Проблемът пред масовата ваксинация е в логистиката, свързана с осигуряването

...
Проблемът пред масовата ваксинация е в логистиката, свързана с осигуряването
Коментари Харесай

Личните лекари са получили под 1/3 от заявените от тях ваксини

Проблемът пред всеобщата имунизация е в логистиката, обвързвана с обезпечаването на ваксини, а не в готовността на персоналните лекари да правят тази имунизация. Това е изводът от анкета, направена измежду джипитата, извършена от Националното съдружие на общопрактикуващите лекари, посочи бТВ.

По техни данни персоналните лекари са декларирали към 12.03. общо 67 530 дози, а са получили 19 080 броя. 75% от джипитата са получили сред 10-40 дози, което по думите им е извънредно незадоволително в случай, че са поискали сред 50 и 200.

„ Има внушително противоречие сред декларирани и получени дози ваксина, което води до отнемане от опция за осъществяване на всеобща имунизация от общопрактикуващите лекари макар явната и декларираната подготвеност от наша страна, както и предпочитание от пациентите “, се показва в изводите им.

От анкетата излиза наяве още, че близо 10% от джипитата е трябвало да посетят над четири пъти Регионалните здравни инспекции, с цел да получат дози, като е имало случаи да си тръгнат и с празни ръце. Едва 30% от тях са ходили единствено по един път.

От отговорите на персоналните лекари се схваща, че им се е налагало да чакат приблизително по час и половина, с цел да получат дози. А под 2% са били снабдени с иРНК имунизациите на „ Модерна “ и „ Пфайзер “, макар че над 60% от пациентите им са желали да се ваксинират с тях.

„ В изискванията на пандемия и акция за бърза, всеобща имунизация институциите са длъжни да обезпечат оптимално гъвкава логистика. Има голям брой хора в риск, които не могат да се възползват от бърза и комфортна имунизация “, показват джипитата.

Те упорстват предпочитано да се доставят до общопрактикващите лекари нужните дози за имунизирането на деклариралите се при тях пациенти.

Според тях би трябвало на електронната страница на всяка РЗИ и здравното министерство да има информация за наличните и предоставени тип и брой дози ваксини на персоналните лекари и пунктовете за имунизация, която да се актуализира всекидневно.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР