Проблемът между София и Скопие може да се реши само

...
Проблемът между София и Скопие може да се реши само
Коментари Харесай

Радев предложи разговори в София за спора със Скопие


Проблемът сред София и Скопие може да се реши единствено посредством двустранен разговор. Няма потребност от медиатори. Никой не познава по-добре нашата история от самите нас. Това разяснява президентът Румен Радев пред журналити в Рим след аудиенцията си при папата.

Държавният глава сподели още, че е имал изчерпателен диалог с президента Стево Пендаровски, с който дружно дойдоха в Рим за общо честване на Светите братя Кирил и Методий.

" От нас зависи. Зависи от един прям градивен разговор със София, основан на историческите документи, на първоизточниците. Комисията ще си работи за историята. Най-важното е ние на високо политическо равнище да създадем нужните стъпки. Пак ще потвърдя, тези стъпки не минават през другите европейски столици и оттова да бъде оказан напън на България. Вярната стъпка е една - в София за двустранен разговор. Тогава ще се решат всички проблеми ", съобщи още президентът Румен Радев, цитират от Фокус.

По-рано се появи информация, че Португалия е предложила историци от Европейски Съюз да вземат участие в Българо-македонската смесена комисия. От думите на Радев стана ясно, че той и Пендаровски не считат, че има потребност от медиатори в разногласието.

Президентът разяснява и рокадите в ДАНС. Според него новото управление на организацията би трябвало да потвърди своите качества с работа и активност.Той бе безапелационен, че при предходното ръководство, службата е обслужвала избрани партии и персони, а не националния интерес. Ето по тази причина стигнахме дотук, по тази причина няма никакви резултати в битката с корупцията по високите етажи на властта, по тази причина, както те сами признават, години наред непознатите шпиони работят из България и доста други неща, разяснява Радев.

На въпрос дали му е докладвано, че министър Бойко Рашков да няма достъп до класифицирана информация, той посочи, че не му е докладвано. " По закон всички министри получават със своето назначение, достъп до класифицирана информация ", добави още президентът.

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР