Проблемите на държавната енергетика се превърнаха в поредна ябълка на

...
Проблемите на държавната енергетика се превърнаха в поредна ябълка на
Коментари Харесай

ТЕЦ "Марица изток 2" скара Домусчиев и синдикатите

Проблемите на държавната енергетика се трансфораха в поредна ябълка на раздора сред бизнеса и синдикатите. КНСБ реагира остро против позицията на работодателските организации, които желаеха оставките на шефовете на БЕХ,  " Топлоелектрическа централа Марица изток 2 " и електроенергийната борса поради скъпия ток и настояха да се приключи нездравословното субсидиране на неефективни предприятия.  

" Две са позициите - в случай че страната и министърът на енергетиката не подхващат никакви стъпки към държавната енергетика, без значение какви са те, ще се получат две дефекта - на контролирания пазар няма да има ток,  а ако няма дейности от властта да покрива излъчванията на Топлоелектрическа централа 2, той ще спре ", разяснява през днешния ден президентът на профсъюза Пламен Димитров.

Още през вчерашния ден КНСБ и КТ " Подкрепа "  разпространиха отворено писмо, в което разгласи, че желаните от едрия бизнес уволнения  са интервенция в националната сигурност, а упреците за високите цени на тока били безпочвени.

Ако не се покриват излъчванията на ТЕЦ-а, той ще спре, в случай че спре, всички знаем какво ще стане - ще се разпадне системата ", изясни  Пламен Димитров, съгласно който другите отзиви по въпроса били " бръщолевения, безусловно некомпететни и неподплатени, национално безотговорни приказки ".

 Той посочи, че всички в България би трябвало да се тревожат за " Зелената договорка ", която изисква страните от Европейски Съюз внезапно да понижат нездравословните излъчвания, включително и посредством затваряне на тецове, работещи с въглища:   " Вместо да приказваме за това по какъв начин ще се оправим с този приближаващ с 400 км/ч трен против нас челно, който ще ни отнесе всичките, ние се занимаваме с нелепости ". 

Синдикалният водач разяснява и упреците, че в държавната Топлоелектрическа централа " Марица изток 2 ". Той уточни, че разноските на предприятието за личен състав са по-малко от 13%, а доста по-големи са разноските за нездравословни излъчвания - над 40%.  " Да ги уволним всичките 2 400 индивида, в случай че му се виждат доста на Домусчиев, че ще съкратим с 13% разноските на Топлоелектрическа централа 2. Не знам кой ще работи тогава ",  сподели Пламен Димитров. Той заяви, че в петък миньорските и енергийните профсъюзи привикват конференция по горещите тематики в енергетиката. 

 

В отвореното писмо на КНСБ и " Подкрепа " се споделя: 
Ако допуснем, че ТЕЦ " Марица изток 2 ", против която се изсипаха толкоз нападки, спре доставките си, пазарът на електрическа сила ще стане неуправляем, а загубите на промишлеността - големи. Предвид активната позиция на работодателите срещу държавните сдружения е редно да се означи, че много от тях имат спор на ползи и не би трябвало да се произнасят. Ако го вършат е редно да посочат, че са собственици на субсидирани ВЕИ или когенерации. Т.е. получават пари за това, че другите индустриалци заплащат, тъй като, в случай че виждаме върхове на цената, то е и за това, че някой би трябвало да заплаща тези дотации. Цената на електрическата сила от Топлоелектрическа централа в комплекса " Марица изток " е в пъти по-ниска от продаваната от тях сила. Да споменем и обвързваните търговци на електрическа сила с огромната промишленост, които образуват облагите при пиковите търсения.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР