Това беше може би и повода да не се попълни състава в нито един орган. Значи тук има изначално недоумение на смисъла на независимостта на органите. Пък желаеме да вършим промяна в правосъдната система, конституционна промяна и т.н.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР