Проблемите и кризите, с които ЕС трябваше да се справя

...
Проблемите и кризите, с които ЕС трябваше да се справя
Коментари Харесай

Светът през 2017 година: Европейският съюз – проблеми и кризи

Проблемите и рецесиите, с които Европейски Съюз трябваше да се оправя и през тази година, не се зародиха през последните 12 месеца. Те са разследване от развиването на интернационалните връзки и безконечния световен конфликт на най-големите в света по дневния ред на планетата и това кой да го дефинира. Като един от огромните световни играчи, Европейски Съюз продължава да изпитва на гърба си непрекъснат напън и опити да бъде отслабен – тъй като Съюзът към момента е прекомерно нежен и уязвим при намеса на база полезности и заплахата да се разпадне си стои непрестанно на дневен ред.
Безспорно най-големите проблеми и рецесии, които оказваха въздействие върху Европейски Съюз и през тази година, бяха рецесията с бежанците, Brexit, както и връзките с Русия и Турция. Всички тези провокации ще продължат да въздействат на Европейски Съюз и отсега нататък, само че в идващите редове ще обърнем внимание по какъв начин Съюзът се оправи през миналите 12 месеца с тях, какво реализира и какво не съумя да реализира.
Brexit
Процесът по излизане на Англия от Европейски Съюз де факто стартира през тази година. Както се и очакваше, той се оказа извънредно комплициран, тъй като трябваше да бъдат реализирани доста съглашения, а и занапред те да бъдат изглаждани – и най-малко към този момент доста въпросителни остават.
Brexit е главният удар, който разклати единството в Европейски Съюз. Той обаче разклати и единството във Англия, където към момента проевропейските настроения са задоволително мощни, с цел да пречат на политическото единение по пътя на отделянето от Европа. В центъра на вихъра от събития от английска страна към този момент е министър председателят на Обединеното кралство Тереза Мей, която е образец по какъв начин разногласието по отношение на това дали да има корав или мек Brexit т.е. дали Англия да се отдели от Европейски Съюз без съглашение за правата на жителите на Европейски Съюз на английска територия и на британците на територията на Европейски Съюз, за английските финансови отговорности към бюджета на Европейски Съюз и за границата сред Ирландия и Северна Ирландия (де факто Великобритания) занапред ще взема жертви на Острова.
В началото на годината Мей опита с метод за корав Brexit - махаме се от единния пазар и няма сме ангажирани с правила като независимост на придвижването на капитали, артикули, услуги и работна ръка, в случай че не ни изнася. Бързо обаче стана ясно, че Мей няма задоволително мощна вътрешна поддръжка, с цел да удържи тази позиция.
Започна се с Шотландия, където още веднъж се появиха настроения за самостоятелност, защото шотландците всеобщо гласоподаваха срещу Brexit. Заплахата от страна на Шотландия беше, че никога няма да бъде признат корав Brexit, само че Тереза Мей отвърна, че шотландците, северноирландците и уелсците нямат думата. Това мигновено провокира отговор – шотландският парламент гласоподава срещу старт на Brexit и въпреки това да беше единствено алегоричен акт, той показва пред какви вътрешни проблеми беше изправена Мей. Не закъсня и формалното искане на Шотландия за осъществяване на втори референдум за самостоятелност, само че въпреки всичко шотландците взеха решение да изчакат ще тръгне ли Обединеното кралство по пътя на твърдия Brexit - при такова състояние, шотландската закана е да има подготовка за референдум.
Подобни на шотландските бяха настроенията и в Северна Ирландия, като се наложи Тереза Мей да обърне внимание и натам, откакто " Шин Фейн " заприказва за референдум за обединяване на Ирландия и Северна Ирландия - несъмнено извънредно неприятна вероятност от позиция на Лондон. Но политическите неприятности разумно се множаха и поради икономическите – Brexit беше образец за удара, чиито последици английската автомобилна промишленост занапред щеше да търпи - 5 милиарда евро спомагателни разноски единствено поради предстоящите мита поради излизането от Европейски Съюз. Още по-сериозна е заплахата за английската нуклеарна промишленост – Brexit допуска излизане на Обединеното кралство от ЕВРАТОМ, което значи най-малкото търговски спънки пред търговията с нуклеарно гориво. Буквално две седмици преди Коледа английското държавно управление разгласи желание тъкмо за излизане от ЕВРАТОМ, което провокира експертни позиции, че в случай че не бъде подписано следващо съглашение преди фактическия завършек на Brexit през март 2019 година, забележителна част от английските АЕЦ могат да спрат работа , защото уранът за произвеждане на нуклеарното гориво, което зарежда централите, няма да бъде позволен в Обединеното кралство. След Европейския съвет от 14-ти и 15-ти декември въпреки всичко имаше леко утешение – известието гласеше, че Англия кардинално е съгласна да приложи режимите на ЕВРАТОМ в своето законодателство, само че остава неразбираемо чия благосъстоятелност ще са нуклеарните материали, които се употребяват за нуклеарен синтез – договорът за ЕВРАТОМ постановява, че те са благосъстоятелност на ЕВРАТОМ! Brexit докара и до такава степен, че още преди да бъде приключен, английската стопанска система излезе от топ 5 на най-големите в света, а Английската централна банка подвигна главната си рента за пръв път от 10 години насам.
Извън политическите разногласия, пред Мей беше сложена още една бариера – стартът на договарянията за Brexit с Европейски Съюз можеше да стартира единствено когато английският парламент даде единодушие и това беше постановено посредством правосъдно решение. Това незабавно се отрази и при гласуването в Камарата на лордовете, с което беше поискано държавното управление да даде за утвърждение всяко реализирано съглашение с Европейски Съюз, преди то да влезе в действие. Все отново в долната камара на английския парламент гласуваното от лордовете беше изменено, което беше победа за Тереза Мей – Народното събрание нямаше да се меси на Мей да взема решение какви да са изискванията по Brexit след договарянията с Европейски Съюз, а при започването на договарянията английският министър председател нямаше да бъде задължена да показа в период от три месеца след активирането на член 50 от Лисабонския контракт законови гаранции за правата на жителите на Европейски Съюз, пребиваващи и живеещи във Англия. С други думи на Мей беше дадена опция да играе с цялостно тесте карти на масата за договаряния и корав Brexit в този миг т.е. средата на месец март не беше изключен.
На 29 март процедурата за осъществяване на Brexit беше публично стартирана. И тогава пристигна шокът – няма и месец по-късно Мей насрочи предварителни парламентарни избори, тъй като трябвало да има цялостно политическо единение във Англия при договарянията с Европейски Съюз за изискванията по Brexit. Този ход се оказа колосална неточност, тъй като на изборите Мей не можа да завоюва безусловно болшинство и дори загуби още позиции в Народното събрание – процес, който не беше сложен за прогнозиране, откакто " моторът " на Brexit Найджъл Фарадж още преди вота дезертира и реши, че към този момент няма да се занимава с политика. Но макар тези тъмни облаци над главата на Мей, до началото на есента тя наподобява продължаваше да има задоволително надзор във вътрешен проект, откакто английският парламент направи още една крачка в посоката, в която вървеше държавното управление – да се отстрани общото европейско законодателство от законодателството на Обединеното кралство, въпреки доста скоро да се оказа, че това в действителност е невероятна по мащаби задача, която от практическа позиция може и да не може да бъде изпълнена напълно.
Надиграване в договарянията
Тереза Мей обаче загуби доста на масата на договарянията с Брюксел, където се оказа, че дипломатите на Европейски Съюз са по-добри – най-малко към този момент. Особено твърда беше позицията на Европейския парламент, като акцент бяха правата на жителите на Европейски Съюз, живеещи и работещи във Англия. Разбира се, другият огромен въпрос беше какъв брой да заплати Англия за излизането си от Европейски Съюз . В началото по този въпрос нямаше никакво съгласие – нито за размера на сумата, като от английска страна се говореше за към 20 милиарда евро, а от европейска имаше претенции даже за 100 милиарда евро, въпреки да изглеждаше, че ще има доближаване по средата, нито докога да се заплаща. Отделно Лондон натискаше да стартират договаряния за бъдещо комерсиално съглашение с Европейски Съюз редом с диалозите за правата на жителите, така наречен сметка по развода и границата сред Ирландия и Северна Ирландия, до момента в който Брюксел изрично не искаше и да чуе за това и не отстъпваше – договаряния за комерсиално съглашение ще има чак като има приемлива сделка за гражданските права, финансовите отговорности на Англия и границата сред Ирландия и Северна Ирландия. Сериозността на Европейски Съюз беше подкрепена с публични насоки по какъв начин да бъдат водени договарянията и от какво да не се отстъпва никога, като Европейският парламент начерта рамката, а Европейският съвет я утвърди - разумно, тъй като без утвърждението на Европейския парламент никакво съглашение за Brexit не можеше да мине. Затова и в края на март Брюксел изрично отхвърли да бъдат водени паралелни договаряния т.е. да бъдат стартирани и диалози за бъдещо комерсиално съглашение.
Последва вербално мерене на сили – Тереза Мей се закани на ръководителя на Европейска комисия Жан-Клод Юнкер да му потвърди какъв брой е проклета в процеса на диалозите, само че Юнкер не се впечатли и отвърна, че почва да приказва на френски, тъй като британският към този момент не е значим за Европейски Съюз.
След тези закани бързо си пролича, че Мей е тази в по-трудната позиция – появиха се информации, че даже в нейната партия има съществени разлики дали да има корав или мек Brexit и то още преди Лондон и Брюксел публично да седнат на масата за договаряния. Мей първа стартира да отстъпва, като направи отстъпка за правата на жителите на Европейски Съюз – да бъдат същите като на английските, само че с изискване – отстъпката да важи за прекаралите най-малко 5 години на английска територия, а за другите ще има гратисен интервал. Юнкер, естествено, не счете това за задоволително и нещата зациклиха. Англия опита да окаже напън със закана, че по отношение на свободното придвижване на хора особено в трудовия бранш ще работят английски правила и даже се появиха проекти под формата на документи за редица ограничавания по отношение на имигранти от Европейски Съюз, въпреки в държавното управление на Тереза Мей да нямаше единогласие по този въпрос. На правилото на тоягата и моркова, Лондон изрази подготвеност да заплати 40 милиарда евро на Европейски Съюз за Brexit, само че в случай че стартират договаряния за комерсиално съглашение. В опит да покаже мускули, Тереза Мей действаше и през всеобщи средства за информация т.е. не непосредствено – ще платим 20 милиарда евро, само че не, това е слух, ще платим 40 милиарда евро, обаче 20 милиарда евро от тях в по-дълъг интервал от време. А по въпроса с границата сред Ирландия и Северна Ирландия заваляха обещания, че Лондон ще е " еластичен ", само че Европейски Съюз изиска Обединеното кралство да носи отговорността за всичко по граничния режим във всички вероятни области. Всичко това на фона на изявления на Мей като това, че Европейският съд няма да има думата във Англия след март 2019 година – една от точките на противоречие с Европейски Съюз, тъй като особено за правата на жителите Брюксел упорства Европейският съд да резервира избрана пълномощия. Специално по този въпрос английският министър председател лавираше доста и нюансът в думите ѝ се менеше бързо – от корав към по-мек звук.
Извън политическите лупинги, имаше безусловно и мръсни номерца във фактическия развой на договаряния от страна на британците – да вземем за пример да не съблюдават физическия график на диалози, въпреки обществено да говореха по какъв начин времето изтича и би трябвало да се работи по-усърдно. Заради фактора " време " и поради все по-засилващите се настроения в самата Англия, че Brexit е неточност, Тереза Мей изиска да има директен интервал след фактическия Brexit – най-малко 2 години.
В края на септември Европейски Съюз стартира да стъпва по-твърдо – няма задоволителен прогрес в диалозите за правата на жителите, за финансовите задължения и за ирландската граница, съобщи ръководителят на Европейския съвет Доналд Туск. Европейският парламент застана на същата позиция, дори още по-категорично. Тереза Мей опита да отвърне на удара, като заплаши, че Англия може да излезе от Европейски Съюз и без никакво съглашение и, с цел да отслаби позиция на Брюксел, обществено съобщи, че Лондон може да оформи двустранни съглашения с обособените страни-членки на Европейски Съюз за правата на жителите им на английска територия след Brexit - метод, употребен от Съединени американски щати особено във връзка с визовия режим за страни-членки на Европейски Съюз. За да няма цялостна обсада на диалозите, въпреки всичко Европейският съвет възприе позиция да стартира вътрешна подготовка за договаряния с Англия за комерсиално съглашение т.е. Съветът даваше знак, че има вяра, че първата фаза на договарянията ще завърши сполучливо. Българският министър председател Бойко Борисов обаче колоритно разгласи, че " на брюкселски се споделя прогрес, а на български – по никакъв начин не върви " - значими думи поради обстоятелството, че България ще е ръководител на Европейски Съюз в съдбоносен миг от развиването на процеса на Brexit.
И въпреки всичко Тереза Мей продължаваше да е в по-слаба позиция – английският парламент към момента не беше решил дали въпреки всичко да не сложи ограничавания на държавното управление, само че и от страна на Европейски Съюз течеше подготовка какво да се прави, в случай че има неуспех на договарянията, тъй като към този момент в средата на ноември беше посочено тъкмо по кое време ще завърши Brexit, а забележим прогрес в диалозите нямаше. Но Европейски Съюз засилваше натиска на масата за договаряния и в последния ден на ноември Европейският парламент изрично съобщи: " Няма задоволително огромен прогрес ", с рекомендация Европейският съвет също да заеме тази позиция.
Оттук-насетне обстановката се разви стремително – единствено за седмица, след усилени диалози както сред Англия и Европейски Съюз, по този начин и вътре в самото Обединено кралство, Тереза Мей отстъпи решаващо - по отношение на правата на жителите Лондон призна върховенството на Европейския съд, отстъпи за ирландската граница и изключи опцията за твърда граница, въпреки да не е ясно по какъв начин ще се контролират избрани области като тази на енергетиката, а за финансовите задължения Англия ще покрие отговорностите си по всички европейски политики към Бюджета на Европейски Съюз до 2020 година и ще заплати в евро. Освен това – в директния интервал след 2019 година, Обединеното кралство ще съблюдава разпоредбите на Европейски Съюз, само че към този момент няма да има глас при оформянето им и чак след края на директния интервал това ограничаване ще отпадне. Това към този момент задоволи и Европейския парламент, и Европейския съвет, който даде зелена светлина за започване на договаряния за комерсиално съглашение – от март до октомври, 2018 година, когато към този момент се чака да има повече разлики и вътре в Европейски Съюз, поради другите по размер стокообороти на обособените страни-членки с Англия. Всичко това въобще не се хареса на английския парламент, който мигновено гласоподава, че всяко дефинитивно съглашение за Brexit първо би трябвало да бъде утвърдено наложително от самия парламент, само че пък Брюксел предизвести, че повече няма да се водят договаряния за нещо, което към този момент е контрактувано с английския кабинет, даже английският парламент да гласоподава срещу .
Така към този момент е кристално ясно – Brexit занапред ще носи неприятности както на Европейски Съюз, по този начин и на Англия.
Отношенията на Европейски Съюз с Русия и българската позиция
През тази година, за пръв път Русия беше намесена публично особено във връзка с Англия и Brexit. Лично английският министър председател Тереза Мей обществено съобщи, че Лондон е пределно наясно какви способи употребява Москва във външната си политика – хакерски офанзиви за интервенция в демократичните избори на суверенни страни, кибершпионаж, поддръжка за сеператистите в Донбас. Специално във връзка с Brexit, се появиха доказателства каква е била съветската интензивност в обществените мрежи съответно за излизането на Англия от Европейски Съюз. Това беше самобитно публично развиване в политически аспект на следствие на английското издание The Guardian по какъв начин тъкмо посредством обществените мрежи Русия въздейства решаващо на политиката на Запада. Москва, обаче, отхвърли интервенция особено за Brexit и изиска доказателства с формален темперамент от английските управляващи, които да бъдат оценени от съветски специалисти.
Тази картина на връзките особено на Англия с Русия ненапълно отразява продължаващата застоялост на връзките сред Европейски Съюз и Русия, въпреки там да имаше известна смяна през миналата към този момент 2017 година. Но двойнствеността в тези връзки си остава – с безапелационни сдържащи позиции на Брюксел в избрани сфери и аспекти, които въобще не кореспондират с ситуацията в други сфери и аспекти. Или както съобщи на среща в България специалистът от Европейския съвет за външна политика (EСВП) Кадри Лийк: " Европейски Съюз вижда Русия като проблем, само че не знае по какъв начин да се оправи с него ".
От една страна, и през тази година Европейският съюз възобнови всички типове наказания против Русия – и икономическите, освен това два пъти, и тези, наложени особено поради Крим, както и самостоятелните т.е. тези против избрани физически лица и компании, като тях даже ги разшири и беше включен дори губернаторът на Севастопол. От друга страна, обаче, Европейски Съюз де факто зае позиция, преференциална за Русия, във връзка с ограничавания, които Съединени американски щати наложи.
В среда на месец юни външните министри на Германия и Австрия остро разкритикуваха готвени от Съединени американски щати нови наказания против Русия, които бяха признати след това и които пречат на планове като " Северен поток 2 ". Германия даже разгласи, че тези наказания са в прорез с интернационалното право. Тази позиция бързо стана и общоевропейска позиция, а персонално ръководителят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер предизвести, че " Америка преди всичко не значи Европейски Съюз на последно място " и даде обещание Европейски Съюз да отбрани ползите си, в случай че Съединени американски щати не се съобразят с тях. В на практика проект това докара до известно намаляване на глобите във връзка с енергийния бранш - особено за съветското присъединяване в интернационалните енергийни планове, което беше прието от Русия като заслуга на Европейски Съюз.
Интересно беше и държанието на България – минимум тъй като страната ни е идващият ръководител на Европейски Съюз. То умерено може да бъде несъмнено най-малко като шизофренично, с корав уклон при комфортен миг да бъде предпазен съветски интерес. Например – посред Полша, която несъмнено е страната с най-твърда политика срещу Русия, президентът Румен Радев се разгласи за унищожаване на глобите против Русия , освен това с конкретизиране, че " на драго сърце " ще поддържа всеки акт за анулацията на глобите. Премиерът Бойко Борисов беше по-витиеват – хем ще се бием на страната на НАТО при боен спор с Русия, хем по време на председателството ни сме щели да се борим глобите на Европейски Съюз против Русия да паднат. Думите на Борисов за " аргументирано увещание, че не би трябвало да има наказания против Русия ", бяха изречени при визитата на към този момент някогашния полски министър председател Беата Шидло в София – още веднъж безапелационен знак, че България в подобаващ миг ще отбрани решителен съветски интерес, откакто приказва по отношение на въпроса за глобите тъкмо пред европейската страна, поддържаща най-яростно ограничението на Русия. Освен това, на посещаване в България пристигна и съветският основен прокурор Юрий Чайка, като той се срещна с Борисов и министър председателят ни не обели и дума защо са говорили , само че пък Софийската градска прокуратура стартира инспекция на сигнал, че в предишното специфичен делегат на съветския президент Владимир Путин е предложил рушвет на български публични лица, с цел да стане " Южен поток " факт. По тематиката за корупцията като кардинално състояние си заслужава да бъде маркирано и изявлението на Путин при изявление за NBC – за какво си мислите, че можете да ме питате изобщо за корупция и репресии против публицисти?


Етикети:
Предишна Случайна вест Следваща ОЩЕ ОТ Европа  Зигмар Габриел: Нито Украйна, нито Турция ще влязат в Европейски Съюз Зигмар Габриел: Нито Украйна, нито Турция ще влязат в Европейски Съюз  Бивш немски канцлер съобщи, че Путин му е другар Бивш немски канцлер съобщи, че Путин му е другар  Руската ЦИК забрани на Навални да взе участие на президентските избори Руската ЦИК забрани на Навални да взе участие на президентските избори  Година по-късно - авариралият при Сочи Ту-154 не е бил взривен Година по-късно - авариралият при Сочи Ту-154 не е бил взривен  Лавров насочи завоалирано предизвикателство към Съединени американски щати поради Сирия Лавров насочи завоалирано предизвикателство към Съединени американски щати поради Сирия Интервю Още Кметът на Свиленград: Никога не сме имали финансови проблеми, тъй като сме дисциплинирани
Георги Манолов е кмет на община Свиленград за 14-та година....
Кметът на Търговище Дарин Димитров: Имаме 101% събираемост, това Люба Кулезич и Калин Илиев пред Actualno.com: Българското обществ Кметът на Божурище: Общината е в прелестно финансово положение Д-р Дариткова: Нарушен е салдото сред растеж на медикаментите и р коментара 0 Коментара Кафене добави коментар добави коментар Име: Всички Мъж Жена Защита: Избери типаж  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar Избери страст  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar Стари аватари  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar Вашият коментар Затвори Коментирай
Екипът на actualno.com ви благодари, че употребявате кирилица за вашите мнения. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и персонални нападки, или обиди на расова, полова, етническа или верска основа, той ще бъде заличен от модератора на уеб страницата.
Най-стари Най-нови Най- Най- НАЙ-СПОДЕЛЯНИ  missing image Смърт и по света и на Коледа
За страдание и в днешния празничен ден гибелта продължава да се промъква непреклонно в новинарския поток. Цели 20 души починаха във Фили...
Испанският крал изиска отговорност от поли... България през 2017 година: Договорът за до... Как да кажем " Весела Коледа " (ВИДЕО) Британските политически смешки по Коледа НАЙ-ЧЕТЕНИ  missing image Дневен хороскоп за 26 декември
Овен През този ден очаквайте промени, които ще се отразят на всекидневието ви. Няма смисъл от суматоха, а наблюдения и търсене на способи...
Бойко Борисов пусна фотоси от фамилната Бъ... Годишен хороскоп за 2018 година - Водолей Коледен мързел (ВИДЕО) Новините: Най-важното за деня, 25 декември НАЙ-КОМЕНТИРАНИ  missing image Руската ЦИК забрани на Навални да участв...
Руската централна изборна комисия отхвърли кандидатурата на опозиционера Алексей Навални за съветските президентски избори, които ще с...
Официално е открита Българската национална... Маймуните слязоха от дърветата! Лавров насочи завоалирано предизвикателст... Бивш немски канцлер съобщи, че Путин му...  www.expert.bg  9 от най-странните коледни ритуали от целия свят 9 от най-странните коледни ритуали от ця...  7 трика, с които ще избегнете преяждането по Коледа 7 трика, с които ще избегнете преяжданет...  Ето коя е най-веселата коледна ария на всички времена (Видео) Ето коя е най-веселата коледна ария на...  Това са 8-те най-скъпи течности в света Това са 8-те най-скъпи течности в света  www.iwoman.bg  Жестове, с които да го караш да се усеща обичан всеки ден Жестове, с които да го караш да се чувст...  Годишен хороскоп за 2018 - Дева Годишен хороскоп за 2018 - Дева  Честваме Деня на бащата Честваме Деня на бащата  Любовна ИЗНЕНАДА за една зодия в хороскопа за 26 декември Любовна ИЗНЕНАДА за една зодия в хороско...  http://www.sportlive.bg  Няма отмора за Григор Димитров - подготовката му влезе в решителен стадий Няма отмора за Григор Димитров - подгот...  Впечатляващо! Меси разгада Реал на Впечатляващо! Меси разгада Реал на " Берн...  Мачове по малкия екран през днешния ден (26.12) Мачове по малкия екран през днешния ден (26.12)  Интер загуби двама съществени играчи за дербито с Милан Интер загуби двама съществени играчи за дер... Интервю Още Кметът на Свиленград: Никога не сме имали финансови проблеми, тъй като сме дисциплинирани
Георги Манолов е кмет на община Свиленград за 14-та година....
Кметът на Търговище Дарин Димитров: Имаме 101% събираемост, това Люба Кулезич и Калин Илиев пред Actualno.com: Българското обществ Кметът на Божурище: Общината е в прелестно финансово положение Д-р Дариткова: Нарушен е салдото сред растеж на медикаментите и р Нови Най-четени Най-коментирани Светът през 2017 година: Европейският съюз – проблеми и рецесии (I част)... 10 0 Движение за права и свободи дължи доста на Борисов и няма интерес той да пада... 45 0 Русия образува непрекъснато военно наличие в Сирия... 83 1 Верижна злополука на Автомагистрала " Хемус ", придвижването е затруднено...
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР