Проблемът с тоталните зъбни протези, които трябва да са безплатни,

...
Проблемът с тоталните зъбни протези, които трябва да са безплатни,
Коментари Харесай

Зъботехниците искат оставка на шефа на касата

Проблемът с тоталните зъбни протези, които би трябвало да са безвъзмездни, а в действителност се заплащат напълно от пациентите, ескалира до искане за оставка на проф. Петко Салчев, шеф на НЗОК. Днес с подобен апел излезе Асоциацията на българските зъботехници, които от няколко месеца спорят с касата за въпросните протези.

Тези протези би трябвало да са безвъзмездни съгласно актуализацията на бюджета от предходната есен, като за задачата са заделени 2 млн. лева Въпреки че пари има, касата не е платила нито една тотална протеза, тъй като липсват нужните за осъществяване на наредбата промени в закони и наредби.

„ На 10 септември в Народно събрание бе гласувано изменение и допълнение на бюджета на НЗОК, където беше основан нов ред в бюджета особено за заплащането на зъбната протеза с концепция тази активност, осъществена от пакета дентална помощ, да стане изцяло безвъзмездна “, съобщи Стоян Котев, зам.-председател на асоциацията.

Два дни след гласуването, организацията е поискала среща с касата, с цел да се посочи редът за заплащане на протезите. " Отговорът на НЗОК беше, че ще потърсят някаква опция, само че след това сподели, че няма по какъв начин тази процедура да бъде осъществена ", описа Котев. Заради това закъснение, съсловната организация упорства за оставка на проф. Салчев. " По този метод забавяйки отговорите, ощетени са пациентите. Не бе спазено върховенството на закона. Не бе спазен държавен бюджет, който е наложителен за осъществяване от всичките разпределители на бюджета. НЗОК не е изпълнила отговорностите си. Искаме да притеглим вниманието на министъра на опазването на здравето ", изясни той.

Днес касата отвърна на обвиняванията със същите причини - не може да изплаща произведения без смяна в закона за здравното обезпечаване и съответните наредби. Сега съгласно закона НЗОК може да покрива медицински произведения, употребени за домашно лекуване, в болничната помощ и за хора с увреждания. Касата твърди, че това й пречи да заплаща въпросните протези, които не попадат в нито една от тези хипотези, а са медицински произведения по поръчка.

" Към сегашния миг не се планува опция здравно произведение по поръчка да се заплаща на неговия производител, каквато е независимата медико-техническа лаборатория или медицинският експерт, издал писменото задание за изработването на здравното произведение ", изясняват от касата.

От НЗОК на собствен ред настояват, че са уведомили неведнъж Министерството на здравеопазването, защото смяната в законодателството се инициира от лицата, които по закон имат правото на законодателна самодейност. Твърдят още, че не са получили мнение от Българския зъболекарски съюз, което е належащо за смяна в националния рамков контракт.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР