Проблемът с изборния туризъм все още не е преодолян. Това

...
Проблемът с изборния туризъм все още не е преодолян. Това
Коментари Харесай

Проблемът с изборния туризъм не е решен, предупредиха от Прозрачност без граници

Проблемът с изборния туризъм към момента не е преодолян. Това съобщи програмният шеф на Асоциация " Прозрачност без граници " Ваня Нушева пред БНР. Тя провежда наблюдаване на подготовката и провеждането на идните в неделя локални избори.
" Въпреки че бяха осъществени промени и в Изборния кодекс, и в Закона за гражданската регистрация, които доведоха до известно ограничение на казуса с изборния туризъм, към момента има общини, в които има необяснимо увеличение на броя на жителите, изключително на жителите по сегашен адрес, директно преди приключване на крайния период, в който могат да бъдат осъществявани промени ", сподели Нушева.
Тя даде образец с Кресна, Трекляно, Джебел, Минерални бани, Грамада, Ардино. Там има значително придвижване в броя на жителите по сегашен адрес. В тези общини смяната по отношение на броя на непрекъснатите поданици се показва сред 10 и 15%. Нови жители преди изборите има и в Георги Дамяново, Кирково, Якимово, Бобошево, Приморско.
По думите й с изключение на надзор по съблюдаване на Закона за адресната регистрация след изборите би трябвало да бъдат оценени още веднъж данните в задълбочена полемика и да се намерения за спомагателни промени в законодателството. Един от проблемите, които пораждат в изборния развой, е къде се записват натурализираните българи, сподели Ваня Нушева.
" Голяма част от жителите от Македония, които получават българско поданство, се записват на случаен адрес. След като те нямат благосъстоятелност или контракт със притежатели на жилища, поражда въпросът дали не е разумно да се откри различен механизъм - да бъдат регистрирани на територията на страната с виртуален адрес, тъй че да не въздействат върху други процеси ".
Друг значителен въпрос е какъв брой души могат да бъдат регистрирани на един адрес, добави още Нушева. " Възниква въпросът допустимо ли е едно лице да записва различен гражданин в друго обитаемо място, допустимо ли е това лице да прави голям брой регистрации на поданици ", разяснява тя.
" Директорът на " Прозрачност без граници " чака обработването на изборните бумаги в края на деня да е огромното предизвикателство за секционните комисии. Тя чака и напрежение в Зала " Арена Армеец ", където ще се предават бюлетините.
По думите й постоянно има такива сигнали. " За мен е малко объркващ методът, по който се арестуват претенденти за кметове и общински съветници - показно, в миг, в който се събират данни за сходни нарушавания, а не в миг, в който има ясни данни за закононарушения ", сподели Нушева.
По думите й способените органи би трябвало да проверяват, само че по метод, по който не въздействат на предизборната акция на претендентите. " За мен поражда въпросът дали сходен мощно медийно промотиран метод за осъществяване на следствия против претенденти не е една малко по-радикална интервенция в предизборната акция ", сподели Ваня Нушева.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР