Проблемът с двусменното обучение, практикувано само в една държава от

...
Проблемът с двусменното обучение, практикувано само в една държава от
Коментари Харесай

Три пъти мери, един път режи

Проблемът с двусменното образование, практикувано единствено в една страна от Европейски Съюз, е доста сериозен

В русенски медии се появи информация, която може в скъсен тип да бъде показана по този начин:

Директорът на СУПНЕ „ Фридрих Шилер “ Искра Иванова е изпратила докладна бележка до Общинския съвет с молба за подпомагане учебното заведение да получи право да употребява безплатно някогашната постройка на Национална агенция за приходите в Русе, която се намира на ул. „ Рига “ №1. След преустрояване и ремонт тя ще обезпечи нужната материална база за естественото протичане на образователния ден – на една промяна.

За страдание не се показва какъв брой ще коства преустройството, ремонта и обзавеждането и кой ще го заплати. Предполагам, че още никой не се е замислял над първия въпрос, само че на втория отговорът е явен – ще платят българските данъкоплатци. Предвид условието всеки лев, наложително събран от българските жители под формата на налози, да бъде харчен не просто законно, а оптимално, поражда въпросът – нужна ли е спомагателна постройка на СУПНЕ, с цел да премине към едносменно образование. Отговорът е – не и по-надолу ще обясня за какво.

Проблемът с двусменното образование, практикувано единствено в една страна от Европейски Съюз, е доста сериозен. Той е директно обвързван с качеството на образованието. Затова законът планува поетапно всички учебни заведения в България да преминат към образование на една промяна. За задачата всяка община и всяко учебно заведение би трябвало да приготвят съответен проект за прекосяване към едносменно образование в идващите няколко години.

Още при започване на работата си като общински консултант от групата на „ Демократична България “ се ангажирах да наблюдавам този развой в община Русе. След едно запитване, кметът на община Русе ми даде проектите на четирите СУ, които учат на две смени. От докладната бележка на шефа на СУПНЕ до кмета от 10.12.2019 година се вижда, че в Стратегията за развиването на учебното заведение са заложени ограничения за реализиране на условията за прекосяване към полудневна организация на образователния ден преди обяд. Тези ограничения включват ограничение на приема в първи и в осми клас. Към докладната е прибавен и Проект за конструкция на паралелките до образователната 2023/2024 година. От плана излиза наяве, че в случай че в първи и в осми клас се одобряват по три паралелки, то през 2023/2024 година броят на всички паралелки ще бъде 36 и ще учат на една промяна. Този проект се извършва. В докладната се показва още, че в постройката има 35 класни стаи, 6 кабинета и 2 физкултурни салона. Тук поражда въпросът – извършва ли се Стратегията на учебното заведение и по какъв начин Общината следи този развой. Защо ненадейно поражда нужда от спомагателна постройка и харчене на пари за ремонт, откакто казусът има друго решение препоръчано от същия шеф?

Да разгледаме казуса в по-широк подтекст. В региона на СУПНЕ има още две учебни заведения – ОУ „ Т. Кърджиев “ и ОУ „ В. Априлов “. Да разгледаме данните в таблицата:

Училище

Брой възпитаници през 2021 година

Капацитет на постройката

Заетост на постройката

ОУ „ В. Априлов “

283

616

46%

ОУ „ Т. Кърджиев “

339

528

64%

СУПНЕ „ Фридрих Шилер “

1028

960

107%

Общо

1650

2104

78%

Веднага се вижда, че няма проблем със постройките, тъй като потенциалът на трите здания общо е доста по-голям от броя на учениците. Грешката е, че учениците не са отмерено разпределени. Ако Община Русе промени регионите за банкет в първи клас, елементарно може да се понижи броят на учениците в СУПНЕ и всички учебни заведения ще учат на една промяна без да се харчат непотребни пари.

За да проследим развиването на броя на учениците в трите учебни заведения, да забележим данните за 2011 година: ОУ „ В. Априлов “ – 431; ОУ „ Т. Кърджиев “ – 291; СУПНЕ „ Фридрих Шилер “ – 982. Вижда се, че СУПНЕ с нищожно понижаване на приема е можело да мине на една промяна, тъй като броят на учениците е бил единствено с 22 над потенциала на постройката. Защо е позволено фрапантното понижаване на броя на учениците в ОУ „ В. Априлов “ е мистерия. Всъщност, има ли водач в самолета?

Данните за броя на учениците са взети от таблиците към формулите за разпределение на стандартите в община Русе за 2021 и за 2011 година, а за потенциала на постройките - от отговор на кмета на мое запитване. Данните за формулата за 2022 година още не са оповестени, само че надали ще има основна разлика.

Надявам се, преди да се вземе дефинитивно решение по докладната на шефа на СУПНЕ „ Фридрих Шилер “, да се организира сериозна полемика.

Лично мнение на Митко Кунчев
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР