Проблемите на парамедиците, предложението за боди камери, агресията в Спешната

...
Проблемите на парамедиците, предложението за боди камери, агресията в Спешната
Коментари Харесай

Вече имаме алгоритъм какво може да прави парамедикът в Спешната помощ

Проблемите на парамедиците, предлагането за боди камери, експанзията в Спешната помощ, регулацията на специалността " парамедик " - за всичко това беседваме с председателката на Съюза на парамедиците в България Ива Пехливанска

Г-жо Пехливанска, преди няколко дни съобщихте, че желаете въвеждане на боди камери в Спешната помощ. Как се стигна до това предложение?

В последните години случаите с екипи на Спешна помощ зачестиха. Имаме доста сигнали от наши членове, които се усещат все по-демотивирани да не престават да работят. А това в последна сметка се отразява на качеството на здравната помощ, тъй като на следващия ден всеки от нас може да има потребност от кола за спешна помощ. Направихме изследване и установихме, че в други страни това е една от ограниченията, която не е скъпа, само че дава резултат. Направихме изследване и в нашите екипи и всички поддържат предлагането. Освен че ще се понижат случаите на експанзия, това е и тип доказателство, че си си приключил работата, тъй като постоянно имаме неодобрение от оказаната помощ и обстановка на „ дума против дума “.

Възниква въпросът може ли записът да бъде доказателство в съда?

Дори да не се употребява като доказателство в правосъден развой, преди да се стигне до процеса има доста други обстановки, в които би бил единствено от изгода. Например при тъжба до управлението на незабавния център или други институции, при развой на медиация, при авансово следствие. Камерата може да служи и като паникбутон, както и да окаже незаменима помощ за видеовръзка в случаи на всеобщи произшествия, с доста потърпевши – да вземем за пример огромни произшествия.

Публикувахте на уеб страницата си информация, че са направени диагностично-терапевтичните логаритми и протоколи в Спешната помощ. Какво значи това за парамедиците?

При правенето на новите ДТПА парамедиците са включени в новите диагностично-терапевтични протоколи и логаритми. Те са единствено и само за Спешна помощ. Те ги дефинират като домедицински екип, с функционалностите от образованието – по държавния учебен стандарт. Считаме точно това за първата забележителна стъпка към регулирането на нашата специалност.

Как се случи това?

С диалози и с помощта на работна група, в която ние персонално не сме взели участие, в полза на истината. Но организирахме диалог с Министерство на здравеопазването още при започване на предходната година – 2023 година Алгоритмите са направени от Министерство на здравеопазването и работна група, която включва доста експерти, работещи в Спешна помощ.

Въведени ли са към този момент на процедура?

Да, през декември 2023 година

Какво съгласно тези логаритми може да прави един парамедик в Спешна помощ?

Алгоритъмът разказва метода на работа на обособените равнища в екипа при другите незабавни положения.  Парамедиците четвърта степен работят независимо и по този начин е съгласно Държавните просветителни условия, те излизат с подготовка, която им разрешава да работят независимо в екип с водач или с парамедик с по-ниска квалификационна степен. Това им дава опция да окажат съответно долекарска помощ на пациенти в незабавно положение, които са по-леки случаи, изключваме инфаркти и инсулти, тъй като там се изисква по-високо равнище на подготвеност, само че общите мероприятия, които в действителност един парамедик би трябвало да може да прави. Т.е. съгласно този логаритъм, един екип на Спешна помощ може да включва парамедик четвърта степен и различен парамедик, с по-ниска подготовка. Не е належащо съществуването на доктор или лекарски помощник.

Може ли да дадете съответни образци какво и къде може, при какви положения?

Примерно при произшествия или различен тип травматизъм – първичната оценка на пациента, инспекция на витални функционалности – проходимост на дихателните пътища, дишане, сърдечна активност, пулс, артериално налягане, базовото поддържане на живота, поставяне на венозен път, потребление на съответния медикамент и безвредно превозване до най-близкото лечебно заведение под непрестанно мониториране. А при по-тежки случаи или ненадейно утежняване на положението на потърпевшия и след консултация с районна координационна централа, тъй като някои от медикаментите, които са животоспасяващи, според настоящите разпореждания би трябвало наложително да се употребяват с разрешението на доктор.

Това поставя ли завършек на този безпорядък и на тази размита отговорност кой до каква степен е, какво може и не може парамедикът, на тези разногласия, които до момента съществуваха в системата?

Все още не, за жалост. Тъй като специалността не е получила своята съответна регулация. Пак се размиват дейностите, тъй като домедицинската и долекарската помощ доста се припокриват, изключително що се касае до консултацията с доктор от Районна координационна централа. Домедицинска се прави от парамедици, които не са медицински експерти досега, макар че правят медицински операции при оказването на първа помощ и по време на превозването. Долекарската помощ се прави от фелдшери (лекарски асистенти) и медицински сестри. Тези действия се припокриват в доста от незабавните положения и ние се тормозим, че още веднъж ще има проблем на кого до каква степен му стигат функционалностите. Защото логаритмите са конкретизирани, само че доста от функционалностите се извършват редом от домедицински и долекарски екипи. Принципно парамедикът, който извършва медицински процедури и операции, би трябвало да се води по закон медицински експерт. Това сме го говорили доста пъти, че на този експерт му е позволено да работи независимо, само че той не се води медицински експерт, а прави медицински операции. Затова тази, четвърта степен на подготовка, би трябвало да премине към висшето обучение и да бъде професионален бакалавър, т. е. да бъде приет за медицински експерт. По-ниските степени могат да заемат функционалностите на асистенти на медицински експерти, ръководството на автомобила за незабавна помощ, поддържане на оборудването, те ще имат задоволителни знания. Но най-високата степен, работещи независимо, би трябвало да бъдат медицински експерти. И това разбиране „ домедицински експерти, извършващи медицински действия “, е малко лишено от смисъл.

Тогава за какво Ви радва приемането на тези логаритми, откакто те не вземат решение главния проблем?

Радва ни, тъй като е общоизвестен факт, че парамедиците запълват дефицитите в системата и те правят тези медицински операции по този начин или другояче, само че без изясненост въз основата на какъв нормативен акт ги правят. Докато в този момент имаме към този момент един вътрешен нормативен акт, който контролира тези действия. Той дефинира до каква степен може и до каква степен не може. И за парамедика ще бъде по-лесно да знае – дотук ми позволява законът, оттова нататък към този момент нямам право. Но още доста стъпки имаме, доста време, до момента в който в действителност се контролира специалността, премине във висшето обучение най-високата степен и получи съответната легитимация.

Това ли виждате като път – специалността да се учи единствено в медицинските вузове?

Както на всички места по света, специалността има разнообразни степени на подготовка, което е обикновено. Втората и третата степен имат своето място в домедицинския екип – по асистиране на медицинските екипи. Но по наше мнение най-високата степен би трябвало да се учи единствено и само в медицинските университети и колежи.

А започнаха ли да назначават парамедици в Спешната помощ?

С изключение на няколко огромни града, към момента не е всеобщо. За страдание. Някои от нашите сътрудници отиват доброволци в центровете за незабавна здравна помощ гратис, с цел да могат да си поддържат квалификацията и въпреки това да ги харесат и да ги назначат на работа. А казусът с недостига на фрагменти в Спешната помощ се задълбочава. Последната една година, в която сме работили, процентът на дефицита на фрагменти към този момент е 45%. Беше към 30%. А членовете на сегашните екипи са в пенсионна и даже в надпенсионна възраст. Проблемът е в действителност сериозен, само че в ЦСМП шефът е този, който дефинира какъв конкурс да бъде разгласен, какви експерти са нужни на самото ЦСМП, това не е въпрос, който се координира от Министерство на здравеопазването. Единственото, което Министерство на здравеопазването направиха, е да пуснат една информация до всички ЦСМП за кадровата обезпеченост на всяко ЦСМП и възрастта на работещите, което всяко едно лечебно заведение кардинално подава всяка година към РЗИ. Надяваме се точно в тази посока Министерство на здравеопазването да окаже влияние върху самите шефове да назначават парамедици или най-малко да ги взимат на стажове, в случай че преценяват, че тези хора са задоволително положителни за екипите, да могат да бъдат включени и по този начин ще има повече работещи експерти, които да оказват помощ.

Докъде стигнахте в стъпките за контролиране на специалността?

Подали сме план на Наредба за установяване на професионалните действия, които парамедиците от обособените степени могат да правят, само че на равнище експертни срещи в Министерство на здравеопазването бяхме осведомени, че до момента в който не се контролира образованието на парамедиците, няма да отворят свободно вратата по контролиране на специалността, в което има аргумент. Така че ние работим сега по процеса на смяна на държавния учебен стандарт и с опцията за прекосяване към висшето обучение на четвъртата степен.

Това ли  най-спешната и най-важна задача?

Да, и се надявам с малко по-бързи темпове да я свършим, за жалост, доста се бавят нещата във времето.

Докъде стигна предлагането за дооборудване на колите за спешна помощ с принадлежности за повдигане и носене?

От Министерство на здравеопазването нямаме отговор по тази тематика, само че това е въпрос и на предпочитание от страна на съответните ЦСМП, които въпреки всичко са независими звена и сами могат да заявят потребността от в допълнение съоръжение към Министерството. С нас се свързаха и представители на благотворителни организации, които желаят да дарят такова съоръжение на ЦСМП в обособени райони, а след това тази самодейност да премине и на национално равнище.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР